PŚ: Maciej Kot po raz drugi w czołowej dziesiątce klasyfikacji generalnej

PAP/EPA
PAP/EPA

Po pierwszym konkursie PŚ w skokach narciarskich w sezonie 2016/2017 żółtą koszulkę lidera przywdział Słoweniec Domen Prevc. Z Polaków w czołowej dziesiątce klasyfikacji generalnej piąte miejsce zajmuje Maciej Kot.

Tym samym 25-latek z Limanowej w sobotę, po raz drugi w karierze, nie będzie musiał walczyć w kwalifikacjach o awans do głównych zawodów zimą. Wcześniej w takiej sytuacji Maciej Kot był w sezonie 2013/2014, gdy na inauguracje sezonu zajął 6. miejsce w Klingenthal. Dość niespodziewanie takim przywilejem jak Polak może pochwalić się także Vincent Descombes Sevoie, który w piątek na Rukatunturi (HS 142) zajął wysoką 10. lokatę.

Łącznie w pierwszym konkursie PŚ w skokach narciarskich 2016/2017 punkty zdobyło pięciu podopiecznych Stefana Horngachera. W "generalce" w drugiej dziesiątce sklasyfikowani są Piotr Żyła i Dawid Kubacki.

Kilka oczek zdobyli również Kamil Stoch i Stefan Hula. Dwukrotny mistrz olimpijski z Soczi byłby znacznie wyżej, gdyby nie upadek naszego reprezentanta w pierwszej serii. Próby skoczka z Zębu na 137,5 oraz 136 metrów pokazały jednak, że mistrz świata z Val di Fiemme jest w wysokiej formie i z pewnością szybko będzie piął się w górę klasyfikacji generalnej.

Biało-Czerwoni swoje pozycje będą mogli poprawić już w sobotę. Początek pierwszej serii drugiego konkursu w Kuusamo zaplanowano na godzinę 16:00 czasu polskiego.

klasyfikacja generalna PŚ w piątkowym konkursie w Kuusamo:

miejscezawodnikkrajpunkty
1. Domen Prevc Słowenia 100
2. Severin Freund Niemcy 80
3. Peter Prevc Słowenia 60
4. Manuel Fettner Austria 50
5. Maciej Kot Polska 45
6. Karl Geiger Niemcy 40
7. Markus Eisenbichler Niemcy 36
8. Andreas Kofler Austria 32
9. Stefan Kraft Austria 29
10. Vicent Descombes Sevoie Francja 26
16. Dawid Kubacki Polska 15
17. Piotr Żyła Polska 14
26. Kamil Stoch Polska 5
27. Stefan Hula Polska 4

ZOBACZ WIDEO Adam Małysz: skocznia w Ruce nie wybacza błędów (źródło: TVP SA)

{"id":"","title":""}

Źródło artykułu: