PŚ w Pjongczang: Kamil Stoch drugi w serii próbnej, Dawid Kubacki piąty

PAP/EPA / KIMIMASA MAYAMA
PAP/EPA / KIMIMASA MAYAMA

Stefan Kraft skoczył najdalej podczas serii próbnej przed konkursem Pucharu Świata na dużej skoczni w Pjongczang. Drugie miejsce zajął Kamil Stoch.

Z 35. numerem zaprezentował się Dawid Kubacki. Podopieczny Stefana Horngachera wylądował na 127. metrze i objął prowadzenie z dorobkiem 64,6 punktu. Później skakało czterech zawodników plasujących się wyżej w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata od urodzonego w 1990 roku Polaka, ale oni nie zdołali wyprzedzić lidera. Na czele Kubackiego zmienił dopiero Peter Prevc. Przed startem Słoweńca podwyższono rozbieg o dwa stopnie. Wcześniej wszyscy ruszali z dwudziestej belki.

Z kolei po występie Domena Prevca wrócono do startu z platformy numer 20. P. Prevc ostatecznie zajął czwarte miejsce, a Kubacki - piąte. Kamil Stoch jako jedyny najeżdżał na próg z dziewiętnastej bramki. Uplasował się na drugiej pozycji. Przed nim znalazł się jedynie Stefan Kraft. Austriak uzyskał 142 metry. W pierwszym wtorkowym treningu taką odległość zmierzono Kamilowi Stochowi.

Trzeci w serii próbnej był Daniel Andre Tande. W drugiej dziesiątce zostali sklasyfikowani: Maciej Kot, Jan Ziobro oraz Piotr Żyła.

Najniżej z Biało-Czerwonych, tak jak to było w obu wtorkowych treningach oraz kwalifikacjach, sklasyfikowano Stefana Hulę. W serii próbnej uczestniczyło 47 zawodników. Nie pojawili się: MacKenzie Boyd-Clowes, Noriaki Kasai oraz Richard Freitag.

MiejsceZawodnikKrajMetryPunktyBelka
1. Stefan Kraft Austria 142 88,5 20.
2. Kamil Stoch Polska 132,5 74,2 19.
3. Daniel Andre Tande Norwegia 132 69,5 20.
4. Peter Prevc Słowenia 134 69,1 22.
5. Dawid Kubacki Polska 127 64,6 20.
6. Robert Johansson Norwegia 130 64,4 20.
11. Maciej Kot Polska 126,5 60,5 22.
12. Jan Ziobro Polska 125,5 59,6 20.
18. Piotr Żyła Polska 122 49,4 22.
38. Stefan Hula Polska 112 32,8 20.

ZOBACZ WIDEO Znakomity powrót Atletico i bajeczny gol Torresa! Zobacz skrót meczu z Celtą Vigo [ZDJĘCIA ELEVEN]

Źródło artykułu: