• Skoki narciarskie

Jan Ziobro skreślony z kadry B!

Polski Związek Narciarski usunął Jana Ziobrę z kadry B skoczków narciarskich. To pokłosie zachowania 26-latka, który w uderzył w trenerów reprezentacji Polski oraz zaatakował Adama Małysza.
Tomasz Skrzypczyński
Jan Ziobro WP SportoweFakty / Tomasz Madejski / Na zdjęciu: Jan Ziobro

Ostatnie trzy materiały wideo opublikowane przez Jana Ziobrę wywołały wielkie poruszenie w polskim środowisku skoków narciarskich.Skoczek najpierw ogłosił zawieszenie kariery w wieku 26 lat, następnie oskarżył trenerów i działaczy o dyskryminację i bezpodstawne odstawienie od kadry A, a w ostatnim materiale zaatakował Adama Małysza.

- Panie Adamie, niech pan nie straszy, jak ostatnio straszył pan w mediach, że mogę się przeliczyć, bo wie pan bardzo dobrze o tym, że nie powiedziałem jeszcze wszystkiego i jak zacznę mówić, to wtedy dopiero może się zrobić niektórym ludziom z otoczenia bardzo ciepło i nieprzyjemnie - powiedział w najnowszym nagraniu.

Choć głos na ten temat zabrał m.in. prezes Polskiego Związku Narciarskiego Apoloniusz Tajner, wciąż brakowało oficjalnego stanowiska związku.

Wreszcie, w środę na stronie internetowej PZN opublikowano oświadczenie dotyczące ostatnich wypowiedzi Jana Ziobry.

"Po zapoznaniu się z przebiegiem uczestnictwa oraz ze stanowiskiem sztabu szkoleniowego Kadry B oraz Dyrektora Adama Małysza, które dotyczyły publicznych wypowiedzi zawodnika Jana Ziobry, Prezydium PZN stwierdza, że odczucia zawodnika o dyskryminowaniu Go przez członków sztabu szkoleniowego są nieuzasadnione, a powołania do udziału w zawodach FIS były podyktowane tylko i wyłącznie aktualnym poziomem sportowym. Warunków tych, w ocenie sztabu szkoleniowego zawodnik nie spełniał" - czytamy wyjaśnienie związku (pisownia oryginalna).

"W związku z oświadczeniem zawodnika o zawieszeniu swojej kariery sportowej, Prezydium PZN podjęło decyzję o skreśleniu Jana Ziobry ze składu Kadry Narodowej B w skokach narciarskich z dniem 15.01.2018 roku" - poinformowano.

"Prezydium PZN stwierdza także, że medialne zamieszanie w tej sprawie i w tym okresie działa negatywnie na przygotowania zawodników do Igrzysk Olimpijskich i zaleca członkom sztabów szkoleniowych Kadr Narodowych A, B i Młodzieżowej C oraz Dyrektorowi Adamowi Małyszowi, nie udzielanie wypowiedzi na ten temat" - zakończono. Pod oświadczeniem podpisał się prezes Apoloniusz Tajner.

ZOBACZ WIDEO Apoloniusz Tajner krytycznie o Janie Ziobrze. "Szykował się do tego od dłuższego czasu"

Jest teraz więcej niż pewne, że wkrótce Ziobro opublikuje kolejne wideo i odniesie się do decyzji Polskiego Związku Narciarskiego.

Czy popierasz decyzję PZN o usunięciu Jana Ziobry z kadry B?

Polub Sporty Zimowe na Facebooku
pzn.pl

• Anonymous2328 Zgłoś komentarz
    Ziobro jak możesz zmień obywatelstwo i występuj w innej drużynie gdzie cię docenią. Lewandowskiego też nie chcieli to się na nich wypiął i zobacz co osiągnął. W Polsce skończyłby
    karierę w Zniczu Pruszków
    • Jackob1977 Zgłoś komentarz
      Panie Dyrektorze Malysz? Jak tam skoki w kombinacji norweskiej ??? Ponoc wszystko biegiem nadrabiaja. Pan przedstawi wszystkie konkursy jak to po skokach bylo... Byl ktoś w 10 najlepszych???A
      korytko pelne ???
      • Jackob1977 Zgłoś komentarz
        He he zostal usuniety 3 dni po tym jak zawiesil kariere.Wow!!! Odwazny krok Malysza i Tajnera.No , no pan Maciarewicz sie chowa
        • lunch Zgłoś komentarz
          "Ponadto, w związku z zawieszeniem swojej kariery, PZN postanowił usunąć Ziobrę z kadry B." Ej, mistrzowie języka polskiego! PZN zawiesił swoją karierę? No ciekawe...
          • jotwu Zgłoś komentarz
            Oto jak rozmawia prezes z zawodnikiem.No to nagadali się,nie ma to tamto.Zamiast wyjaśnic sprawę schowali się za skreśleniem chłopaka.Wstyd i hańba.Czegoś się boją.Panie Janku,teraz
            możesz powiedzieć prawdę,a prezes i spółka oraz dyrektor po podstawówce już robią pod siebie.Kolejny związek sportowy / nie zapomnijcie o PZKol / , na cenzurowanym.
            • Robinsław Kruzowicz Zgłoś komentarz
              Ziobro!? Ziobro!? Jan Ziobro!? Ach to ten co zdobył złoty medal olimpijski? złoty medal MŚ i Kryształową Kulę ? www, yyyy czym? uuuu doczytałem ! ostro poszedł "Panie Małysz za co
              Pan bierzesz pieniądze" ostre ale Panie Ziobro, za co Pan chcesz brać pieniądze???
              • cristof Zgłoś komentarz
                Jasko - skoro "ujajaja cie" w Polsce, postaraj sie o reprezentowanie innego kraju; pokaz co potrafisz; niejeden juz tak zrobil; obawiam sie jednak ze wyniki cie do tego nie preferuja, dlatego
                podejrzewam iz z tego nic nie wyjdzie"
                • zbyszko64 Zgłoś komentarz
                  Wiadomo jak jest. Trzeba siedzieć cicho i broń Boże kogokolwiek krytykować ze związku lub pana dyrektora Małysza. Piśniesz choć słówko wyrzucą na zbity pysk.
                  • Mariusz M. Zgłoś komentarz
                    I dobrze zrobili.Zwykle gdy nie ma formy i wyników winnych szuka się wszędzie,tylko nie u siebie.Taka prawda.
                    • jaz0n Zgłoś komentarz
                      Myślę że dokładnie o to Ziobrze chodziło. Musiałby mieć pół zwoja żeby liczyć że po czymś takim miałby nagle wrócić do kadry, nawet gdyby jego zarzuty były zasadne. A tak się
                      wyładował, pozbył winy przed samym sobą, i może handlowac meblami bez rozpraszania się.
                      • Zgłoś komentarz
                        IŚ Może trzebaby sprawdzić zdrowie psychiczne pana Ziobry?
                        • Wściekły Byk Zgłoś komentarz
                          Czyli tak jak wszedzie - masz siedzieć cicho i się nie odzywać. Jak to zrobisz to masz wylot.
                          • Robert Kolakowski Zgłoś komentarz
                            Teraz bedzie mogl reprezentowac Wielka Brytanie! Jako "The Polish Eagle."
                            Zobacz więcej komentarzy (62)