WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

Hokeista znokautował sędziego, efektem wstrząśnienie mózgu. "Nie widziałem go!"

Do skandalicznej sytuacji doszło podczas meczu hokejowej ligi KHL między rosyjskim Łokomotiwem Jarosław a fińskim Jokeritem Helsinki (0:3). W pewnym momencie Artur Kajumow wymierzył celny cios w głowę sędziego.
Dawid Borek
Dawid Borek
Getty Images / Nicholas T. LoVerde / Na zdjęciu: Artur Kajumow (z prawej)

W trzeciej tercji spotkania Artur Kajumow starł się z obrońcą rywali - Jesperem Jensenem. Po brutalnym faulu na lodzie wybuchła szamotanina, którą starali się uspokoić sędziowie. Wtedy to Rosjanin wyprowadził cios w głowę jednego z arbitrów. Niestety dla rozjemcy, uderzył celnie.

Kajumow automatycznie otrzymał 45 minut kary (pięć minut za faul, 20 minut za uderzenie w głowę, kolejne 20 za fizyczny kontakt z sędzią), z kolei sędzia został przetransportowany karetką do szpitala. Tam zajęli się nim lekarze, którzy zdiagnozowali u niego wstrząśnienie mózgu. Teraz czeka go około dwutygodniowa przerwa od pracy.

U agresywnego hokeisty nie skończyło się tylko na karze nałożonej podczas spotkania. Jego skandalicznym zachowaniem zajęła się liga, która zawiesiła go na 13 meczów.

- Doskonale wszystko rozumiem, biorę na siebie winę. Ale zapewniam, że nie miałem zamiaru nikogo skrzywdzić. Nie widziałem sędziego, nie celowałem w niego. Po meczu podszedłem do arbitra, przeprosiłem. To był wypadek - skomentował Kajumow.

Czy faktycznie nie chciał zranić arbitra? Nagrania z tego zdarzenia raczej nie potwierdzają jego wersji. Widać na nich, że Rosjanin raczej dobrze wiedział, co robi. Górę wzięły emocje.

ZOBACZ WIDEO: Andreas Goldberger docenił Piotra Żyłę. "Skacze na wysokim poziomie"


Pasjonujesz się sportem i lubisz robić zdjęcia? Porady naszego eksperta, jak zabrać się za fotografię sportową, znajdziesz TUTAJ.

Czy 13 meczów dyskwalifikacji to sprawiedliwa kara dla Kajumowa?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub SportoweFakty na Facebooku
Zgłoś błąd
sport-express.ru, Twitter

Komentarze (1):

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • Oko Na Maroko 0
    Gif/filmik nie pokazuje jednoznacznie gdzie byl zawodnik drużyny przeciwnej, ale widac jego czerwoną rekawice, takze byl blisko, a sedzia staral sie byc rozjemcą i oddzielic zzawodników.
    Nic nadzwyczajnego, często w, Nhl w ferworze walki sedziowie dostaja sierpowe, albo z kija, albo z krążka i jakos afery nie robią z tego
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (1)
Pokaż więcej komentarzy (1)
Pokaż więcej komentarzy (1)
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×