Patryk Rajkowski z życiowym osiągnięciem na mistrzostwach świata

PAP/EPA / YOAN VALAT / Na zdjęciu: Patryk Rajkowski
PAP/EPA / YOAN VALAT / Na zdjęciu: Patryk Rajkowski

Patryk Rajkowski zajął piąte miejsce w kwalifikacjach rywalizacji na kilometr ze startu zatrzymanego podczas mistrzostw świata Roubaix 2021. W finale było jeszcze lepiej.

W kwalifikacjach Patryk Rajkowski uzyskał wynik 60.510. W finale 25-letni zawodnik mający w dorobku trzy przejazdy na kilometr ze startu zatrzymanego w czasie poniżej minuty uzyskał rezultat 60.624 i został liderem. Polaka nie zdołał wyprzedzić czwarty podczas eliminacji, aktualny wicemistrz Europy Sam Ligtlee. Brązowy medalista mistrzostw Europy 2021 prowadził przed przejazdami czołowej trójki z kwalifikacji. Jako szósty w finale wystąpił Joachim Eilers. W europejskim czempionacie Niemiec znalazł się tuż za Rajkowskim, na czwartej pozycji.

Tym razem czwartą lokatę zajął kolarz klubu UKS TFP Jedynka Kórnik. Eilers (60.008) po raz piąty zdobył medal mistrzostw świata seniorów w zmaganiach na 1000 metrów. Poprzednio sklasyfikowano go w topowej trójce w 2016 roku.

Srebrny medal wywalczył Nicholas Paul. Triumfator zawodów Pucharu Narodów w Cali przejechał cztery pętle toru w 59.791. Zwyciężył Jeffrey Hoogland. Aktualny mistrz Europy okazał się lepszy od rywali na wszystkich czterech okrążeniach. Holendrowi zmierzono 58.418.

ZOBACZ WIDEO: #dziejesiewsporcie: Wygląda jak modelka. "Polska" krew!

Poprzednio Polak miał czwarty czas finału mistrzostw świata na 1000 metrów w 2017 roku. Wówczas tuż za podium był Krzysztof Maksel, który czwarte miejsce zajął też w latach 2016 i 2014.

Na trzynastym miejscu w wyścigu punktowym sklasyfikowano Wojciecha Pszczolarskiego. Medale otrzymali: Benjamin Thomas (94 punkty), Kenny de Ketele (84) i Vincent Hoppezak (35).

4 kilometry najszybciej przejechał rekordzista świata, Amerykanin Ashton Lambie. W finale wystąpił też Jonathan Milan. Po czterech złotych medalach w poprzednich edycjach czempionatu globu, Filippo Ganna znalazł się na trzecim miejscu.

W pojedynku o złoty medal w sprincie rywalizowały Niemki: Emma Hinze i Lea Sophie Friedrich. Obrończyni tytułu minęła metę o 117 i 129 tysięcznych sekundy szybciej od najlepszej kolarki eliminacji. Na trzecim stopniu podium stanęła o mistrzyni olimpijska, Kanadyjka Kelsey Mitchell.

Najwięcej punktów w omnium zgromadziła Katie Archibald (137). Reprezentantka Wielkiej Brytanii w scratchu, tempo race i wyścigu australijskim uzyskała maksymalną liczbę punktów do zdobycia - 120. Mimo 22. miejsca w scratchu i 13. w trzeciej konkurencji wieloboju srebro zdobyła najlepsza podczas wyścigu punktowego - Belgijka Lotte Kopecky (119). Trzeci wynik klasyfikacji końcowej miała triumfatorka MŚ w kolarstwie szosowym, Włoszka Elisa Balsamo (116). Na 11. miejscu zakończyła zmagania Nikol Płosaj.

Na sobotę zaplanowano: wyścigi na 500 i 3000 metrów, madisona kobiet oraz sprint i omnium mężczyzn.

Komentarze (0)
Zgłoś nielegalne treści

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.