KokpitKibice
  • Zimowe

Koszykówka. Mike Taylor wydał oświadczenie. Padają mocne słowa. "Oczekuję więcej od kapitana"

- Jestem rozczarowany oświadczeniem Adama, oczekuję więcej od kapitana. Wolałbym, żeby zamiast publikować oświadczenie, wybrał prostsze rozwiązanie i osobiście skontaktował się z prezesem - pisze w oświadczeniu trener Mike Taylor.

Karol Wasiek
Mike Taylor Getty Images / VCG / Na zdjęciu: Mike Taylor
Nie milkną echa po oświadczeniu, które we wtorek - za pomocą mediów społecznościowych - opublikował Adam Waczyński. Kapitan reprezentacji Polski napisał w nim o powodach, dla których nie przyjedzie na lutowe zgrupowanie kadry.

"Nie mogę zrozumieć skąd bierze się niechęć prezesa Piesiewicza w stosunku do mnie" - można było przeczytać w oświadczeniu.

Zobacz także: Nikt nie skusił się na gwiazdy. Michalak i McCauley zostają w PLK

Waczyński wspomniał też o trenerze Mike'u Taylorze. "Czułem, że trener też jest pod ogromną presją. Naiwnie liczyłem jednak na wyjaśnienie tej sytuacji" - napisał Waczyński.

ZOBACZ WIDEO Nie żyje Kobe Bryant. "Odszedł ktoś większy, ktoś kto działał na całe pokolenia i generacje młodych zawodników."

Trener kadry również wydał oświadczenie. Zostało ono opublikowane na stronie Polskiego Związku Koszykówki. Padają w nim mocne słowa. Amerykanin przyznał się, że brak powołania dla Waczyńskiego to jego decyzja, a dobro drużyny stawia powyżej interesów jednego zawodnika.

"Jako trener reprezentacji Polski jestem rozczarowany oświadczeniem Adama, oczekuję więcej od kapitana. Wolałbym, żeby zamiast publikować oświadczenie, wybrał prostsze rozwiązanie i osobiście skontaktował się z Prezesem Radosławem Piesiewiczem. Zawodnicy i trenerzy nie mają żadnego konfliktu z Adamem" - skomentował Taylor.

Oto pełna treść oświadczenia:

Współpraca z Adamem Waczyńskim od 2014 roku zawsze była dla mnie dużą przyjemnością. Szanuję jego wysiłek jako kapitana kadry. Był kluczowym elementem naszego sukcesu, zawsze ceniłem nasze osobiste relacje. Ostatnie oświadczenie Adama stworzyło prywatny, wewnętrzny konflikt i przyniosło reprezentacji Polski niepotrzebne rozproszenie.

Informuję, że decyzję o braku powołania Adama Waczyńskiego do kadry podjąłem osobiście. Od 2014 roku, odkąd pracuje jako trener główny reprezentacji Polski, nikt z Polskiego Związku Koszykówki nie ingerował, ani nie sugerował, kto ma znaleźć się na liście powołanych zawodników. Oświadczenie Adama podważa mój autorytet.

Jako trener reprezentacji Polski jestem rozczarowany oświadczeniem Adama, oczekuję więcej od kapitana. Wolałbym, żeby zamiast publikować oświadczenie, wybrał prostsze rozwiązanie i osobiście skontaktował się z Prezesem Radosławem Piesiewiczem. Zawodnicy i trenerzy nie mają żadnego konfliktu z Adamem. Wierzę, że to sytuacja, z którą Adam najlepiej poradzi sobie indywidualnie. Zresztą, długo rozmawiałem z Adamem na ten temat i zachęcałem do rozmowy z prezesem PZKosz, aby znaleźć porozumienie.

Adam musi brać odpowiedzialność za swoje wybory i działania. Dla mnie zawsze najważniejsza jest drużyna - ona jest większa niż jeden zawodnik. Adam przez lata był bardzo ważną częścią kadry narodowej i mam nadzieję, że rozwiąże swoje problemy i będzie gotowy do reprezentowania Polski ponownie w przyszłości.

Z powodu braku rozwiązania tego niepotrzebnego konfliktu, postawiłem w tym okienku reprezentacyjnym na skupioną atmosferę wewnątrz drużyny, pomijając Adama. Zachęcamy Adama do rozwiązania swoich problemów z Polskim Związkiem Koszykówki.

W okienkach reprezentacyjnych dochodzi do zmian w składach, a różni zawodnicy są raz dostępni, a później nie. Graliśmy już mecze bez kluczowych zawodników, a nasza drużyna zawsze sprostała wyzwaniu.

Jestem podekscytowany składem, który udało nam się zebrać na najbliższe okienko i wierzę, że zawodnicy będą reprezentować Polskę z dumą. Mam nadzieję, że Adam wyciągnie z tego wnioski i wybierze lepszy sposób na rozwiązywanie problemów w przyszłości.

Jednocześnie pragnę poinformować, że powyższe oświadczenie jest moim jedynym oświadczeniem w tej sprawie. Obecnie koncentruję się na najbliższych meczach reprezentacji Polski i nie będę więcej komentować sytuacji związanej z Adamem Waczyńskim.

Zobacz także: #MuremZaWacą, czyli Twitter po oświadczeniu Adama Waczyńskiego. "Dyletanci", "Oddzielić chłopców od mężczyzn"

Czy Adam Waczyński wróci jeszcze do gry w reprezentacji Polski?

Polub Koszykówkę na Facebooku
WP SportoweFakty
  • Gabriel G Zgłoś komentarz
    Najczęściej staram sie aby wypowiadać sie w sposób mozliwie wyważony ale w tym przypadku zrobienie wyjątku jest chyba obowiązkiem. Napiszę więc wprost : postawa trenera Taylora czynu go
    w moich oczach kompletnym zerem. Wszystko.
    • POLONISTA Z KRWI I KOŚCI Zgłoś komentarz
      Waczyński nie lubi się z Taylorem I po co obaj ściemniają. Po męsku to powiedzcie jak u nas na osiedlu załatwiamy takie sprawy. Nie trafił Adam na swojego trenera I tyle...
      • lukaszmi2 Zgłoś komentarz
        Rozumiem, że nie jest fajnie być złapanym ze spuszczonymi spodniami, ale co ten Taylor prdl..? Nie powołują Adama do kadry, trener opowiada, że to dlatego, że musi odpocząć. Później
        pisze, że niech Adam rozwiąże swoje problemy ze związkiem, ale w innym akapicie, że on podjął decyzje autonomicznie. No i to Adam ma zadzwonic do prezesa?! To co pisze, nie trzyma sie kupy. Wstyd trenerze!
        • HalaLudowa Zgłoś komentarz
          Stelmet_Falubaz: Wszystko, co na;isałem o sprawie bierze sie z dwóch oświaczeń i jednego faktu. Używam więc mózgu. A Ty, sugerując mi, że jest inaczej, zachowujesz się po chamsku. Bez
          odbioru
          • marbet70 Zgłoś komentarz
            Jeśli ktoś wie o co chodzi w tym całym najprawdopodobniej "wydumanym" konflikcie, niech napisze. Prawda jest taka, że i jedna i druga strona muszą rozmawiać i nie unikać siebie
            nawzajem, bez rozmowy żadna układanka się nie poskłada.
            • HalaLudowa Zgłoś komentarz
              Stelmet_Falubaz: a jaki sens ma niepowłwyanie kluczowego koszykarza do kadry i kłamanie na jego temat ("chce odpocząć")? Poza tym jakie to klocki, samiodzielnie myślący
              człowieku, poskładałeś?
              • grolo Zgłoś komentarz
                Kończ Waść, wstydu oszczędź. Przeciętny trener i jeszcze bardziej przeciętny człowiek, jak się okazuje. Szczyt buty i bezczelności w ten sposób potraktować zawodnika, dzięki
                któremu osiągnął życiowy sukces jako trener. To oświadczenie to nic innego jak okazywanie wdzięczności Prezesowi za podpisanie nowego kontraktu ze Związkiem. (komentarz ze strony PolskiKosz .PL)
                • Mossad Zgłoś komentarz
                  Teraz wszystko zalezy od graczy, czy sa jeszcze chlopcami czy juz mezczyznami. Nie wyobrazalbym sobie wspolpracy z takim " trenerem".
                  • Jan Biegacz Zgłoś komentarz
                    Piz...a nie trener
                    • grolo Zgłoś komentarz
                      Kto jest ważniejszy dla reprezentacji ? Kluczowy gracz, wybrany przez zespół na kapitana czy prezes - polityczny nominat, który w normalnych warunkach nigdy by nie stanął na tym miejscu,
                      bo na koszykówce się nie zna a ze sportem nigdy nie miał nic wspólnego?
                      • grolo Zgłoś komentarz
                        sam Taylor przyznaje, że: " zawodnicy i trenerzy nie mają żadnego konfliktu z Adamem"... "Współpraca z nim zawsze była dla mnie dużą przyjemnością"...."Był
                        kluczowym elementem naszego sukcesu" ... po czym sugeruje Adamowi, by na kolanach poszedł do prezesa Piesiewicza. Czy naprawdę nie widzi, że to nie jest rozwiązanie ???
                        • grolo Zgłoś komentarz
                          Trenerze Mike'u Taylor ! Okazało się, że NIE MASZ JAJ ! ... To jak ich możesz wymagać od swoich zawodników???
                          • grolo Zgłoś komentarz
                            Trener mógł stanąć po stronie tego, kto ma rację i kto przyczynia się do sukcesów zespołu. Ale stanął po stronie tego, kto mu płaci.
                            Zobacz więcej komentarzy (23)