- Zamierzamy stale rozwijać naszą współpracę z uczelnią, a to przedsięwzięcie jest tylko jednym z jej elementów. Odpowiednie odżywianie i nawadnianie to jeden z najważniejszych aspektów w życiu profesjonalnego sportowca, choć w Polsce te kwestie były przez lata niedoceniane. Zawodnicy Śląska mają już w tym zakresie sporą wiedzę, ale powinni ją cały czas pogłębiać. Poza tym warto, aby podobnie było z ich najbliższymi. Wówczas łatwiej utrzymać jest rygor i odpowiednio się odżywiać - opowiada Paluszek, który dodaje: - Wiadomo, że każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia i jest narażony na różne kulinarne pokusy. Najważniejsze to wiedzieć, kiedy i na co można sobie pozwolić. Zawodnicy i ich rodziny muszą mieć świadomość, co dany gracz powinien jeść w trakcie okresu przygotowawczego, co tuż przed sezonem, a co przed i po meczu. Właśnie po to to spotkanie organizujemy - powiedział dla Gazety Wyborczej szef skautów Śląska - Krzysztof Paluszek.
W spotkaniu z profesor Małgorzatą Słowińską-Lisowską oprócz piłkarzy wezmą udział także ich żony i partnerki. Współpraca z wrocławskim AWF ma być kontynuowana. Piłkarze Śląska po każdym spotkaniu będą przechodzili szczegółowe badania krwi, a każdemu z nich przypisana zostanie indywidualna dieta.