• Skoki narciarskie

Towarzystwo Sportowe Wisła: Przelewu wciąż nie ma. Inwestorzy nie spełnili warunków umowy

Towarzystwo Sportowe "Wisła" wciąż nie otrzymało potwierdzenia słynnego już przelewu od nowych właścicieli. W tej sytuacji TS uznało, że Vanna Ly i Mats Hartling nie spełnili warunków umowy. Transakcja przejęcia klubu może zatem zostać anulowana.
Grzegorz Wojnarowski
piłkarze Wisły Kraków Newspix / Rafał Oleksiewicz / Na zdjęciu: piłkarze Wisły Kraków

Przelew w wysokości minimum 12 200 000 złotych miał uregulowaniu najpilniejszych zobowiązań, przede wszystkim wypłaceniu zaległych wynagrodzeń piłkarzom i trenerom. Inwestorzy mieli przedstawić potwierdzenie wykonania przelewu do soboty, jednak nie zrobili tego. W poniedziałek 31 grudnia do godziny 18:30 31 grudnia nie było ani potwierdzenia, ani pieniędzy na koncie Towarzystwa Sportowego "Wisła"

Tuż po 18:30 TS wydało oświadczenie, w którym poinformowało o niespełnieniu warunków umowy przez francuskiego biznesmena i jego szwedzkiego partnera.

Oto treść oświadczenia:
"Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, Zarząd Towarzystwa Sportowego "Wisła" Kraków podjął stosowne działania, mające doprowadzić do wyjaśnienia sprawy związanej z przejęciem piłkarskiej spółki przez Panów Vanna Ly i Matsa Hartlinga. W poniedziałek 31 grudnia odbyły się spotkania Zarządu Towarzystwa Sportowego "Wisła" Kraków m.in. z przedstawicielem kancelarii prawnej, która analizuje zapisy w umowie sprzedaży Wisły Kraków SA. Do 31 grudnia do godziny 18.30 TS Wisła Kraków nie otrzymało potwierdzenia przelewu, żadne środki nie wpłynęły również na konta Spółki. Uznano, że na chwilę publikacji komunikatu warunki umowy nie zostały spełnione.

Aktualnie Zarząd Towarzystwa Sportowego "Wisła" Kraków działa w czteroosobowym składzie reprezentowanym przez dwóch Wiceprezesów i dwóch Członków Zarządu. Na ten moment Klub nie planuje zmian w strukturach Zarządu.

W odpowiedzi na liczne zapytania ze strony mediów oraz opinii publicznej informujemy, że z dniem 1 stycznia 2019 roku przestanie obowiązywać umowa najmu powierzchni pod siłownię, zlokalizowanej w hali TS Wisła przy ulicy Reymonta 22 w Krakowie, przez jej dotychczasowego najemcę - Pana Pawła Michalskiego. Umowa została rozwiązana za porozumieniem stron. Została również zwarta umowa najmu z innym podmiotem.

Na piątek, 4.01., planowana jest również konferencja prasowa dotycząca sytuacji Towarzystwa Sportowego "Wisła" Kraków oraz Spółki Akcyjnej. O jej szczegółach informować będziemy w osobnym komunikacie.

Zarząd Towarzystwa Sportowego "Wisła" Kraków".

ZOBACZ WIDEO Show Milika! Napoli wyszarpało zwycięstwo w końcówce spotkania [ZDJĘCIA ELEVEN SPORTS]

Czy wierzysz w to, że Wisła Kraków zostanie uratowana?

Polub Piłkę Nożną na Facebooku
inf. własna, tswisla.pl
  • Jarek Witkowski Zgłoś komentarz
    Jutro się okaże,to nie była sprzedaż ale darowizna. Co do konta to jakim prawem coś miało wpłynąć na konto towarzystwa? KAżdy sprytny wlaściciel zakłada nowe konto w nowym banku z
    nowymi haslami i kto mu zabroni, jest cyrk jest zabawa całe szczęście bandyterka ostatni raz kradla co kibice zostawili w kasie klubu
    • QUETZAL Zgłoś komentarz
      Nie zdziwilibym sie gdyby w umowie zostal zapisany ( bardzo drobnym maczkiem ) zapis, z ktorego wynika, ze Wisla zaplaci odszkodowanie kacykowi z Kambodzy.
      • marekp Zgłoś komentarz
        Redaktorku czy wy jeszcze świętujecie Nowy Rok? Co ma to być : W poniedziałek 31 grudnia do godziny 18:30 31 grudnia nie było ani potwierdzenia, ani pieniędzy na koncie Towarzystwa
        Sportowego "Wisła"
        • DesmondMiles Zgłoś komentarz
          przedstawić potwierdzenie wykonania przelewu do soboty, jednak nie zrobili tego. W poniedziałek 31 grudnia do godziny 18:30 31 grudnia nie było ani potwierdzenia, ani pieniędzy na koncie Towarzystwa Sportowego "Wisła" . Tyle przeczytałem i poziom napisania tego "artykułu" spowodował u mnie ból głowy. Albo pijesz w sylwestra, albo pracujesz panie Wojnarowski, nigdy nie łącz tych dwóch rzeczy bo już WP zaczyna dokonywać odwiertów po sięgnięciu dna.
          • Łukasz Mazinho Zgłoś komentarz
            Prawdopodobnie od rundy rewanżowej klub z Krakowa wystąpi pod.nazwa "Mekong Kraków"
            • Hans J23 hauptmann Zgłoś komentarz
              No cóż, sprawa cuchnie jak mielony w podrzędnej restauracji i nie chodzi tu o inwestorów. Zastanawia mnie jak do obecnej chwili przetrwał "zarząd" i nikt z tym nic nie robi dalej. Zarząd
              który publikuje oświadczenie w którym jest napisane - " W poniedziałek 31 grudnia odbyły się spotkania Zarządu Towarzystwa Sportowego "Wisła" Kraków m.in. z przedstawicielem kancelarii prawnej, która analizuje zapisy w umowie sprzedaży Wisły Kraków SA." po prostu ośmiesza się. To tak jakby powiesili sobie na szyi tabliczkę z napisem - nie znamy się na niczym, ale próbujemy kombinować. Panowie, umowy analizuje się w trakcie sporządzania i przed podpisaniem, sporządza się je w trybie 0 - 1 czyli "tak" albo "nie" i co wtedy jeśli tak, albo co wtedy jeśli nie. Po podpisaniu umowy już nie ma co analizować bo jest "zobowiązaniem". Są towarzystwa kibicowskie w Krakowie które próbują jakoś ratować Wisłę organizując dla niej pożyczki itd... Dlaczego godzicie się na rządy złodziei i ignorantów???
              • Jarek Witkowski Zgłoś komentarz
                Kupię jedną akcję Wisły Kraków SA, Nie dla zysku ale na pamiątkę, nie chcę nic szczególnego, niech to będzie taka sama akcja jaką posiadają tysiące kibiców klubu
                • steffen Zgłoś komentarz
                  Wanna była pełna, ale wody. I to zimnej :D
                  • Czesław Światowy Zgłoś komentarz
                    Już na innym portalu pisałem, że to z daleka cuchnie przekrętem. Nie chcę być złym prorokiem. Jeszcze w czasie studiów kibicowałem klubowi Białej Gwiazdy. Mieszkałem w akademiku z
                    kolegami ze Starego Sącza i oni mnie "zarazili" sympatią do tego klubu. W sondzie głosowałem na NIE ponieważ nie wierzę w uczciwość tych biznesmenów.
                    • Don Chichote Zgłoś komentarz
                      Dlaczego napisali, że "może zatem zostać anulowana', nie zaś "została anulowana" ?
                      • zdr52 Zgłoś komentarz
                        Droga wolna do przejęcia klubu przez kiboli, min dzięki zarządowi... Takie rzeczy możliwe podczas rządów "dobrej zmiany"...
                        • Krzysztof Budzowski Zgłoś komentarz
                          To był misterny plan: panowie podpisali umowę bo chcieli się wkręcić bez biletów na mecz z Lechem, i to im się UDAŁO!!!
                          • Agent T Zgłoś komentarz
                            Tak się kończy zarządzanie klubem z tylnej ławki przez bandytów pokroju tego całego Michalskiego i tej jego kryminalnej żulerni. Gdzie w tym wszystkim jest prokuratura, CBŚ?! Czemu nie
                            wchodzą jeszcze z hukiem do tego burdelu?! Czemu nie widzę kajdanek na złodziejskich łapskach tej figurantki bandytów Sarapaty?! Czemu pozwolono na zacieranie dowodów winy?! Gdzie pan teraz jest panie Ziobro?!
                            Zobacz więcej komentarzy (49)