Puchar EHF: faza grupowa zdominowana przez kluby z Niemiec i Danii

Getty Images / Martin Rose / Na zdjęciu: Jannick Green bramkarz Magdeburga
Getty Images / Martin Rose / Na zdjęciu: Jannick Green bramkarz Magdeburga

Szesnaście drużyn z dziewięciu krajów wystąpi w fazie grupowej Pucharu EHF w sezonie 2016/17. Rozgrywki zostały całkowicie zdominowane przez kluby z Niemiec i Danii, które stanowią blisko połowę uczestników.

Niemcy w fazie grupowej Pucharu EHF będą mieli aż cztery drużyny - oprócz broniącego trofeum Frisch Auf! Goeppingen, to aktualny klubowy mistrz świata Fuechse Berlin, triumfator Pucharu Niemiec SC Magdeburg oraz MT Melsungen. Duńczycy mają trzech przedstawicieli - KIF Kolding, GOG Svendborg i HC Midtjylland.

Po raz pierwszy w historii dwa zespoły w rozgrywkach grupowych będą mieli Portugalczycy. W przeszłości do tego etapu dotarły Sporting CP Lizbona i FC Porto. Teraz "Smoki" znowu są w fazie grupowej, a oprócz nich z awansu cieszyła się S.L. Benfica Lizbona, która wyeliminowała Azoty Puławy.

Lizboński zespół przed czwartkowym losowaniem grup znalazł się w trzeci koszyku wraz z GOG, Magdeburgiem i hiszpańskim Fraikin BM Granollers. Riihimaeki Cocks, które wyrzuciło z rozgrywek NMC Górnika Zabrze, jest w czwartym koszyku.

Losowanie odbędzie się w czwartek 1 grudnia o godz. 11:00 w siedzibie Europejskiej Federacji Piłki Ręcznej w Wiedniu. Drużyny z tego samego kraju nie mogą zagrać w jednej grupie.

ZOBACZ WIDEO Maja Włoszczowska: wrzeszczałam z bólu wniebogłosy, wiedziałam, że to koniec

Puchar EHF, faza grupowa:

1. koszyk:
KIF Kolding (Dania)
Saint Raphael Var HB (Francja)
Frisch Auf! Goeppingen (Niemcy)
MT Melsungen (Niemcy)

2. koszyk:
HC Midtjylland (Dania)
Helvetia Anaitasuna (Hiszpania)
Grundfos Tatabanya (Węgry)
RK Riko Ribnica (Słowenia)

3. koszyk: 
GOG Svendborg (Dania)
Fraikin BM Granollers (Hiszpania)
SC Magdeburg (Niemcy)
S.L. Benfica Lizbona (Portugalia)

4. koszyk:
Riihimaeki Cocks (Finlandia)
Fuechse Berlin (Niemcy)
Maccabi Castro Tel Awiw (Izrael)
FC Porto (Portugalia)

Źródło artykułu: