• Skoki narciarskie

Oświadczenie siatkarek reprezentacji Polski ws. współpracy ze sztabem szkoleniowym

Oburzenie w polskiej kadrze siatkarek. Obniżanie poczucia wartości, brak szczerości, skrzywdzenie i oszukiwanie. Zawodniczki napisały oświadczenie, w którym są mocne zarzuty przeciwko trenerowi.
Dominika Pawlik
siatkarki reprezentacji Polski Getty Images / Metin Aktas/Anadolu Agency / Na zdjęciu: siatkarki reprezentacji Polski

Napady złości, wulgarne słownictwo, brak dialogu między zespołem a selekcjonerem - to zarzucają zawodniczki trenerowi Jackowi Nawrockiemu (więcej TUTAJ).

W odpowiedzi szefowie polskiej siatkówki przedłużyli umowę z Nawrockim - przynajmniej do jesieni 2022 roku. Wysłali więc jasny sygnał w kierunku zespołu, że selekcjoner ma pełne poparcie.

Teraz zawodniczki reprezentacji Polski opublikowały oświadczenie. Jego główne tezy są następujące:

- Wywiad prezesa Kasprzyka ujawniający szczegóły podjętych wcześniej rozmów z zawodniczkami reprezentacji spowodował w zespole ogromne oburzenie
- Wiele przedstawionych w mediach zarzutów pod adresem drużyny jest nieprawdziwych, a zespół czuje się skrzywdzony i oszukany
- Zarzut o niechęci drużyny w stosunku do Magdaleny Stysiak to "paskudna insynuacja", która ma odwrócić uwagę od prawdziwych problemów
- Kontakt zawodniczek z trenerem Nawrockim pomiędzy sezonami kadrowymi "zupełnie nie istnieje"
- Stan zdrowia zawodniczek jest bagatelizowany, a wynik przedkładany ponad to zdrowie
- Brak szczerości i nagminne złe wypowiedzi o zawodniczkach
- Akceptowanie "zażyłych bliskich relacji" jednego członka sztabu z jedną z zawodniczek

OŚWIADCZENIE (pisownia oryginalna)

W związku z artykułem, który ukazał się w Gazecie Wyborczej w dniu 6 listopada 2019 roku oraz dalszymi wywiadami na ten reprezentacji Polski kobiet w piłce siatkowej, informujemy że:

1. Po zakończeniu rozgrywek reprezentacyjnych drużyna z wyłączeniem Magdaleny Stysiak i Marii Stenzel wytypowała przedstawicieli drużyny tj. Malwinę Smarzek-Godek i Joannę Wołosz do rozmów z przedstawicielami Polskiego Związku Piłki Siatkowej.

2. W dniu 9. września 2019 r. powołane przedstawicielki, spotkały się z Prezesem Kasprzykiem i przedstawiły problemy zaistniałe w kadrze z prośbą o reakcje, informując tym samym, że zespół nie widzi dalszej możliwości współpracy z trenerem Nawrockim. Delegacja nie została uznana przez Prezesa Kasprzyka za wiarygodną, co skłoniło nas do wystosowania pisma, potwierdzającego zgodność reszty drużyny z przedstawicielkami.

3. Wspomniane powyżej pismo zostało podważone przez Prezesa Kasprzyka pod względem autentyczności podpisów na nim zawartych. W dokumencie nie zawarto nic oprócz potwierdzenia spójności zdania całego zespołu wraz z podpisami. Wyżej wymieniony dokument jest jedynym wystosowanym przez zespół do PZPS. Informacje podane przez media odnośnie rzekomego pisma z prośbą o zwolnienie trenera Nawrockiego są nieprawdziwe i bezpodstawne.

Zobacz także: Marek Bobakowski: buntu siatkarek nie da się już schować pod dywan. Potrzebna woda, nie oliwa (komentarz)

4. Dnia 17 października 2019 r. doszło do spotkania Zawodniczek Chemika Police grających w reprezentacji Polski z Prezesem Kasprzykiem, na którym Prezes Kasprzyk oświadczył, że do styczniowych kwalifikacji Trener Nawrocki pozostanie na stanowisku pierwszego Trenera Kadry Narodowej, natomiast po kwalifikacjach zostaną wznowione rozmowy i podjęte próby rozwiązania problemu. W świetle obietnicy złożonej z ust Pana Prezesa, uznałyśmy, że został przyjęty kompromis.

5. Dnia 6 listopada 2019 r. do mediów wypłynęły informacje przeczące wcześniejszym zapewnieniom Prezesa (tj. Informacja o przedłużeniu kontraktu z Trenerem Nawrockim do 2022 r.) bez ustalonych rozmów z zespołem.

Prawdą jest, że niejednokrotnie Prezes Kasprzyk namawiał zawodniczki do otwartej rozmowy i informowania go o problemach w kadrze. Po podjętej próbie, otwartej rozmowie i przedstawieniu problemów drużyna spotkała się z brakiem zrozumienia ze strony Prezesa, a ponadto informacje przekazane Prezesowi trafiły do mediów. Godne reprezentowanie kraju oraz wizerunek Kadry Narodowej zawsze był priorytetem tego zespołu i podjęte rozmowy z Prezesem Kasprzykiem miały na celu rozwiązanie problemu. W myśl dobra reprezentacji, drużyna usiłowała rozwiązać problem bez angażowania mediów i osób postronnych, w tym agentów. Mnożące się artykuły związane z tą sprawą, a przede wszystkim sam wywiad Prezesa Kasprzyka ujawniający szczegóły podjętych wcześniej rozmów, wywarły na zespole ogromne oburzenie. W obliczu wszystkich zarzutów, często nieprawdziwych, drużyna czuje się skrzywdzona oraz oszukana. Upublicznianie wewnętrznych problemów reprezentacji na łamach prasy w opinii zawodniczek jest niedopuszczalne oraz może rzutować negatywnie na zbliżające się kwalifikacje.

Rzekomy, powielający się zarzut o niechęci czy zazdrości drużyny w stosunku do Magdaleny Stysiak jest paskudną insynuacją, mającą na celu odwrócenie uwagi od innych problemów. We wcześniejszych rozmowach zespołu z Trenerem Nawrockim (odbytych w Spale) po raz pierwszy został poruszony temat domniemanego konfliktu Magdaleny Stysiak z resztą zespołu. Drużyna zgodnie podkreśliła, że Magdalena jest zawodniczką pożądaną w polskiej reprezentacji oraz że każda z dziewczyn wierzy w jej duży wkład w osiągnięcie założonych celów. Na koniec sezonu reprezentacyjnego odbyło się spotkanie w gronie samych zawodniczek. Sprawa została wyjaśniona, a sama Magdalena Stysiak ujawniła przyczyny domniemanego sporu. Z rozmowy wyniknęły manipulacje ze strony Trenera Nawrockiego, który próbował nastawić zawodniczkę przeciwko reszcie drużyny komentarzami o rzekomej zazdrości czy niechęci ze strony zespołu do jej osoby. Jak zostało to już wspomniane wyżej, zespół cieszy się z obecności Magdy w reprezentacji i liczy na wspólne sukcesy, a wspomniany artykuł zamieszczony w Gazecie Wyborczej uważa za kolejną skandaliczną próbę skłócenia Magdaleny z resztą zespołu.

Podczas spotkań odbytych z Prezesem Kasprzykiem informowaliśmy o następujących powodach naszego stanowiska:

1. Zespół w trakcie zgrupowań, jak i poprzednich sezonów kadrowych, próbował rozmawiać z Trenerem Nawrockim na temat bieżących problemów, jednak każda rozmową spotykała się z negatywnym odbiorem i bagatelizowaniem. Większość zawodniczek w ciągu 5 miesięcznego sezonu kadrowego nie doczekała się nawet jednej rozmowy indywidualnej.

2. Kontakt pomiędzy sezonami kadrowymi zupełnie nie istnieje. Trener ani sztab szkoleniowy nie miał żadnego osobistego, ani nawet telefonicznego kontaktu z zawodniczkami oraz klubami. O wszystkim, łącznie z powołaniami, zespół dowiadywał się z mediów lub kilka dni przed rozpoczęciem zgrupowania. Dodatkowym problemem był kompletny brak obecności Trenera Nawrockiego podczas meczów ligowych (krajowych oraz zagranicznych), co powodowało brak totalny dialogu. Po wysłaniu przez nas listu do PZPS Trener nagle zaczął pojawiać się na meczach w Polsce.

3. Bagatelizowanie stanu zdrowia zawodniczek oraz okazywanie niezadowolenia w przypadku kontuzji. Często przekładanie wyniku ponad zdrowie zawodniczek.

4. Obniżanie poczucia wartości zespołu, pewności siebie oraz indywidualnie zawodniczek. Zaniżanie aspiracji i potencjału drużyny. Brak psychologicznego i mentalnego prowadzenia zespołu.

5. Brak szczerości oraz nagminnie powtarzające się złe wypowiedzi na temat swoich zawodniczek, często również w rozmowach z innymi siatkarkami.

6. Błędy w prowadzeniu meczów, brak konstruktywnych wskazówek, napady furii, które źle wpływały na zespół oraz obraźliwe wypowiedzi świadczące o braku szacunku.

7. Akceptowanie przez Trenera Nawrockiego nieprofesjonalnego zachowania jednego z członków sztabu (zażyłe, bliskie relacje z jedną z zawodniczek). Dopuszczanie do niemoralnego zachowania, przy jednoczesnym braku reakcji ze strony Trenera na zgłaszanie problemu przez zawodniczki.

8. Brak profesjonalnego sztabu szkoleniowego i prowadzenie zajęć przez Trenerów niekompetentnych do szkolenia zawodniczek Reprezentacji.

9. Oczernianie członka sztabu przez Trenera Nawrockiego oraz resztę sztabu szkoleniowego w obecności zawodniczek, tym samym wprowadzanie niekomfortowej atmosfery pracy.

Zarzuty związane z tak późną reakcją ze strony drużyny były spowodowane dbałością o dobro zespołu i chęcią zaspokojenia oczekiwań kibiców, którzy byli dla nas wsparciem w tym ciężkim sezonie kadrowym. Jednakże zespół pragnie podkreślić, iż fakt o zaistniałym problemie został zgłoszony dzień po zakończeniu Mistrzostw Europy w Turcji, tj. dnia 9 września 2019 roku. Zdaniem drużyny, problem został celowo odłożony w czasie aby teraz, zgodnie z artykułem Gazety Wyborczej, obarczyć nas winą tuż przed samymi kwalifikacjami do Igrzysk Olimpijskich.

Artykuł, który ukazał się w Gazecie Wyborczej w dniu 6 listopada 2019 roku jest stronniczy i uderzający w godność oraz dobre imię drużyny. Większość informacji w nim podanych jest nieprawdziwa. Zespół jest oburzony faktem w jakim świetle został przedstawiony.

Zespół kontaktując się z PZPS liczył na konstruktywne rozmowy w celu rozwiązania problemu, a nie na upublicznianie sprawy w sposób szkalujący drużynę.

Zawodniczki Reprezentacji Polski

Polub Siatkówkę na Facebooku
WP SportoweFakty

• wojciech126 Zgłoś komentarz
    No cóż! Brak cywilnej odwagi, aby w cywilizowany sposób odpowiedzieć na zadane pytanie, też o czymś świadczy. Za pewne domyśla się Pan co mam na myśli.
    • wojciech126 Zgłoś komentarz
      Ach rozumiem! Mnie już nie wolno na tym forum pisać rzeczowych komentarzy, bo najwidoczniej komuś to się nie spodobało. Bardzo proszę przywrócić je i podać co było rzeczywistą
      przyczyną ich usunięcia. No chyba, że wyraziłem się nie po polsku lub wrażałem się w swych wpisach w sposób obraźliwy dla innych i z użyciem słów nie licujących z człowiekiem dobrze wychowanym.
      • lubelak_fan Zgłoś komentarz
        Drogie Panie, to trener bezpośrednio odpowiada przed zarządem za osiągnięty wynik sportowy, z grupą zawodników, którą prowadzi. Jeżeli nie podoba się Wam sposób prowadzenia kadry, to
        możecie odmówić trenerowi udziału w "jego" projekcie. Co do faworyzowania jednej z Was, to ma do tego prawo i nic Wam do tego. Z tego co pamiętam, to jego "faworyta" nie była najsłabszą z Was na boisku. Więc o co chodzi? O zawiedzione ambicje? Dorośnijcie....
        • Waris Zgłoś komentarz
          To wychodzi na to że z dziwaczne 3 baby będą rządzić PZPS .Porozmawiać a jak się nie zmienią to trzeba szukać innych. To tak jak by teraz Kurek wyrzucił Haynena bo mu się nie
          podoba. Od kiedy z dziwaczne baby mają rządzić . Tylko elegancko ale twardo a jak nie to trudno niech grają tam gdzie grają ale nie w reprezentacji .Czasami warto zrezygnować z dwóch popsuć jajek bo zarażą całe stado.
          • Włodzimierz Jakubiak Zgłoś komentarz
            już w skrze pokazał fachowość jak wlazłego przestawiał na odbiór a promował atanasijevica
            • pxlewa Zgłoś komentarz
              Moim zdaniem Nawrocki od dawna szkodzi reprezentacji bardziej niż pomaga, ostatni sezon nie był najgorszy praktycznie dzięki Stysiak, Stenzel i Smarzek-Godek, a nie dzięki obyciu trenera.
              Aczkolwiek zastanawiać może wniesienie tego wniosku o zwolnienie dopiero teraz, a nie np. sezon temu czy dwa. Sądzę, że ta zażyła relacja którejś z zawodniczek przelała w kadrze czarę, bo nie wierzę, że metody Nawrockiego aż tak się zmieniły w jeden sezon, że wszystkim nagle nie pasowało. Podejrzewam jedną zawodniczkę o te relację, ale nie będę nic tu pisać, bo nie ma sensu
              • derri Zgłoś komentarz
                ustawa o mobbingu jest poj..na, pozwala zniszczyć każdego (w założeniu 100% słuszna)
                • Grieg Zgłoś komentarz
                  Te wszystkie zarzuty są może i słuszne, ale po pierwsze – większość z nich dotyczy kwestii pozasportowych, a nie metod treningowych jako takich, po drugie wypływają w najmniej
                  fortunnym momencie, gdy reprezentacja ma za sobą najlepszy sezon od dekady oraz jeszcze jedną szansę zakwalifikowania się na igrzyska (gdyby dziewczyny zgłosiły problem ze dwa lata temu, gdy wyniki były jeszcze marne, to co innego). Przywołując takie, a nie inne argumenty, wszystkie dziewczyny podpisane pod listem powinny zdawać sobie sprawę, że związek i opinia publiczna rozlicza trenera przede wszystkim z wyników sportowych, a nie z tego, ile razy rozmawiał z zawodniczkami czy bywał osobiście na ich meczach.
                  • ZIBI59 Zgłoś komentarz
                    Dla mnie jest bardzo zastanawiajace dlaczego dwie mlode nasze siatkarki nie przyloczyly sie do buntu .Po drugie dlaczego ten bunt wystrzelil wlasnie teraz kiedy osiagnely najlepsze wyniki od
                    dekady.
                    • Jerzy Jozef Stacharski Zgłoś komentarz
                      ... oto "merytoryczne" wskazówki Nawrockiego w czasie ME : "... wysoko na odbiorze, potem wystawa i z tego napieprzamy"...brak słów. Zawodniczki mają całkowitą rację i
                      ich protest wynika z troski o reprezentację i świadomości że profesjonalnie prowadzona kadra mogłaby grać o wiele lepiej i jeszcze teraz stać je na IO, samym indywidualnym talentem i ambicją niewiele mogą przy miernej klice trenerskiej. Skoro Nawrocki nie ma honoru, a Kasprzak przedłuża mu jeszcze kontrakt bez wyjaśnienia sprawy do końca, to w ten nabrzmiały konflikt powinien pilnie wkroczyć minister sportu i zawiesić obydwóch krętaczy, bo to oni są sprawcami fatalnej atmosfery w kadrze. Kadra wie co robi, pracuje w klubach z wybitnymi trenerami, widzi różnice merytoryczne i organizacyjne, wierzę że tym utalentowanym zawodniczką nie zabraknie charakteru aby doprowadzić tą zasmucającą aferę do końca.
                      • AntyKob Zgłoś komentarz
                        " Po zakończeniu rozgrywek reprezentacyjnych drużyna z wyłączeniem Magdaleny Stysiak i Marii Stenzel wytypowała"...........czyli coś jest na rzeczy o niechęci większości
                        reprezentacji do tych dwóch zawodniczek i kto wie, czy Nawrocki, akurat w tym temacie, jednak się nie myli w ocenie.
                        • sportfanklub Zgłoś komentarz
                          Tak to zwykle bywa, ze władza nie potrafi być szczerą. Rączka rączkę myje. Panowie zapominają kto tu gra na parkiecie. Sprawa powinien się zainteresować minister sportu i wyczyścić
                          co nie co. Dalej, co ma do tego gazeta wyborcza? Tam gdzie wchodzą, tam piekiełko.
                          • Wiesia K. Zgłoś komentarz
                            No i jak już wreszcie zaczęły lepiej grać, ludzie przychodzili na ich mecze - to "wszystko poszło się gonić" - nigdy nie lubiłam oglądać damskiej siatkówki wolałam męską
                            ,ale ostatnio kilka meczów reprezentacji widziałam ... no i wystarczy . A tak a propos tej całej afery to Kasprzyk powinien wylecieć pierwszy, a Nawrocki podać się do dymisji - kto się założy ,że ani jeden ani drugi tego nie zrobią ?!
                            Zobacz więcej komentarzy (26)