Bischofshofen: Michael Hayboeck najlepszy w pierwszej serii, Kamil Stoch z awansem

Zwycięstwem Michaela Hayboecka zakończyła się pierwsza seria konkursu Turnieju Czterech Skoczni w Bischofshofen. Do drugiej serii awansował tylko jeden reprezentant Polski.

Michael Hayboeck w pierwszej serii konkursu w Bischofshofen był bezkonkurencyjny. Austriak uzyskał 137,5 metra i była to najdłuższa odległość tej części ostatniego konkursu Turnieju Czterech Skoczni. Lider klasyfikacji generalnej Pucharu Świata od jednego z sędziów otrzymał maksymalną notę. Strata Hayboecka do prowadzącego Stefan Kraft stopniała z 21,3 pkt do 11,8 pkt.
[ad=rectangle]
Drugie miejsce w pierwszej serii zajął właśnie Kraft, który skoczył 133,5 metra. Austriak, który przewodzi klasyfikacji Turnieju Czterech Skoczni, wciąż nie może być pewny triumfu w tych prestiżowych zawodach. Niezbędny do odniesienie tego sukcesu jest dobry skok w drugiej serii. Trzecie miejsce zajmuje Noriaki Kasai, który uzyskał 132,5 metra.

Słabo w pierwszej serii spisali się reprezentanci Polski. Awans do finałowej części uzyskał tylko Kamil Stoch, który sklasyfikowany jest na 13. miejscu. Dwukrotny mistrz olimpijski z Soczi skoczył 126,5 metra. Blisko awansu był Dawid Kubacki, który zajął 31. pozycję. Poniżej oczekiwań wypadł Piotr Żyła, który sensacyjnie przegrał z Ilmirem Hazetdinovem. Szans w konfrontacji z wyżej sklasyfikowanymi zawodnikami nie mieli Aleksander Zniszczoł i Bartłomiej Kłusek.

Wyniki:

MZawodnikKrajSkokNota
1 Michael Hayboeck Austria 137,5 146,8
2 Stefan Kraft Austria 133,5 137,3
3 Noriaki Kasai Japonia 132,5 135,7
4 Peter Prevc Słowenia 133 134,7
5 Gregor Schlierenzauer Austria 132 134,1
6 Severin Freund Niemcy 131 132,3
7 Anders Jacobsen Norwegia 130,5 131,6
8 Simon Ammann Szwajcaria 130,5 128,8
9 Richard Frietag Niemcy 129,5 127,2
10 Anders Fannemel Norwegia 130 126,8
13 Kamil Stoch Polska 126,5 121,2
31 Dawid Kubacki Polska 120,5 109,0
33 Piotr Żyła Polska 120 107,8
45 Bartłomiej Kłusek Polska 115,5 98,1
50 Aleksander Zniszczoł Polska 109,5 85,8
Źródło artykułu: