PŚ w Engelbergu: Richard Freitag prowadzi po 1. serii, Kamil Stoch trzeci

WP SportoweFakty / Kacper Kolenda / Na zdjęciu: Richard Freitag
WP SportoweFakty / Kacper Kolenda / Na zdjęciu: Richard Freitag

Richard Freitag spisał się najlepiej podczas pierwszej serii konkursu Pucharu Świata 2017/2018 w Engelbergu. Do drugiej rundy awansowało sześciu Polaków.

Jako piętnasty wystąpił Jakub Wolny. Po swoim skoku przez kilka minut zajmował drugie miejsce, ale zdyskwalifikowany został Ryoyu Kobayashi i mistrz świata juniorów z 2014 roku znalazł się na czele. Na 134. metrze Gross-Titlis-Schanze (HS140) wylądował Piotr Żyła, który objął przodownictwo z dorobkiem 132,8 punktu. Nie wyprzedzili go trzeci zawodnik kwalifikacji Dawid Kubacki oraz triumfator sobotniego konkursu Anders Fannemel.

137 metrów uzyskał Kamil Stoch. Czterech sędziów, w tym Kazimierz Bafia, oceniło skok dwukrotnego mistrza olimpijskiego na 19 punktów. Pół metra dalej od Stocha skoczyli Junshiro Kobayashi oraz Richard Freitag. Lider klasyfikacji generalnej Pucharu Świata zdobył 141,3 punktu, a triumfator inauguracyjnego konkursu sezonu 2017/2018 w Wiśle - 137,4. Polak jest trzeci i traci do Japończyka tylko jedną dziesiątą punktu.

Żyła zajął ósme miejsce w tej odsłonie rywalizacji. Jedenasty wynik miał Stefan Hula, a tuż za nim uplasował się Maciej Kot. Kubacki miał osiemnasty rezultat, Wolny zaś - dwudziesty.

Wszyscy zawodnicy, tak jak w serii próbnej, startowali z szesnastej belki. Początek drugiej rundy zaplanowano na 15:08.

MiejsceZawodnikKrajMetryPunkty
1. Richard Freitag Niemcy 137,5 141,3
2. Junshiro Kobayashi Japonia 137,5 137,4
3. Kamil Stoch Polska 137 137,3
4. Markus Eisenbichler Niemcy 133,5 135,6
5. Stefan Kraft Austria 137 135,5
6. Johann Andre Forfang Norwegia 133,5 133,7
8. Piotr Żyła Polska 134 132,8
11. Stefan Hula Polska 134 130,5
12. Maciej Kot Polska 133,5 130,4
18. Dawid Kubacki Polska 129 122,5
20. Jakub Wolny Polska 130 121

ZOBACZ WIDEO: Dziennikarze WP SportoweFakty: Rosjanie absolutnie zasłużyli na wyrzucenie z igrzysk

Źródło artykułu: