Wysokie miejsca Polaków na treningu. Jest jedno "ale"

PAP / Grzegorz Momot / Na zdjęciu: Piotr Żyła
PAP / Grzegorz Momot / Na zdjęciu: Piotr Żyła

Piotr Żyła był ósmy, a w sumie czterech Polaków zajęło miejsca w TOP 20 podczas treningu przed kwalifikacjami do konkursu Pucharu Świata w Bischofshofen. Jest jedno "ale".

Sobotni trening w Bischofshofen przebiegał szybko i bez żadnych przeszkód. Zawodnikom towarzyszył wiatr pod narty, a jury testowało różne długości rozbiegów. Seria rozpoczęła się z piątej belki, a niektórzy skakali nawet z dziewiątej.

Na liście startowej było 63 zawodników, ale aż 18 zrezygnowało z udziału w treningu - w tym wielu czołowych skoczków Pucharu Świata - na czele z Ryoyu Kobayashim i Karlem Geigerem.

Pod nieobecność wielkich nazwisk, najwyższą notę na treningu uzyskał Timi Zajc - po skoku na 133,5 metra. Drugi był Yukiya Sato (132,5 m), a trzeci Peter Prevc (132 m).

ZOBACZ WIDEO: Co się dzieje z Kamilem Stochem? "Ma odczucia, że wszystko robi dobrze"

Jeśli zaś chodzi o Polaków, na ósmym miejscu sklasyfikowany został Piotr Żyła (130,5 metra).

Drugą dziesiątkę otworzyli Paweł Wąsek (127 metrów) i Andrzej Stękała (129,5 metra). 17. lokatę na treningu zajął Dawid Kubacki (126,5 m), a wyraźnie od reszty Polaków odstawał Jakub Wolny (tylko 108 metrów).

Na godzinę 14:30 zaplanowano kwalifikacje do zawodów. Start konkursu o godz. 16:00.

MiejsceZawodnikKrajOdległośćPunkty
1. Timi Zajc Słowenia 133.5 68.2
2. Yukiya Sato Japonia 132.5 64.4
3. Peter Prevc Słowenia 132.0 63.7
4. Manuel Fettner Austria 132.0 62.7
5. Anze Lanisek Słowenia 129.0 61.9
6. Stefan Kraft Austria 128.5 61.1
7. Niko Kytosaho Finlandia 129.0 58.6
8. Piotr Żyła Polska 130.5 57.7
9. Jewgienij Klimow Rosja 130.0 57.4
10. Halvor Egner Granerud Norwegia 125.0 55.7
11. Paweł Wąsek Polska 127.0 55.6
12. Andrzej Stękała Polska 129.5 54.3
17. Dawid Kubacki Polska 126.5 51
39. Jakub Wolny Polska 108.0 23.2

Czytaj także: 
Sensacyjny triumfator nie przekonał bukmacherów
Igrzyska bez legendy. Znamy skład Japończyków na Pekin

Źródło artykułu: