Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

AO: Matkowski nie zagra w finale miksta

Marcin Matkowski i Kveta Peschke nie zagrają w finale gry mieszanej wielkoszlemowego Australian Open. Polsko-czeska para przegrała z Lucie Hradecką i Frantiskiem Cermakiem 6:3, 5:7, 7-10.
Łukasz Iwanek
Łukasz Iwanek

Marcin Matkowski i Kveta Peschke mieli szansę na drugi wspólny finał Wielkiego Szlema. W ubiegłym sezonie przegrali batalię o tytuł w US Open z Jekateriną Makarową i Bruno Soaresem nie wykorzystując dwóch piłek meczowych.

O wyniku I seta rozstrzygnęło jedno przełamanie, o jakie Matkowski i Peschke pokusili się w czwartym gemie. Polsko-czeska para w tej partii zaserwowała cztery z pięciu asów, jakie miała w całym spotkaniu.

W II partii Polak i jego czeska partneka omal nie dokonali nieprawdopodobnego wyczynu. Przegrywali już 0:5, by ruszyć w pościg i wyrównać na 5:5 po obronie trzech piłek setowych. Końcówka należała jednak do Lucie Hradeckiej i Frantiska Cermaka, których łupem padł decydujący punkty przy 40-40 w 11. gemie, a następnie przełamali Peschke i Matkowskiego na sucho.

W meczowych tie breaku Peschke i Matkowski trzy razy prowadzili z przewagą dwóch punktów: 3-1, 4-2 i 7-5, by przegrać pięć ostatnich piłek. W trwającym 81 minut spotkaniu Czeszka i Polak zdobyli o jeden punkt więcej (71-70), ale nie powalczą o tytuł.

Dla Matkowskiego był to czwarty wielkoszlemowy półfinał i drugi osiągnięty w Melbourne. W 2006 roku w parze z Mariuszem Fyrstenbergiem walkę o finał gry podwójnej przegrał z Martinem Dammem i Leanderem Paesem. W 2011 roku nasza eksportowa para doszła do finału US Open, w którym uległa Jürgenowi Melzerowi i Philippowi Petzschnerowi.

Australian Open, Melbourne (Australia)
Wielki Szlem, kort twardy (Plexicushion), pula nagród 30 mln dolarów
piątek, 25 stycznia

półfinał gry mieszanej:

Lucie Hradecká (Czechy) / František Čermák (Czechy) - Květa Peschke (Czechy) / Marcin Matkowski (Polska) 3:6, 7:5, 10-7

Polub i komentuj profil działu tenis na Facebooku, czytaj nas także na Twitterze!

Polub Tenis na Facebooku
Zgłoś błąd
inf. własna

Komentarze (9):

  • azskoszaliin Zgłoś komentarz
    Jakby Matka spuścił trochę powietrza z brzucha to z pewnością mógłby osiągnąć w tym sporcie co nie co więcej :)
    • gregu Zgłoś komentarz
      [quote]Czeszka i Polak zdobyli o jeden punkt więcej (71-70), ale nie powalczą o tytuł.[/quote] nie wystarczy wygrać więcej piłek :( Trzeba jeszcze je wygrać w odpowiednim momencie. Taki
      Czytaj całość
      urok tej gry
      • gregu Zgłoś komentarz
        redaktorzy , nie tylko Polak startował w mikście. Moglibyście podać wynik drugiego półfinału . I to, że do finału miksta awansowali /dosyc gladko/ Australijczycy Jarmila Gajdosova i
        Czytaj całość
        Matthew Ebden. Znów będzie sie dzialo na korcie i na widowni.
        • gregu Zgłoś komentarz
          [quote]" W 2011 roku nasza eksportowa para doszła do finału US Open, w którym uległa Jürgenowi Melzerowi i Philippowi Petzschnerowi".[/quote] hehe, łydkę Petchnera pamiętamy....
          • gregu Zgłoś komentarz
            naomily : [quote]"tylko dlaczego nie mogli grać normalnego 3-go seta, za bardzo by się zmęczyli ? ;)"[/quote] Zmianę zwykłego trzeciego seta na super tie-break wprowadzono parę lat temu
            Czytaj całość
            . Chodziło o uniknięcie gry na przewagi, która w sposób nieprzewidywalny mogłaby opóźniać następne mecze (przeważnie singlowe). Czyli po prostu o to, by debliści spędzali na korcie jak najmniej czasu i nie zabierali kortów singlistom. Oraz o oszczędzenie stacjom telewizyjnym cennego czasu i kłopotów z grafikiem z tak "błahego" powodu, jak debel czy mikst. Nie oszukujmy się, tenis to typowy sport indywidualny a wprowadzone zmiany sprawiły, że mecze deblowe i mikstowe kończą się szybciej i pozwalają trzymać się założonego harmonogramu . W przypadku AO reguła super-tiebreaku nie dotyczy debla
            • gregu Zgłoś komentarz
              No i drobny szczegół - przegrali dziś 35 tys. USD (dodatkowe , za finał ) . A może i ponad sto tysięcy (jesli byłby tytuł). Mieć 35 a 140 tysięcy dolarów to drobna różnica (nawet
              Czytaj całość
              jesli to kasa do podzialu na dwoje) nic tylko iść sie upić (we dwoje)
              • lisica61 Zgłoś komentarz
                Uuu, szkoda.
                • -anka96 Zgłoś komentarz
                  Niestety, nie udało się. :( Było tak blisko, a zarazem tak daleko... Nie można jednak nic zarzucić "Naszej" parze, walczyli do końca !
                  • RvR Zgłoś komentarz
                    Wielka szkoda, ten mistrzowski tie break układał się już tak znakomicie. Wierzę, że jeszcze nie raz zagrają razem w mikście. :(
                    Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
                    ×
                    Sport na ×