KokpitKibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Tenis
  • Zimowe

US Open: Alize Cornet zdjęła koszulkę i została ostrzeżona przez sędziego

W trakcie meczu I rundy US Open pomiędzy Alize Cornet a Johanną Larsson doszło do niecodziennej sytuacji. Francuzka została upomniana przez sędziego, ponieważ tuż przed trzecim setem zdecydowała się na zdjęcie na moment koszulki.
Tomasz Skrzypczyński
Tomasz Skrzypczyński
Alize Cornet Getty Images / Minas Panagiotakis / Na zdjęciu: Alize Cornet

Tegoroczne lato jest w Nowym Jorku niezwykle gorące. Jak na złość dla tenisistów, największe upały panują tam właśnie teraz, w trakcie rozgrywania wielkoszlemowego US Open.

Już w spotkaniach I rundy widać po zawodniczkach i zawodnikach ogromne zmęczenie bieganiem w temperaturze dochodzącej niemal do 40 stopni. Nie można się więc dziwić, że sportowcy korzystają z każdej chwili przerwy na ochłodzenie się czy zmianę stroju.

W swoim pierwszym meczu turnieju z Johanną Larsson Alize Cornet postanowiła zmienić górną część swojej garderoby. Gdy już wróciła na kort przed trzecim setem zorientowała się, że założyła koszulkę na lewą stronę. Szybko postanowiła naprawić swój błąd i na moment ją zdjęła.
Wtedy do gry wkroczył sędzia, który... upomniał Francuzkę za naruszenie regulaminu turnieju. Mówi on, że tenisiści mogą zmieniać ubranie na korcie tylko w czasie przerwy między setami lub w trakcie przerwy medycznej. I teoretycznie Cornet zrobiła to w trakcie przerwy, ponieważ trzeci set dopiero miał się rozpocząć.


Cornet była zdziwiona reakcją sędziego i nie mogła zrozumieć, dlaczego została upomniana. Zaskoczeni byli także eksperci na Twitterze. Była australijska tenisistka Casey Dellacqua nazwała to zachowanie śmiesznym, a mama Andy'ego Murraya oceniła, że to nie miało nic wspólnego ze sportem.

Ostatecznie trzeci set zakończył się zwycięstwem Larsson, która awansowała do II rundy.

ZOBACZ WIDEO #dziejesiewsporcie: niespotykana sytuacja przed meczem w lidze francuskiej

Czy rozumiesz zachowanie sędziego wobec Alize Cornet?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Tenis na Facebooku
Zgłoś błąd
smh.com.au
Komentarze (40)
  • Ramzes V Zgłoś komentarz
    Sędzia dał ciała. Alize nie zmieniła koszulki, tylko zmieniła lewą stronę na prawą. O tym regulamin nic nie mówi.
    • stanzuk Zgłoś komentarz
      Burza w szklance wody. Jakby to Halep zdjęła koszulkę dziesięć lat temu, to wtedy byłoby o czym mówić.
      • Kri100 Zgłoś komentarz
        Czekam na problemy z garderobą panny Puig. Osobiście dałbym ostrzeżenie. :)
        • Trzygrosz54 Zgłoś komentarz
          Sędzia kalosz ! Nawet sam szef WTA wspomniał kiedyś,że chciałby więcej elementów ,nazwijmy to delikatnie : o zabarwieniu erotycznym w damskim tenisie (chodziło mu zapewne o zwiększenie
          Czytaj całość
          oglądalności). To było dosyć dawno,może szef się zmienił (?),ale jeżeli nie - to pewnie sędzia dostanie u niego minusika.....
          • RobertW18 Zgłoś komentarz
            Istotnie, zadziwiające. I nie tylko chodzi o to, że p. Cornet miała prawo wg zasad obowiązujących zmienić koszulkę. W ogóle nie wiadomo, dlaczego niby zakazywać zmiany koszulki w
            Czytaj całość
            przerwach między gemami! Pełno tych zakazów w tenisie. Można odnieść wrażenie, że część z nich służy ćwiczeniu ludzi (nie tylko zawodników, ale i widzów) w posłuszeństwie władzom. W ogóle, ciekawe, kto sędziował omawiany pojedynek.
            • RedNow Zgłoś komentarz
              Śmieszny ten sędzia. Zrobiła to sprawnie, nikomu (chyba) to nie przeszkadzało i nie zakłóciło odbioru meczu.
              • Kri100 Zgłoś komentarz
                No, to mnie się podoba, szkoda tylko, że przegrała.
                Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
                ×
                Sport na ×