KokpitKibice
wybierz dyscyplinę
Wirtualna Polska partnerem Polskiej Reprezentacji Olimpijskiej

Tokio 2020. Skandal z polskimi pływakami. Jest reakcja polskiego rządu!

Sześciu polskich pływaków musiało wrócić z Tokio do Polski po tym jak nie dopuszczono ich do startu w igrzyskach. Sprawą zajęło się Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, zapewniając, że zostaną wyciągnięte konsekwencje.
Szymon Łożyński
Alicja Tchórz Getty Images / Łukasz Laskowski / Na zdjęciu: Alicja Tchórz

Poniżej prezentujemy treść oświadczenia ministerstwa:

"MKDNiS wzywa PZP do wyjaśnień ws. startu polskich pływaków na IO.

Minister Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu wezwał Prezesa Polskiego Związku Pływackiego do niezwłocznego złożenia wyjaśnień w sprawie niedopuszczenia do startu w Igrzyskach XXXII Olimpiady Tokio 2020 sześciorga polskich pływaków.

MKDNiS szczegółowo przeanalizuje proces zgłaszania polskich pływaków do udziału w igrzyskach i po zakończeniu igrzysk wyciągnie konsekwencje wobec osób i instytucji odpowiedzialnych za nieprawidłowości. W opinii MKDNiS, sytuacja taka nie powinna się wydarzyć w profesjonalnie zarządzanym związku sportowym.

​Jednocześnie MKDNiS przypomina, że za cały proces przygotowań i akredytacji polskich reprezentantów na igrzyska olimpijskie odpowiadają właściwe polskie związki sportowe oraz Polski Komitet Olimpijski".

Przypomnijmy - już w Tokio okazało się, że sześcioro polskich pływaków nie będzie mogło wystartować na igrzyskach z powodu nieprawidłowego zgłoszenia. PKOL próbował jeszcze interweniować, ale nic nie dało się już zrobić. W niedzielę po południu szóstka polskich pływaków: Alicja Tchórz, Aleksandra Polańska, Mateusz Chowaniec, Dominika Kossakowska, Jan Hołub i Bartosz Piszczorowicz wrócili do kraju.

- Rozniosłabym związek na strzępy - mówiła nam po tym skandalu Otylia Jędrzejczak (więcej TUTAJ). W niedzielę oświadczenie wydał Paweł Słomiński, prezes Polskiego Związku Pływackiego. Stwierdził w nim m.in., że pojawiające się informacje są "pozbawione rzetelnej analizy zaistniałych faktów". Prezes dodał, że za kilka dni odbędzie się posiedzenie PZP na którym cała sytuacja zostanie przeanalizowana i podjęte będą kolejne decyzje (szczegóły TUTAJ).

Sami zawodnicy i zawodniczki domagają się dymisji prezesa i całego zarządu PZP.

ZOBACZ WIDEO: Piotr Lisek człowiekiem wielu talentów. Nietypowe hobby naszego mistrza!

Polub SportoweFakty na Facebooku
WP SportoweFakty
  • kaka65 Zgłoś komentarz
    a kto POwołał prezesa pzn pani mucha uchacha
    • zbych22 Zgłoś komentarz
      Gliński ma takich samych doradców jak PZP zarząd.
      • zbych22 Zgłoś komentarz
        A jakież to konsekwencje chce i może wyciągnąć Gliński w stosunku do zarządu stowarzyszenia? Niech sobie przypomni, albo dopyta tych co pamiętają, próbę wprowadzenia komisarza do
        PZPN.
        • Rozpruwacz królewski Zgłoś komentarz
          aż dziw ,że jeszcze nie wkręcili Tuska w tą aferę !!!
          • Szef na worku Zgłoś komentarz
            Będą konsekwencje... Przeniesienie z PZP do PZN
            • gogo Zgłoś komentarz
              Myślę że PZP sterują tacy sami dyletanci, jacy zostali partyjnie nominowani w Stadninie Koni w Janowie Podlaskim , więc tego można się było spodziewać !!!
              • Andrzej Lukas Zgłoś komentarz
                Ten cały MKDNiS co rusz się kompromituje, i jakoś szefowi tego resortu przez głowę nie przemknęło by się podać do dymisji.
                • Y3322 Zgłoś komentarz
                  Obojetne , jakie by mieli osiągnąc wyniki - po to tkwili urzędasy w tym wydarzeniu , żeby mogło dojść do skutku. Teraz wszystkie poniesione koszty powinny zostać rozłożone na
                  wszystkich winnych a przez sądy cywilne powinni zostać zgnojeni do dna przez zawodników , których cztero- czy pięciolenia praca poszła na marne. Wszystko do zwrotu !!! Z prywatnych kieszeni !!!
                  • satyr Zgłoś komentarz
                    polska to jedyny kraj w którym ładuje sie kasę na nierobów typu sportowców i ich kolesi dziennikarzy pseudo sportowych. Żaden kraj nie ma tak durnowato rozwijanego parcia na sport jak
                    polska. Przeciętny śmiertelnik w Polsce robi na ta głupotę cale zycie i nikt go nie pyta czy chce czy nie chce dotować sport, płaci z własnego podatku płaci poprzez banki ktore mu zabrały oprocentowanie przez usługi i towar który kupuje a najwięcej płaci w benzynie prądzie i gazie może dość tych nieudaczników typu celebrytów muzyków aktorów no i na sile sportowców
                    • AntykibolQSTB Zgłoś komentarz
                      Tabletowa oferma, tyle w temacie
                      • Laroslaw Zgłoś komentarz
                        Bmw uber alles
                        • Andrzej Lipiński Zgłoś komentarz
                          Jaki minister sportu takie związki. Zwrócę uwagę na jeden szczegół! Wiceprezesem PZSiatkówki jest niejaki Isio! Ten gościu jako europoseł oszukiwał UE kręcąc lody na dietach
                          wpisując niezgodne z prawdą miejscowości oraz wykazując zdezelowane samochody! CZY W POLSCE W ZWIAZKACH SPORTOWYCH MUSI BYĆ MIEJSCE DLA ZŁODZIEI, OSZUSTÓW I MALWERSANTÓW? Czy jeszcze jesteście zdziwieni? Ciekawe, kto liczył na jakieś splendory od olimpijczyków!
                          • 10Bingo Zgłoś komentarz
                            Mała strata. I tak by nic nie osiągnęli. Należy tych działaczy obciążyć kosztami za zbędny przelot do Tokio
                            Zobacz więcej komentarzy (7)