KokpitKibice
wybierz dyscyplinę
Wirtualna Polska partnerem Polskiej Reprezentacji Olimpijskiej

Ciąg dalszy skandalu. Jest oświadczenie Słomińskiego

Prezes Polskiego Związku Pływackiego Paweł Słomiński wydał obszerne oświadczenie, w którym odnosi się do afery przed igrzyskami olimpijskimi. Twierdzi, że pojawiające się informacje są "pozbawione rzetelnej analizy zaistniałych faktów".
Mateusz Domański
 Alicja Tchórz Getty Images / Foto Olimpik/NurPhot / Na zdjęciu: Alicja Tchórz

Zgodnie z zapowiedzią prezes Polskiego Związku Pływackiego Paweł Słomiński odniósł się do skandalicznych wydarzeń, jakie miały miejsce przed rozpoczęciem igrzysk olimpijskich w Tokio. Efektem zamieszania jest to, że sześciu polskich pływaków zostało pozbawionych szansy stania się olimpijczykami.

"Wyrażam wielki żal, smutek i rozgoryczenie zaistniałą sytuacją związaną z kwalifikacją naszych zawodników do IO w Tokio. Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca, a reakcja zawodników, ich emocje, atak w stronę Polskiego Związku Pływackiego (PZP) jest dla mnie zrozumiała i uzasadniona" - pisze prezes PZP.

Później tłumaczy, czym związek kierował się podczas podejmowania wszelkich decyzji.

"Chciałbym podkreślić, że na każdym etapie podejmowania decyzji Zarząd PZP i ja osobiście kierowaliśmy się chęcią umożliwienia jak największej liczbie zawodników i trenerów wzięcia udziału w IO. Cały czas analizujemy wszystkie wydarzenia i staramy się odpowiedzieć sobie na pytanie czy i w którym momencie nie dopełniliśmy jakichś formalności. Popełniliśmy błąd. Uważam za bardzo krzywdzące opinie powielane w mediach, mediach społecznościowych i innych formach przekazu wskazujące, że PZP nie działa profesjonalnie" - dodaje.

W dalszej części oświadczenia odnosi się do informacji, które pojawiają się w sieci.

"Na koniec chciałbym podkreślić, że wszelkie informacje powielane w mediach, w mediach społecznościowych oraz innych środkach przekazu, są pozbawione rzetelnej analizy zaistniałych faktów. PZP od samego początku walczył o to, aby w IO mogła wziąć udział jak największa liczba zakwalifikowanych sztafet oraz zawodników, którzy uzyskali normy B FINA. Wszelkie działania PZP były zgodne z obowiązującymi regulacjami i prowadzone w komunikacji z PKOl i FINA. Jako Prezes PZP oświadczam, że osobiście nie otrzymałem w żadnym momencie rzeczowej, jasnej informacji, że nasze wystąpienie do FINA z prośbą o zaproszenie polskich zawodników z normą B do rywalizacji w konkurencjach indywidualnych zostało odrzucone" - podsumowuje Słomiński.

Prezes związku informuje ponadto, że w najbliższych dniach zwoła posiedzenie zarządu PZP, na którym dokonana zostanie analiza zaistniałej sytuacji, a ponadto podjęte zostaną kolejne decyzje.

"Jeszcze raz wyrażam głęboki żal i ubolewanie z powodu zaistniałej sytuacji. Przepraszam zawodników, ich trenerów i wszystkich sympatyków pływania" - kończy działacz.

Oświadczenie liczy aż cztery strony. Prezes Polskiego Związku Pływackiego opisuje w nim szczegółowo podejmowane kroki i zapewnia, że posiada kopie prowadzonej korespondencji i dokumentów. Jego stanowisko można przeczytać tutaj >>>.

Afera w pływackiej reprezentacji Polski wybuchła po tym, jak Polski Związek Pływacki nieprawidłowo zgłosił sześcioro zawodników (Mateusza Chowańca, Jana Kozakiewicza, Jakuba Kraskę, Paulinę Pedę, Aleksandrę Polańską i Alicję Tchórz) do igrzysk olimpijskich. Mimo starań Polskiego Komitetu Olimpijskiego, sytuacji nie udało się odkręcić. Efekt: sześcioro Biało-Czerwonych, choć zameldowało się już w Tokio, musi już teraz obrać powrotny kurs na Polskę.

Czytaj także:
> Tokio 2020. PKOl interweniował ws. polskich pływaków. Nie ma dobrych wieści
> Tomasz Skrzypczyński: Wystawieni na pośmiewisko (komentarz)

ZOBACZ WIDEO: #dziejesiewsporcie: Tak spędza wakacje dziewczyna Ronaldo

Polub SportoweFakty na Facebooku
WP SportoweFakty
  • Leszek Rostek Zgłoś komentarz
    Nigdy się nie dowiemy prawdziwego powodu wysłania na Olimpiadę nieprawidłowego składu osobowego i nie dopuszczenia do udziału w Olimpiadzie zawodników którzy są w Tokio i muszą
    wrócić. Może chodzić o ukrycie narkomanów zażywajacych niedozwolone środki, pisząc innymi słowy chodzić może o "zawodników bez głowy ". PZP może funkcjonuje jak Gang❓ Możliwe. Związek Sportowy często niszczy Sport i Wzorowych. Granice są mało widoczne. Np. Ja sytuacyjnie nie będąc w swoim zawodzie Trener-instruktor z Kadry❗ w którym pracowałem od wczesnych lat Społecznie i na Etacie w Polsce i Zagranicą, 10 lat Reprezentant Polski w Kadrze Medalista P.Św, M.Św, M.E, Mistrz wszystkich Mistrzostw w Polsce itp. itd. zwracam się do Związku PZG (Akrobatyka ) i do Klubu o pożyczkę 1 Pensji Instruktora na 2 lata i oddam ją gdy znajdę jakąś Pracę (lub zorganizuję Sekcję itp) lub napiszę list o następną pożyczkę i dostanę lub nie. Ponieważ tracę Pracę niespodziewanie i w Polsce Polak za wzorową Pracę ją traci, co jest i przykładem. Odmówili
    • MarioToruń Zgłoś komentarz
      O wielu polskich związkach mam jak najgorsze zdanie. Służą tylko działaczom z których gro to tzw. leśne dziadki. Chcą oni tylko czerpać korzyści dla siebie A sportowcy dla nich tylko
      złem koniecznym. Chore
      • Ar3k87 Zgłoś komentarz
        Chwila, chwila, czy ja dobrze rozumiem? Gdyby pływacy byli lepsi i uzyskali normę A a nie B to bez niczego dostaliby się na igrzyska? To tak jakbym nie zdał egzaminu fizycznego do Policji
        czy Wojska i miałbym pretensje do ministrów o to... Kpina.
        • Adam Kwapisiewicz Zgłoś komentarz
          Za co jeśli nie za takie coś powinno się stracić pracę? Ponadto sportowcom należy się zadośćuczynienie!
          • Grieg Zgłoś komentarz
            Przedwojenny oficer w tej sytuacji postąpiłby tylko w jeden sposób - wziąłby rewolwer i...
            • Haima Gratta Zgłoś komentarz
              W normalnym kraju. Zarząd byłby już dawno zdymisjonowany - sami poddali by się do dymisji. Ale u nas nieistnieje takie coś jak honopr, a ponadto istnieje społeczne przyzwolenie na
              bylejakość i brak honoru.
              • Piotr Jakich Wielu Zgłoś komentarz
                I jak zwykle jakiś pożyteczny idiota czy pożyteczna idiotka albo co gorsza często płatna k... musi wtrącić swoje polityczne wysrywy nawet tu... w rubryce sportowej. A winę za ten skandal
                ponosi zamknięty skostniały układ który obraca się wokół stołków od kilkunastu lat bez wpływu na opcję polityczną!
                • Modafi Zgłoś komentarz
                  @niepodważalny autorytet. Proponuję mniej, i to zdecydowanie mniej, przebywać na słońcu :) Chociaż w Twoim przypadku i tak już raczej niestety za późno.
                  • Szef na worku Zgłoś komentarz
                    Wczoraj to nie była wina związku tylko Tuska.Nagłośnienie sprawy zrobiło swoje.
                    • Janusz Berezecki Zgłoś komentarz
                      Jak dla mnie dziwnym się wydaje, że zaistniałej pomyłki nie można naprawić. Czy to świadczy o słabej Pozycji Polski w Międzynarodowym Komitecie Olimpijskim? Gdyby taka sytuacja
                      zaistniała w innej ekipie. np. USA, Niemieckiej.......również tak samo by zostali potraktowani. Dlaczego w ogóle nie jest brane pod uwagę to, jak takie wykluczenie przeżywają wykluczeni sportowcy. Gdzie się podziała idea, duch sportu i rywalizacji w uczciwej walce sportowej. Czyżby polscy pływacy byli tak silni, że zagrażają wielu innym ekipom. To wszystko co się dzieje pod presją pandemii, zaczyna być mało normalne i zrozumiałe. Olimpiada, bez widzów........czy to normalne?
                      • niepodważalny autorytet Zgłoś komentarz
                        To dopiero początek!!! Szykujcie się - WSZYSCY!!! - na dalsze szykany z każdej strony. Bo przy takiej "przyjaznej" polityce PiSiorów, jest jasne że Polacy (niestety też ludzie
                        "Bogu Ducha winni"), poniosą tego wszelkie konsekwencje!!! Miejcie pretensje do Kaczora, Dudy i Morawieckiego !!!
                        • Aga3333 Zgłoś komentarz
                          czy ktos moze jasno napisac o co chodzi ? na czym to nieprawidlowe zgloszenie zawodnikow polegalo ?
                          • qurteczka Zgłoś komentarz
                            no i nie będzie sześciu medali :(
                            Zobacz więcej komentarzy (1)