Odsłaniamy kulisy zgrupowania kadry żużlowców w Zakopanem

Co jedzą, jak spędzają wolny czas, jakie ćwiczenia wykonują i jak mają rozplanowany dzień podczas obozu w Zakopanem. SportoweFakty.pl odsłaniają kulisy zgrupowania kadry polskich żużlowców.

Maciej Kmiecik
Maciej Kmiecik

Pobudka najpóźniej o godzinie 7:30

W harmonogramie, który żużlowcy otrzymali od trenera Marka Cieślaka pobudka zaplanowana jest na godzinę 7:30. Śpiochów w kadrze jednak nie ma, bo praktycznie wszyscy zawodnicy już po godzinie 7 rano schodzili na śniadanie. W razie, gdyby któryś z żużlowców zaspał, obudzić go miał dyżurny zgrupowania, którym jest Mateusz Borowicz. Dyżurny ma za zadanie obejść rano wszystkie pokoje, w których śpią żużlowcy i sprawdzić, czy aby komuś się nie zaspało. Ogólnie jednak żużlowcy są zdyscyplinowani, jeśli chodzi o poranne wstawienie. Dla porównania przebywający w tym samym ośrodku co reprezentanci Polski, piłkarze Rozwoju Katowice o godzinie 7 rano schodzą już na lekki rozruch w terenie, a dopiero później zasiadają do śniadania. Bufet Centralnego Ośrodka Sportu serwuje dania dostosowane do potrzeb sportowców. Na śniadanie zawodnicy mają do wyboru jajecznicę, grzanki, różne rodzaje chleba od zwykłego poprzez ciemne pieczywo i chleb pełnoziarnisty. Do tego sery żółte, wędliny lub popularna gzika. Jeśli ktoś lubi na śniadanie płatki śniadaniowe, również znajdzie coś dla siebie w menu COS-u.
Kadrowicze dzień rozpoczynają od śniadania serwowanego przez stołówkę COS-u od godziny 7:00. Kadrowicze dzień rozpoczynają od śniadania serwowanego przez stołówkę COS-u od godziny 7:00.
Po śniadaniu narty zjazdowe lub biegowe Po śniadaniu zawodnicy szybko udają się do swoich pokojów, by przebrać się w ekwipunek niezbędny do szusowania po stoku lub biegania na nartach. Trzeba przyznać, że żużlowcy do jazdy na nartach przygotowani są idealnie. Młodzież ma własne deski snowboardowe, a starsi zawodnicy przyjechali z nartami. Kilka kilometrów od COS-u usytuowany jest stok Harenda, na którym jeżdżą kadrowicze. - Lubię jeździć zarówno na desce jak i na nartach. Bardzo się cieszę, że możemy tak aktywnie spędzać czas na świeżym powietrzu. Jestem wielkim zwolennikiem zimowego szaleństwa - powiedział Szymon Woźniak. - Wcześniej jeździłem na nartach, ale snowboardem zaraził mnie Maciek Janowski przed rokiem w Harrachowie. Teraz za żadne skarby nie zamienię nart na deskę - przyznaje Kacper Gomólski. - Ja podobnie uwielbiam jeździć na snowboardzie - dodaje Łukasz Sówka.
Młodsi zawodnicy preferują jazdę na snowboardzie. Młodsi zawodnicy preferują jazdę na snowboardzie.
Z kolei dwie deski preferuje trener naszej kadry Marek Cieślak, który udowadnia, że pomimo upływających lat, cały czas potrafi nadążyć za młodymi. Przemiennie z nartami zjazdowymi żużlowcy mają treningi na nartach biegowych. - Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy potrafię dobrze biegać na nartach, ale jest to naprawdę bardzo cenny trening - przyznaje trener Cieślak. Z kolei tylko na nartach biegowych trenuje Janusz Kołodziej. - To efekt kontuzji kolana, jakiej nabawiłem się przed rokiem na snowboardzie. Nie ryzykuję jazdy na nartach czy snowboardzie. Teraz biegam ze specjalnym stabilizatorem i jest to naprawdę przyjemny trening - wyjaśnia "Koldi".
Robert Miśkowiak uważa, że jest poprawnym narciarzem, ale nie kryje, że na stoku trzeba uważać, by nie nabawić się kontuzji. Robert Miśkowiak uważa, że jest poprawnym narciarzem, ale nie kryje, że na stoku trzeba uważać, by nie nabawić się kontuzji.
Obiad, czyli sportowiec musi dobrze zjeść Po wyczerpującym treningu na nartach, żużlowcy wracają do Centralnego Ośrodka Sportu, gdzie od godziny 13:00 wydawany jest obiad. W pierwszym dniu zgrupowania kadrowicze jedli wspólny posiłek przy jednym dużym stole. Stołówka serwowała wówczas te same dania dla wszystkich zawodników. Były oczywiście surówki, różne rodzaje mięsa, ziemniaki, a także zupa i owoce. Przygotowano również deser w postaci ciastka i kawy, aczkolwiek nie wszyscy skusili się na słodycz. Większość zajadała się owocami. W kolejnych dniach kadrowicze korzystają już z menu ogólnego przygotowywanego specjalnie pod kątem żywienia sportowców. Do wyboru mają zazwyczaj ryż lub ziemniaki. Do tego porcja mięsa i ryby. Oczywiście serwowane są także różne rodzaje surówek. Na deser tradycyjnie ciastko i kawa.
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×