KokpitKibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Tenis
  • Zimowe

Kuriozalna sytuacja na torze w Poznaniu. Berntzon zwolnił, bo pomylił światła

Do kuriozalnej sytuacji doszło w jednym z wyścigów meczu Naturalna Medycyna PSŻ Poznań - GTM Start Gniezno (40:49). Prowadzący Oliver Berntzon przymknął manetkę gazu, bo myślał, że wyścig jest przerwany.
Mateusz Domański
Mateusz Domański
Oliver Berntzon WP SportoweFakty / Tomasz Kordys / Na zdjęciu: Oliver Berntzon

Zdarzenie miało miejsce w piątej odsłonie dnia. Najpierw defekt zanotował Daniel Pytel, a kilka chwil później zwolnił Oliver Berntzon. To sprawiło, że Szwed spadł z pierwszego miejsca na trzecie. Następnie w spacerowym tempie dojechał do mety. Po ukończeniu wyścigu zawodnik ze Skandynawii mocno gestykulował w kierunku arbitra i kierownika startu. O co chodziło?

- Oliver miał trochę pecha. Sędzia zapalił czerwone światło, które oznaczało, że wykluczony jest zawodnik w kasku tego koloru (Pytel po defekcie nie zjechał na murawę i został wykluczony za zdublowanie - dop. red.). Oliver odebrał to jako zatrzymanie wyścigu. Niestety, w wyniku tego zwolnienia stracił cenne trzy punkty. To było zwycięstwo, które mógł przywieźć nad Jakobsenem, a więc najmocniejszym zawodnikiem gospodarzy - powiedział Rafael Wojciechowski, menadżer GTM Startu Gniezno.

Berntzon w niedzielnym meczu zastąpił Krzysztofa Jabłońskiego. Gdyby nie ta wpadka z pomyleniem świateł, to jego dorobek z pewnością byłby okazalszy. Ostatecznie w stolicy Wielkopolski wywalczył siedem punktów z bonusem. Potrafił zmobilizować się na swój ostatni bieg, który wygrał.

- Umiał wytrzymać napięcie. Odpowiednie ustawienia na ostatni wyścig sprawiły, że go wygrał. Bardzo się cieszę, że mam do dyspozycji tego zawodnika. Wierzę, że mogę na niego stawiać w decydujących momentach - ocenił menadżer drużyny z pierwszej stolicy Polski.

ZOBACZ WIDEO Kulisy pracy kierownika drużyny w PGE Ekstralidze

Czy Oliver Berntzon to zawodnik, który mógłby z powodzeniem rywalizować w I lidze?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Żużel na Facebooku
Zgłoś błąd
inf. własna
Komentarze (12)
  • yes Zgłoś komentarz
    "Niestety, w wyniku tego zwolnienia stracił cenne trzy punkty" - w 5. biegu nie zdobył trzech punktów za zwycięstwo, stracił raczej 2.. Czytam w relacji na żywo: "Na ostatnim kółku
    Czytaj całość
    maszyna zdefektowała Berntzonowi. Szwed był wtedy na prowadzeniu. Senior Startu zdołał jednak dojechać do mety po punkt" - tak sytuację odebrał obserwator na żywo...
    • Tommy 1952 Zgłoś komentarz
      No to lipa z tym światłem ogólnie....
      • P0ZNANIAK Zgłoś komentarz
        Czyli wyjaśniła się wreszcie ta cała sytuacja. Ktoś wcześniej na klubowym facebooku PSŻ tak napisał i miał rację. Tylko ciekaw jestem, gdzie dokładnie jest usytuowana ta
        Czytaj całość
        czterokolorowa sygnalizacja świetlna (informująca danego zawodnika i kibiców o wykluczeniu) bo do tej pory nigdzie jej nie widziałem (a czasami na zawodach zdarza mi się siedzieć na prostej startowej).
        • sonar Zgłoś komentarz
          Po pierwsze piszacy artykul nie jest rzetelny pisze to co mu sie podoba i uwarza ze bedzie ok....tak tez relacjonuje wyniki ligi szwedzkiej! Artykul typowo po to zeby cos napisaci skadowac pare
          Czytaj całość
          zl bo jest malo istotny!!! Zawodnik sam jest sobie winny i pretensje tylko do siebie ... wszystko mu przeszkadzalo i odnosze wrazenie ze gdyby nie te "przeciwnosci losu" to mialby 15 pkt rekord toru i kontrakt w pge ekstralidze na 2018... taki troche zarozumialy ten gosc
          • Fanatyk Speedway Zgłoś komentarz
            Byłem na meczu,i na moje to wyglądało trochę inaczej niż opisany tutaj artykuł.
            • AMON Zgłoś komentarz
              niki tyle razy cie "prosilem" nie podbijaj do mnie :)
              • nikiStart Zgłoś komentarz
                Amon ty zacznij na mecze chodzić kibicu internetowy
                • D-W-R Zgłoś komentarz
                  Ciekawe, ale jak już syfy przedstawiają się jako profesjonalny portal, to przydałaby się informacja: czy to sędzia popełnił błąd, czy zawodnik? Regulamin chyba mówi jednoznacznie na
                  Czytaj całość
                  ten temat?
                  • AMON Zgłoś komentarz
                    Dobrze ze Oliver wrocil na play off bedzie dobrze TYLKO AWANS :)
                    Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
                    ×
                    Sport na ×