WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

Prezes Włókniarza pisał o błędzie sędziego. Okazało się, że to on się pomylił (ranking)

Prezes forBET Włókniarza jeszcze w trakcie meczu z Cash Broker Stalą zarzucił sędziemu błąd. Szybko okazało się jednak, że nie miał racji. Krzysztof Meyze poprowadził zawody wzorowo, podobnie jak Artur Kuśmierz we Wrocławiu.
Jarosław Galewski
Jarosław Galewski
WP SportoweFakty / Tomasz Kudala / Na zdjęciu: Michał Świącik i Tobiasz Musielak

Ranking sędziów rozpoczynamy od meczu forBET Włókniarz Częstochowa - Cash Broker Stal Gorzów. Sędzia Krzysztof Meyze otrzymuje od nas szóstkę, bo nie pomylił się ani razu. Najpierw słusznie wykluczył Grzegorza Walaska za upadek w pierwszym łuku inauguracyjnego wyścigu. Wątpliwości nie było również w przypadku wykluczenia Mateja Zagara, który przeszarżował i nadział się na tylne koło Szymona Woźniaka.

Błąd arbitrowi jeszcze w trakcie spotkania zarzucił prezes częstochowskiego klubu Michał Świącik. "W trzecim biegu mamy lotny start zawodnika w kasku żółtym" - alarmował na Facebooku szef Włókniarza. Racji nie miał. Sędzia Meyze zachował się w tym przypadku wzorowo. Krzysztof Kasprzak nie zrobił na starcie nic niezgodnego z regulaminem. Najpierw ruszyła taśma, a dopiero później zawodnik. Faktem jest, że żużlowiec Cash Broker Stali wyskoczył do przodu z dużą przewagą. Teoretycznie sędzia mógł zatrzymać bieg i obejrzeć powtórki, żeby się upewnić, czy start był prawidłowy. Wtedy jednak uzasadnione pretensje mogliby mieć goście.

Dobry dzień miał również Artur Kuśmierz, który prowadził spotkanie Betard Sparta Wrocław - Fogo Unia Leszno. Łatwego zadania za sprawą organizatorów sędzia nie miał, ale dajemy mu szóstkę, bo nie stwierdziliśmy żadnego błędu.

ZOBACZ WIDEO Tomasz Dryła, nSport+: Widziałem w piątce Sajfutdinowa, zamiast Woffindena

Wykluczenie Taia Woffindena w wyścigu siódmym były prawidłowe, choć początkowo pojawiły się wątpliwości, czy nie należało przerwać tego biegu ze względu na start Piotra Pawlickiego. Żużlowiec Fogo Unii ruszył po tym jak zwolniona została taśma, więc bieg był słusznie kontynuowany. Później błąd popełnił Brytyjczyk, który nadział się na tylne koło rywala. Po wyścigu Woffinden otrzymał na dokładkę ostrzeżenie za to, że ruszał się na starcie. To kolejna prawidłowa decyzja.

Upadek mieliśmy również w biegu jedenastym. Brady Kurtz nie opanował motocykla na ostatnim łuku. Na torze zrobiło się wtedy niebezpiecznie, bo Max Fricke i Jarosław Hampel rozpoczęli piąte okrążenie. Sędzia zachował czujność. Zagrożenie wyłapał od razu i włączył czerwone światło. Na szczęście skończyło się tylko na strachu.

Z wyścigami na gasnące zielone światło Artur Kuśmierz poradził sobie bardzo dobrze. Zatrzymał tylko bieg dziewiąty, w którym zbyt wcześnie ruszył Janusz Kołodziej. Żużlowiec Fogo Unii słusznie otrzymał za to chwilę później ostrzeżenie.

Ranking sędziów w PGE Ekstralidze:

Miejsce Sędzia Mecze Średnia not
1 Krzysztof Meyze 14 5,64
2 Artur Kuśmierz 8 5,50
3 Michał Sasień 7 5,00
4-6 Piotr Lis 6 4,67
4-6 Paweł Słupski 12 4,67
4-6 Remigiusz Substyk 9 4,67
nsk Wojciech Grodzki 1 6,00
nsk Ryszard Bryła 1 2,00


SKALA OCEN:

6 - fenomenalnie
5 - bardzo dobrze
4 - dobrze
3 - przeciętnie
2 - słabo
1 - kompromitacja

Kup bilet na wielki finał TAURON Speedway Euro Championship w Chorzowie! -->>

Czy zgadzasz się z ocenami dla sędziów?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Żużel na Facebooku
Zgłoś błąd
inf. własna

Komentarze (8):

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • DumDumDumBom 0
    Walasek został potrącony cała Polska to widzi, lecz nie sędzia i w magazynie szef wszystkich szefów też nie!. To w końcu jak mówi regulamin? Albo są jasne reguły które dotyczą wszytkich. Albo interpretujemy sobie po swojemu. Co z przepisem o pierwszym łuku? Raz wykluczają potrąconego raz potrancającego. Uważam, że powtórka w 4 nie była by błędem ani krzywda. Już naprawdę mam dosyć i śmiać mi się chce z tego cyrku. Wielki najlepszy najbogatszy cyrk na świecie! Nie wyznaczają żadnych trendów, standardów ani jakości tylko żenade.
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • Ziele 0
    Walasek upadł na 1 łuku , został jednak potrącony , dla mnie idealna byla by powtórka w 4 , choć jego wykluczenie nie jest jakimś wielbłądem.
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • fan Lwów 0
    Demski nie jest żadnym autorytetem, sam sobie zaprzecza i interpretuje kolejne zdarzenia i decyzje sędziów nie obiektywnie, tylko tak, jak mu przyzwalają władze żużlowe. Początkowo dałem się nabrać na jego wieczny uśmieszek i poczucie humoru, ale szybko się okazało, że król jest nagi...
    WŁÓKNIARZfan "W trzecim biegu mamy lotny start zawodnika w kasku żółtym" - alarmował na Facebooku szef Włókniarza. Racji nie miał. Sędzia Meyze zachował się w tym przypadku wzorowo. Krzysztof Kasprzak nie zrobił na starcie nic niezgodnego z regulaminem. Najpierw ruszyła taśma, a dopiero później zawodnik. Faktem jest, że żużlowiec Cash Broker Stali wyskoczył do przodu z dużą przewagą. Teoretycznie sędzia mógł zatrzymać bieg i obejrzeć powtórki, żeby się upewnić, czy start był prawidłowy. Wtedy jednak uzasadnione pretensje mogliby mieć goście.Ten fragment artykułu jest napisany na podstawie wyjaśnień Leszka Demskiego z ostatniego Magazynu PGE Ekstraligi, i dlatego jest dla mnie nie wiarygodny. Demski tłumaczył, że sędzia Meyze podjął słuszną decyzję o nie przerwaniu biegu, ponieważ Krzysztof Kasprzak idealnie wstrzelił się w taśmę, a czas reakcji był 0,1 sekundy, czyli prawidłowy.Ten sam Demski, co innego mówi w filmie "Start biegu żużlowego" Sędziowie mają wytyczne wydane takie, że jeżeli zawodnik wystartuje w stosunku do pozostałych zawodników 2-3 metry przed pozostałymi zawodnikami, wtedy jest podejrzenie, że ten zawodnik wystartował szybciej niż taśma, czy też zamki maszyny startowej.(...) Aby to stwierdzić, konieczne jest przerwanie przez sędziego biegu, ponieważ nie ma możliwości fizycznej, aby to wyłapać ludzkim okiem. (...)W rundzie zasadniczej, także w czasie meczu Włókniarza z Gorzowem był podobny przypadek z udziałem Kasprzaka i Gruchalskiego. W biegu 3 Kasprzak idealnie wstrzelił się ze startu, to samo zrobił w biegu 11 Michał Gruchalski. Sędzia w obu przypadkach bieg przerwał, i po analizie nikomu nie dał ostrzeżenia. W Magazynie PGE Ekstraligi, Demski bronił sędziego Słupskiego. To jak to jest z tym wstrzeliwaniem się? Link do filmu: https://sportowefakty....-przerwany
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (5)
Pokaż więcej komentarzy (8)
Pokaż więcej komentarzy (8)
Pokaż więcej komentarzy (8)
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×