WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

Kłótnia podczas meczu w Gorzowie. Vaculik powinien podziękować Gruchalskiemu (ranking)

Podczas meczu Cash Broker Stal - forBET Włókniarz trwała ostra dyskusja, kto powinien udać się po nauki na kurs sędziowski. Całe zamieszanie spowodowali Martin Vaculik i Michał Gruchalski.
Jarosław Galewski
Jarosław Galewski
WP SportoweFakty / Łukasz Trzeszczkowski / Na zdjęciu: Martin Vaculik i Leon Madsen

Ranking sędziów rozpoczynamy od dziesiątego wyścigu meczu Cash Broker Stal Gorzów - forBET Włókniarz Częstochowa. To tak naprawdę jedyna kontrowersyjna sytuacja, z którą musiał zmierzyć się sędzia Remigiusz Substyk.

W pierwszym łuku problemy z płynną jazdą miał Martin Vaculik, który gwałtownie zmienił tor jazdy. Michał Gruchalski obawiał się zderzenia ze Słowakiem i z tego powodu położył motocykl. Arbiter wykluczył z powtórki żużlowca Stali. Komentatorzy nSport+ byli w tym przypadku podzieleni. Część twierdziła, że decyzja sędziego była prawidłowa. Pozostali uważali, że wyścig należało powtórzyć w pełnym składzie, a Vaculika ukarać jedynie ostrzeżeniem. Dyskusja była naprawdę płomienna. Padły nawet mocne słowa, że arbitra należy wysłać na kurs sędziowski.

Naszym zdaniem o błędzie sędziego Substyka nie ma jednak mowy. Do przerwania wyścigu nie doszłoby, gdyby problemów z płynną jazdą nie miał Martin Vaculik. To od niego rozpoczęło się całe zamieszanie. Michał Gruchalski miał prawo obawiać się zawodnika, który w ten sposób zmienił tor jazdy. Zgadzamy się ze Słowakiem, że jego działanie nie było celowe. To nie ma jednak znaczenia. Vaculik stworzył niebezpieczną sytuację na torze i słusznie został wykluczony.

Nie podzielamy również opinii, że junior forBET Włókniarza zareagował w tym przypadku zbyt pochopnie. Gdyby Gruchalski jechał swoje i zdecydowanie odkręcił gaz, to mógł "spotkać się" z Vaculikiem. Tak naprawdę żużlowiec Cash Broker Stali powinien być wdzięczny swojemu młodszemu koledze, że ten zachował się w ten sposób. Sędzia Remigiusz Substyk dostaje od nas za mecz w Gorzowie szóstkę.

Taką samą ocenę wystawiamy Krzysztofowi Meyze za spotkanie w Lesznie. Arbiter miał sporo szczęścia, bo trafił na jeden ze spokojniejszych meczów w tym sezonie. Nie było upadków ani nerwowych ruchów na starcie. Nie działo się po prostu nic. Gdybyśmy nie podali nazwiska sędziego, to pewnie nikt nie wiedziałby, kto prowadził drugi z półfinałów.

Ranking sędziów w PGE Ekstralidze:

Miejsce Sędzia Mecze Średnia not
1 Krzysztof Meyze 15 5,67
2 Artur Kuśmierz 8 5,50
3 Michał Sasień 7 5,00
4 Remigiusz Substyk 10 4,80
5-6 Piotr Lis 6 4,67
5-6 Paweł Słupski 12 4,67
nsk Wojciech Grodzki 1 6,00
nsk Ryszard Bryła 1 2,00


SKALA OCEN

6 - fenomenalnie
5 - bardzo dobrze
4 - dobrze
3 - przeciętnie
2 - słabo
1 - kompromitacja

ZOBACZ WIDEO Tomasz Dryła, nSport+: Widziałem w piątce Sajfutdinowa, zamiast Woffindena



Kup bilet na wielki finał TAURON Speedway Euro Championship w Chorzowie! -->>

Czy zgadzasz się z ocenami dla sędziów?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Żużel na Facebooku
Zgłoś błąd
inf. własna

Komentarze (12):

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • m0drzew 0
    Dziękuję, właśnie o to chodziło... nie jest to mała kasa, ale żeby wyżyć nie wystarczy...

    Nie będę kandydował... zostaję na swoim śmietniku :D

    Cysio Jako podstawowa praca nie da rady "wyżyć". Wejdź na: www PZM -> Żużel -> Regulaminy i druki -> Postanowienia na rok 2018
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • sympatyk żu-żla 3
    Patrząc na bieg w,którym zaszedł ten incydent, Według mego zdania Sędzia powinien powtórzyć bieg bez wykluczenia.Martin nie jechał specjalnie ale będąc na tej pozycji mógł zmienić tor jazdy, Michał odkręcając gaz mógł zrobić dzwon.Słusznie postąpił, Więc bieg powinien być powtórzony w komplecie,Co do ostrzeżenia mogło być i nie musiało.
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • nicram29 2
    Ok, to w przypadku kiedy drużyna przegrywa po starcie 5:1 to ostatni zawodnik może się położyć i przerwać bieg za co nie spotka go żadna kara. Czy choćby zawodnik startujący z pola A może przedłużyć prostą uniemożliwiając reszcie złożenie się w łuku też nie powinien być wykluczony.
    DumDumDumBom Uwierz mi ze w każdej sytuacji można z znaleźć winnego. Zawsze ktoś zaczyna, zawsze ktoś rozpoczyna efekt domina. Polski zuzel poprostu zaczyna być wynaturzany. Oczekuje się że będą jeździć jak po sznurku.
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (9)
Pokaż więcej komentarzy (12)
Pokaż więcej komentarzy (12)
Pokaż więcej komentarzy (12)
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×