KokpitKibice
  • Zimowe

Żużel. Stadion w Pile popada w ruinę. TŻ Polonia wydało oświadczenie. "Obiekt nie nadaje się do wykorzystania"

W ostatnich dniach media społecznościowe obiegły zdjęcia pilskiego stadionu, który zaczął popadać w ruinę i aktualnie nie nadaje się do użytkowania przez żużlowców. TŻ Polonia wydało oświadczenie w tej sprawie.
Mateusz Kozanecki
Tomas H Jonasson WP SportoweFakty / Jakub Barański. / Na zdjęciu: Tomas H. Jonasson

W sezonie 2020 drużyna z Piły nie przystąpiła do rozgrywek ligowych. Od tego momentu stadion Polonii zaczął niszczeć i obecnie znajduje się w kiepskim stanie. Nawierzchnię porosła zieleń i obiekt nie nadaje się do użytkowania przez żużlowców.

Mocno zaniepokojeni tym faktem są działacze TŻ Polonia Piła. Wystosowali oni oświadczenie, w którym informują m.in., że władze miejskie nie odpowiedziały na pisma w sprawie zawarcia umowy najmu.

Jednocześnie klub jest gotowy do podjęcia działań mających na celu reaktywację żużla w Pile. Poniżej prezentujemy pełną treść oświadczenia.

ZOBACZ WIDEO Krzysztof Kasprzak się obrazi? Stal nie potrzebuje takiego Kasprzaka

Oświadczenie zarządu TŻ Polonia Piła:

"Wyrażamy głębokie zaniepokojenie obecnym stanem toru znajdującego się na stadionie przy ul. Bydgoskiej w Pile. Zdjęcia opublikowane przez kibiców świadczą o tym, że obiekt nie nadaje się do wykorzystania przez żużlowców nawet w celach treningowych.

Z przykrością stwierdzamy, że inwestycje poczynione w zeszłym roku przez Klub Żużlowy Polonia Piła, sprowadzające się m.in. do nawiezienia dodatkowej nawierzchni oraz żmudnych i kosztownych prac torowych, zostały w znacznym stopniu zniweczone. W naszej ocenie doprowadzenie toru do stanu używalności wymaga nakładów rzędu co najmniej kilkudziesięciu tysięcy złotych.

Zarazem z przykrością informujemy, że nie uzyskaliśmy żadnej odpowiedzi na pisma kierowane do władz miasta w sprawie zawarcia umowy najmu stadionu czy też ewentualnie czasowego udostępnienia obiektu w celu prowadzenia szkółki i organizacji zawodów żużlowych. Wobec powyższego raz jeszcze z tego miejsca apelujemy do Prezydenta Miasta Piły p. Piotra Głowskiego o zajęcie stanowiska w sprawie przyszłości stadionu przy ul. Bydgoskiej.

W odniesieniu do pojawiających się w przestrzeni publicznej komentarzy wyraźnie deklarujemy, że nie oczekujemy żadnego wsparcia ze środków publicznych w celu prowadzenia klubu. Chcemy jedynie, by miejski stadion nadawał się do wykorzystania go zgodnie z przeznaczeniem i był udostępniany na warunkach finansowych adekwatnych do stanu infrastruktury, przy uwzględnieniu społecznego celu działalności klubu.

Podkreślamy przy tym wyraźnie, że znalezienie jakiegokolwiek sponsora bez gwarancji udostępnienia stadionu za uczciwą kwotę jest w praktyce niemożliwe. Oświadczamy również, że Towarzystwo Żużlowe Polonia Piła nie jest następcą prawnym Klubu Żużlowego Polonia Piła. Zarząd stowarzyszenia składa się z czterech osób, spośród których dwie zasiadały wcześniej w zarządzie KŻ Polonia Piła, jednakże wyłącznie w okresie od kwietnia 2019 roku. Obciążanie nowego stowarzyszenia odpowiedzialnością za długi powstałe w okresie kadencji zarządu KŻ Polonia Piła zakończonej w sierpniu 2018 roku jest nieuprawnione.

Ostatnie lata historii pilskiego żużla prowadzą do wniosku, że sportu nie wolno wiązać z polityką. Filarem nowej Polonii Piła muszą być kibice i sponsorzy, a nie środki publiczne. Klub żużlowy powinien być przedmiotem troski, a nie kartą przetargową w sporach lokalnych polityków, jak zdarzało się to niestety niejednokrotnie. Uważamy, że należy stawiać sobie cele adekwatne do możliwości, a zaplecze finansowe budować stopniowo i konsekwentnie. Prowadzenie szkółki i utrzymanie stabilnego klubu na poziomie drugoligowym to przedsięwzięcia realne, które wbrew pojawiającym się niekiedy głosom wcale nie wymagają finansowego cudu.

Zaangażowanie lokalnych sponsorów, regularne wsparcie kibiców oraz ewentualne nawiązanie stałej współpracy z klubem ekstraligowym to środki do celu, jakim jest odrodzenie Polonii Piła. Warunkiem koniecznym realizacji tego planu są partnerskie relacje z gospodarzem obiektu przy ul. Bydgoskiej. Wierzymy, że w trosce o wspólne dobro, jakim jest dziedzictwo Polonii Piła, uda się w tej materii osiągnąć porozumienie.

TŻ Polonia Piła wyraża gotowość do udziału we wszelkich przedsięwzięciach zmierzających do reaktywacji pilskiego żużla. W szczególności z tego miejsca prosimy o wsparcie kibiców, których wyraźny sprzeciw co do obecnej sytuacji może odegrać kluczową rolę w sprawie. Osoby zainteresowane udzieleniem pomocy stowarzyszeniu uprzejmie prosimy o kontakt.

Zarząd stowarzyszenia TŻ Polonia Piła"

Czytaj także:
Marek Cieślak wciąż ma żal do Macieja Janowskiego. "To jest dziecinada"
#MagazynBezHamulcow. Regulacja wymknęła się spod kontroli, przepis o gościu do zmiany?! Co na to Sparta?

Czy uważasz, że Polonia Piła wróci do ligi w 2021 roku?

Polub Żużel na Facebooku
WP SportoweFakty
  • altriper Zgłoś komentarz
    ale problem. 10 litrow roundupa i stadion jak nowy.
    • RECON_1 Zgłoś komentarz
      2 na 4 dzialaczy jest w jakis zwiazane z poorzednikami...to jest delikatnie mowiac niesmaczne bo bie daje to gwarancji ze sytuacja sie niebpowtorzy,W tym wszystkim to tylko zwyklego kibica zal.
      • yes Zgłoś komentarz
        To jest straszne. Może dojść do tego, że ubędzie klubu i stadionu; punktu na żużlowej mapie.
        • pyra69 Zgłoś komentarz
          Tylko jakiś cud lub trzęsienie mogłoby przekonać decydentów Piły o powrocie żużla na stadion!!! Tak jest wygodnie, nie trzeba nic robić i nie ma kłopotów. Mieszkańcy nie wywierają
          nacisku na władzę, więc nie ma problemu. Co z tego, że nowe stowarzyszenie nie chce od miasta żadnych pieniędzy i deklaruje reaktywację w czynie społecznym. Miasto nie ma z tego żadnego interesu, lepszy jest łatwy przypływ kasy od developera, jeden budynek przy stadionie już stoi, za chwilę powstaną następne. Kto będzie chciał mieszkać przy hałasie jeżdżących motorów? Kto wydał pozwolenie na budowę w tej lokalizacji? Niestety, miasto Piła nie jest już miastem sportu!
          • darek pe Zgłoś komentarz
            Pilanie! Piszcie listy do Głowskiego, to zawsze coś da. 2021 musicie wrócić do rozgrywek!
            • Piotr Czuchra Zgłoś komentarz
              Przykro, że miasto nie chce wspomóc tak szlachetnego sportu jak żużel, szkoda też stadionu i kibiców, sam nie mogę się doczekać aż ruszy 2 liga. Wilki trzymają kciuki za powrót Piły
              do kalendarza rozgrywek. Trzeba naciskać na tych samopasów u żłoba, wydatki na sport to podstawa. Wielkie "buuu" dla prezydenta i rady miasta Piły.
              • MACIUŚ PIŁA Zgłoś komentarz
                Prezydencik naobiecywał ,wybory kupił tymi bajkami a teraz się śmieje.Sport + polityka to bomba z opóźnionym zapłonem a Piła to przykład tego układu.
                • RaVi Zgłoś komentarz
                  Czas Panu Glowskiemu podziękować za owocne kadencję w Pile. Ten koleś ewidentnie niszczy żużel w Pile.
                  • zawodowiec Zgłoś komentarz
                    Pieniedzy nie ma i nie bedzie. A teraz przepraszam, mam glosowanie w Parlamencie Europejskim.
                    • Rafi_Piła Zgłoś komentarz
                      Jak ja tęsknie do tych pięknych lat 90-tych z Hansem w składzie ;-)
                      • Majkel2018 Zgłoś komentarz
                        Brzmi to jak jakiś przekręt. Klub narobił długów, ogłosił upadłość, chwila przerwy, połowa tych samych działaczy założyła nowy w tym samym miejscu a teraz "dajcie
                        kasę", "wyremontujcie stadion" i nie wiadomo co jeszcze... Rozumiem zarządców obiektu, dwa razy do tej samej rzeki się nie wchodzi. Tylko kibiców szkoda.
                        • Cezariusz Zgłoś komentarz
                          Każdy związek sportowy walczy o to by powstawały nowe obiekty, na których uprawia się jego dyscyplinę, a istniejące rozwijały się. Każdy oprócz największego szkodnika żużla czyli
                          PZM.
                          • arturek16 Zgłoś komentarz
                            Moim zdaniem miasto dąży do likwidacji stadionu i sprzedaniu gruntu pod inwestycję, np. centrum handlowe lub budownictwo mieszkaniowe. Już w koło stadionu budują domy i bloki. Jak teren
                            zostanie sprzedany to już nigdy żużla w Pile nie zobaczymy.
                            Zobacz więcej komentarzy (12)