KokpitKibice
  • Zimowe

Żużel. Prezes wydał oświadczenie! Jego zachowanie wzbudziło kontrowersje. Teraz odpiera zarzuty

Sławomir Knop, prezes Metalika Recycling Kolejarza Rawicz, za pośrednictwem oficjalnej strony klubu na Facebooku opublikował obszerne oświadczenie. Działacz odniósł się w nim do wydarzeń z minionej niedzieli.

Szymon Michalski
Kadr z filmiku kibica Kolejarza Opole Facebook / Kadr z filmiku kibica Kolejarza Opole
Przypomnijmy, że w niedzielę 18 lipca Metalika Recycling Kolejarz Rawicz pokonał na swoim torze OK Bedmet Kolejarzem Opole 55:35. Po tym meczu w mediach społecznościowych pojawił się filmik, na którym widać jadącego w polewaczce mężczyznę. Według opolskich kibiców był nim Sławomir Knop.

Fani Kolejarza Opole twierdzą, że byli wyzywani przez szefa Metalika Recycling Kolejarza Rawicz, kiedy ten właśnie jeździł w polewaczce podczas kosmetyki toru. Dodają również, że miał pokazywać im wtedy środkowe palce.

Po tym zdarzeniu głos postanowił zabrać sam prezes Kolejarza, Sławomir Knop. Działacz za pośrednictwem oficjalnej strony klubu na Facebooku opublikował obszerne oświadczenie. Oryginalną treść prezentujemy poniżej.

ZOBACZ WIDEO Żużel. Lindgren wbija szpilę Madsenowi. Rozmowa ze Świderskim? Bez komentarza

OŚWIADCZENIE

W związku z informacjami w mediach ogólnokrajowych o moim niewłaściwym zachowaniu w trakcie meczu żużlowego w Rawiczu w dniu 18.07.2021r. pomiędzy RKS Metalika Recycling Kolejarz Rawicz i OK Bedmet Kolejarz Opole, pragnę przedstawić, co następuje:

- potwierdzam swą obecność w polewaczce w trakcie równania toru w przerwie technicznej. Miało to, jednak na celu wyłącznie osobiste dopilnowanie przygotowania toru do następnych biegów. Chcę tutaj podkreślić swe b. duże dotychczasowe zaangażowanie w organizację zawodów żużlowych w Rawiczu oraz w dopilnowanie wszelkich możliwych działań (nie tylko w ww. dniu 18.07.2021r.), tak by zawody odbywały się na możliwie jak najwyższym poziomie sportowym i z zapewnieniem bezpiecznych warunków ich rozgrywania. Uważam że starania te przyniosły b. wymierne i widoczne efekty, co wielokrotnie zostało docenione w mediach i w środowisku żużlowym.

- zaprzeczam że w trakcie mojego przejazdu w polewaczce były wypowiadane, bądź wykonywane przeze mnie obraźliwe gesty w stronę kibiców gości. W tym przypadku zapewne chodzi o filmik udostępniony w mediach społecznościowych z tego przejazdu. Trzeba jednak b. złej woli, by dopatrzyć się, że widoczna na nim osoba wykonuje jakiekolwiek obraźliwe gesty. Osoba ta raczej zachęca kibiców do dopingu i zabawy, niż kogokolwiek obraża

- zaprzeczam że w trakcie ww. zawodów byłem pod wpływem alkoholu oraz że doszło do niewłaściwego zachowania w strefie VIP. Chcę zauważyć, że w strefie tej zostali przyjęci przedstawiciele klubu z Opola, gdzie miało miejsce wspólne i zgodne kibicowanie.

Podkreślam że przytoczone w mediach informacje o moim niewłaściwym zachowani podczas ww. meczu żużlowego w Rawiczu w dniu 18.07.2021r., nie miały nic wspólnego z rzeczywistym przebiegiem zdarzeń. Zostały one oparte (a być może i zainicjowane) o przekaz jednej z kibicek OK Bedmet Kolejarz Opole i jej aktywność na forum społecznościowym, gdzie pojawiły się nieprawdziwe informacje, liczne pomówienia i znieważania wobec mnie oraz został zamieszczony wspomniany filmik z przejazdu polewaczki. Co znamienne i zastanawiające, po mojej rozmowie telefonicznej z prezesem OK Bedmet Kolejarz Opole - p. Zygmuntem Dziembą, komentarze na tym forum oraz filmik zostały natychmiast usunięte.

Uważam że postawa ww. osoby była karygodna i nieodpowiedzialna. Porażki w zawodach powinny motywować do lepszej pracy, a nie do wywoływania konfliktów i ich eskalacji. Wierzę że władze klubu z Opola nie miały nic z tym wspólnego.

Powstałe zamieszanie szkodzi nie tylko mnie, ale całemu środowisku żużlowemu. To powinno mobilizować do lepszej współpracy klubów i ich kibiców.

Sławomir Knop - Prezes Zarządu
RKS Metalika Recycling Kolejarz Rawicz