WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

MŚ 2019. Siergiej Ustiugow zaatakował Johannesa Klaebo po półfinale sprintu (wideo)

Walka o finał w sprincie stylem dowolnym na mistrzostwach świata w Seefeld miała dramatyczny przebieg. Siergiej Ustiugow i Johannes Klaebo starli się na trasie, później zaś oglądaliśmy "ciąg dalszy" za linią mety.
Michał Fabian
Michał Fabian
East News / JOE KLAMAR/AFP / Na zdjęciu: Johannes Klaebo i Siergiej Ustiugow

Johannes Hoesflot Klaebo zdobył złoty medal w sprincie techniką dowolną na MŚ 2019 w Seefeld (więcej przeczytasz TUTAJ). Dla 22-latka to pierwszy tytuł mistrza świata w karierze. W drodze do sukcesu Norweg uczestniczył w nieprzyjemnym incydencie.

W półfinale Klaebo mierzył się m.in. z Siergiejem Ustiugowem. Biegacze walczyli przed wejściem w zakręt o jak najlepszą pozycję. Norweg był minimalnie szybszy i przyblokował atakującego po wewnętrznej Rosjanina. To wybiło Ustiugowa z rytmu. Do końca próbował gonić, ale straty już nie odrobił i musiał zapomnieć o występie w finale.

Za linią mety postanowił się odegrać. Ustiugow najpierw wpadł w Klaebo, następnie go odepchnął, a później jeszcze klepnął w policzek. Norweg nie dał się sprowokować. Widownia zareagowała na tę sytuację głośnym buczeniem.

Po zakończeniu zawodów Ustiugow został zdyskwalifikowany przez FIS. Otrzymał ponadto ostrzeżenie, będzie jednak mógł wziąć udział w biegu łączonym (23.02.).

Gdy opadły emocje, Rosjanin próbował bagatelizować incydent. - Poklepałem go po policzku i życzyłem mu powodzenia. Nie było żadnych ciosów. Wszystko widzieliście: Klaebo wygrał, był najsilniejszy - mówił Ustiugow w rozmowie z rosyjskimi dziennikarzami. Norweski biegacz podkreślił, że nie żywi urazy do swojego rywala.

Zobacz także: MŚ 2019: ogromny pech Macieja Staręgi. Polak nie wystąpi w ćwierćfinale

ZOBACZ WIDEO Selekcjoner Brzęczek o powołaniach. "Będą dwie nowe twarze!"

Polub Sporty Zimowe na Facebooku
Zgłoś błąd
TASS/rt.com

Komentarze (11):

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • global DJs 0
    Rosjanie są nieobiektywni podobnie jak Norwegowie. Jak pisałem dla mnie bez różnicy, kto wygra dla Ciebie nie, bo widać to w stronniczych komentarzach. Nawet z tych zdjęć widać,że Klaebo był pierwszy Ustiugov na niego najechał- lewa narta Ustiugova zaczepiła o prawą Klaebo, gdy ten ścinał wiraż i go blokował do czego miał prawo i tyle. Ustiugov pchał się na siłę, gdzie nie było miejsca, ponieważ źle rozegrał ten bieg taktycznie widząc,że jest zablokowany przez Kalebo,Skara i Pellegrino. Klaebo na niego najechać nie mógł, gdyż był z przodu, no chyba,że ma oczy z tyłu głowy:). Za faul Ustiugov dostał żółta kartkę. Klaebo jest buńczuczny to fakt, ale to nie ma nic wspólnego, z chamskim zachowaniem Ustiugova- czym było klepanie po twarzy. Jak tak dalej będzie postępował, wcześniej czy później trafi na swego i zrobi ktoś mu kuku.
    Królowa Śniegu [Komentarz usunięty]
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • Królowa Śniegu 2
    Nie chodzi o ten manewr, ale o inną sytuację również z tego biegu, gdzie przejechał mu po nartach, której nie było widać. Chamstwem było zachowanie Norweg na trasie, a na miejscu Rosjanina niemal każdy by tak zareagował. Niech się Klaebo, który jest strasznie buńczuczny cieszy, że mocniej nie dostał, bo by finału nie pobiegł.
    global DJs Miał prawo i o tym mówi regulamin FIS! W myśl "THE INTERNATIONAL SKI COMPETITION RULES (ICR), BOOK II CROSS-COUNTRY p. 72, 343.10 (Overtaking) The responsibility for a correct passing without obstruction is on the overtaking skier. The overtaking skier must have his/her skis in front of the skis of the overtaken skier before skiing his/her best line." Zgodnie z tym,że w momencie wyprzedzania narty Ustiugova nie były przed nartami Kalebo nie miał prawa na taki manewr za co dostał słusznie przez FIS żółta kartkę, drugą za zachowanie za metą. Przepraszam ale Pani Kowalczyk z całym szacunkiem jest wyraźnie w błędzie, ponadto jej opinia w przypadku rosyjskiego sportowca, nie jest istotna, gdyż w stosunku do nich nigdy nie jest obiektywna, pomijając fakt,że Ustiugova zna prywatnie. Johaug ze starciem Klaebo-Ustiugov nie ma nic wspólnego,więc wspominanie o niej to nic innego jak szukanie usprawiedliwienia dla Ustiugova, o rzekomej mafii norweskiej sterującej biegami:). Nic nie tłumaczy zachowania Ustiugova za metą, to zwykłe chamstwo i tyle.
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • global DJs 1
    Nie daje przyzwolenia, bo tam nie było niesportowego zachowania. Był pierwszy przed zakrętem, więc miał prawo go zamknąć i go zamknął. Nie zostałby zdyskwalifikowany. Jestem obiektywny i tyle, dla mnie obojętne czy wygra norweg, rosjanin, mongolczyk czy etiopczyk. Jak się komuś nie podoba, to nic na to nie poradzę.
    Manuel Zwyczajnie dajesz przyzwolenie na niesportowe zachowanie i łamanie przepisów, obowiązuje w sporcie fair play a Klaebo sie tym nie wykazał ale wiadomo, że Norweg zawsze jest traktowany ulgowo i ich przewinienia nie dotyczą . W sytuacji odwrotnej Rosjanin zostalby zdyskwalifikowany.
    [ pokaż odpowiedzi ] Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (8)
Pokaż więcej komentarzy (11)
Pokaż więcej komentarzy (11)
Pokaż więcej komentarzy (11)
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×