• Skoki narciarskie

Oświadczenie Polpharmy: Chcemy przeprosić Hosley'a

Klub ze Starogardu Gdańskiego wydał specjalne oświadczenie w sprawie zachowań swoich kibiców podczas ostatniego spotkania ze Stelmetem Zielona Góra.
Karol Wasiek

W sobotę w Starogardzie Gdańskim gorąco było już od samego początku. Kibice za każdym razem dawali wyraz swojej frustracji z powodu decyzji sędziowskich oraz nieudanych zagrań miejscowych koszykarzy. Co jakiś czas z trybun intonowano hasła: "złodzieje" bądź "pajace" w kierunku trójki sędziowskiej. Po meczu Quinton Hosley w rozmowie z dziennikarzami przyznał, że jemu również się mocno oberwało.

- Siedziałem na ławce i ktoś z tyłu co chwilę wyzywał mnie od małp. Czy to normalne? - mówił amerykański skrzydłowy Stelmetu Zielona Góra.

Zarząd klubu ze Starogardu Gdańskiego w środę wydał specjalne oświadczenie w tej sprawie:

Zarząd klubu informuje, że w związku z incydentem na ostatnim meczu pomiędzy Polpharmą Starogard Gdański a Stelmetem Zielona Góra (rasistowskie okrzyki skierowane do zawodników drużyny gości ) zarząd PLK nałożył na klub sankcję w postaci wyłączenia pierwszych trzech rzędów za ławką gości z następnego meczu.

Jeżeli taka sytuacja powtórzy sie ponownie na klub zostaną nałożone surowe kary, dlatego jako Prezes klubu zwracam się z prośbą do kibiców o kulturalny i sportowy doping podczas następnych spotkań naszej drużyny.

Równocześnie chciałbym w imieniu klubu szczerze przeprosić Quintona Hosleya za nieodpowiednie zachowanie kibica, które jest zaprzeczeniem wartości wyznawanych przez społeczność koszykarską w Starogardzie Gdańskim. Obiecujemy, że zrobimy wszystko, aby taka sytuacja już się nie powtórzyła.

Roman Olszewski, prezes SKS Sportowa S.A.

Polub Koszykówkę na Facebooku
inf. własna

• jankezzz Zgłoś komentarz
    henryc SKS, jaroKlin, obejrzeliście chociaż video? Z pełną świadomością stwierdzam, że były do Hosleya. Nieudany wsad, a potem kontakt z Bochno po gwizdku były punktem zapalnym. Nie
    mam żadnego interesu, aby wymyślać takie historie. A jaki Wy macie interes, żeby bronić gościa? Liga na podstawie wywiadu na SF nie ukarała klubu. Podejrzewam adnotację komisarza w protokole, który z pewnością słyszał to samo, zwłaszcza, że delikwent w trakcie meczu podszedł do stolika i wykrzyczał swoje zdanie w innym fragmencie gry - był już na oku.
    • henryc SKS Zgłoś komentarz
      Taka kara świadczy,że żadnych dowodów nie ma i teraz wszyscy chcą wyjść z twarzą, wymyślili bzdurną "karę" aby się nie kompromitować. Czekam z niecierpliwością na przegraną
      Stelmetu z Turowem i "kulturalny" doping kibiców z ZG.Pozdrawiam normalnych
      • josik Zgłoś komentarz
        Poczekajmy do 11.01.2015 na mecz Zastalu z Turowem -może "gwiazdeczka H" tym razem usłyszy coś od kibiców Turowa , którzy dowiedzą się tym w artykule napisanym przez nieznanego autora-
        pozdrawiam :)
        • Dragon12 Zgłoś komentarz
          marzami sorki, nie dowierzam ale też nie wykluczam. Wychodzę jednak z założenia że obwiniony jest niewinny dopóki mu się tej winy nie udowodni. Różnica między sytuacją u nas a w
          Stelmecie jest taka, że tam zostało to udowodnione, a u nas nie. Dlatego uważam, że w takiej sytuacji jeśli doszło do rasizmu powinno to być natychmiast zgłoszone, a gość pociągnięty do odpowiedzialności. Też jestem przeciwny takim zachowaniom i je potępiam. Nikogo nie bronimy, bo nawet nie wiem kogo byśmy mieli bronić. Ikar69 ma jakieś podejrzenia. Ja nawet nie wiem, czy Ikar69 jest ze Starogardu Gd. Jeśli ktoś wie, to niech powie prezesowi. Ja niestety nie wiem kto krzyczał, jeśli w ogóle krzyczał. Gdyby władze PLK udowodniły zaistnienie takiego faktu, to z pewnością kara byłaby dużo bardziej surowa. Ty nie wierzysz, że QH mógł to wymyślić, ja nie bardzo wierzę, że ktoś go tak wyzwał. Ani na jedno, ani na drugie nie ma dowodów. Nie masz Ty, nie mam ja, nie ma ich PLK. Takie jest moje zdanie. QH najpierw mówił, że ktoś go obraził ale nie reagował, bo cała hala się darła. Skoro cała hala się darła to jak mógł usłyszeć jednego gościa. Nie uważasz, że to trochę dziwne i brzmi mało wiarygodnie??
          • NotoHoop Zgłoś komentarz
            Śmieszna kara bo i smieszne oskarżenie gwiazdora z Zielonej Góry , przez całą tą nagonke od razu każdy całą wine widział po stronie Polpharmy a prawda jest taka że faktycznie na
            sędziów poleciały słowa typu "pajace" oraz "złodzieje" ale śmiem wątpić że ktokolwiek w Starogardzie nazwał go małpa , bo jak miał krzyczeć? "Monkey" , puknijcie sie w głowe. Z reszta każdy w tym mieście jest przyzwyczajony do Amerykanów i sa oni tam bardzo lubiani. Wyjść i powiedzieć kilka słów przed mikrofonem każdy może. No ale jak już wybuchnie afera to na wszystko za pozno.. No ale wierzcie w to co przeczytacie, zobaczycie, usłyszycie jakby nie znajac życia
            • kiko Zgłoś komentarz
              TO NIECH KIBICE POLPHARMY NAPISZĄ DO PLK OŚWIADCZENIE BY NA MECZE PRZYSYŁALI KOMPETENTNYCH SĘDZIÓW.
              • thomas117 Zgłoś komentarz
                Nikt nikogo nie broni... Od poczatku bylo przekonanie ze jesli cos takiego mialo miejsce nalezy typa ukarac... Jednak jest to conajmniej dziwna kara... Chyba jednak niezbitych dowodow nie ma a
                zeby nie wyszlo na to ze PLK nie reaguje to taka kara... Tym bardziej ze podobno gosc w piatym rzedzie siedzial a zamkneli 3. Kupy to sie nie trzyma... Szybciej spodziewal bym sie kary za okrzyki do sedziow bo takie rzeczywiscie byly... Widocznie PLK po obejrzeniu decyzji sedziowskich stwierdzila nie ma za co karac... Wracajac do Hosleya mam honor i jesli RZECZYWISCIE TAKIE OKRZYKI BYLY ze swojej strony przepraszam za zachowanie tego czlowieka...
                • ikar69 Zgłoś komentarz
                  Jeżeli to ten gość, o którym myślę to nie pierwszy raz kiedy wyzywa graczy drużyny przeciwnej. Skoro w końcu aż taka afera z tego wybuchła to kibice powinni sami go wyprowadzić z hali
                  bo to na prawdę zachowanie jednego idioty rzuca niekorzystne światło na cała resztę.
                  • Stelmet666 Zgłoś komentarz
                    W końcu i gdzie forumowicze co wszystko niby słyszeli !!! , jednak było coś na rzeczy , ci co tak bronili tego rasistę! może dalej twierdzą że ja jestem wszytko wiedzący ? Brawo dla
                    tych co nic nie słyszeli albo raczej udają że nic nie słyszeli , dalej broncie tego typu zachowania a zamkną wam hale
                    • Dragon12 Zgłoś komentarz
                      Henryku i marzami proszę Was pomyślcie trochę bardziej racjonalnie. Czy w przypadku potwierdzenia takiego zachowania i ustalenia sprawcy zarząd PLK nałożył by taką śmieszną karę????
                      Nie. Przywaliliby, że szok. Rasizm to sprawa delikatna i wywołująca duże poruszenie, a mogąca zaszkodzić każdej ze stron konfliku. Na ten temat były już 2 artykuły, każdy w sumie taki sam. Kopiuj-wklej plus dodane dwa zdania albo cytat. Skoro podobno gość siedział w 6 rzędzie, to czemu wyłączyli tylko 3?. Prawda jest taka, że jak gościa nie nagrali, ani nie zgłosili tego w trakcie meczu to nikt mu tego nie udowodni. Teraz można sobie zobaczyć mecz w necie i z każdego zrobić sprawcę, który siedział na tej trybunie. Przeprosiny słuszne lecz powinny być nawet szybciej, jednak z dopiskiem "jeżeli takie zachowanie miało miejsce". W innym artykule pisałem, że sprawa grubymi nicmi szyta i uważam, że ta kara to potwierdza.
                      • jankezzz Zgłoś komentarz
                        Szkoda, że pajac, który krzyczał 'monkey, monkey style' siedzi w 5 lub 6 rzędzie za ławką (broda i okulary, lat koło 35). Czy wobec niego zostaną wyciągnięte konsekwencje?
                        • BARTOLI Zgłoś komentarz
                          nie ma co gadać jacy to kibice polpharmy zli ! w zielonej ojca mu zwyzywali ! to jest wlasnie POLSKA ZACOFANE PASTUCHY
                          • lancet1 Zgłoś komentarz
                            Panie Prezesie, mam nadzieję, że filmy z monitoringu zostały przekazane policji. Wierzę też, że policja wytypuje, a sad osądzi rasistę. To jest w interesie wszystkich. Pan jako prezes
                            musi dbać o kasę bo następne przypadki mogą zachwiać płynnością finansową klubu. Jeśli nawet ma Pan dość kasy to chyba lepiej wydać ją na przyjemniejszy cel. Należy "wycinać" chorą rasistowską tkankę z hal i stadionów. Brytyjczycy dali radę my tez musimy.
                            Zobacz więcej komentarzy (1)