Koszykówka. Prezes Radosław Piesiewicz odpowiada na oświadczenie Waczyńskiego. "Zacząłeś tę drużynę dzielić"

Adam Waczyński, kapitan koszykarskiej reprezentacji, wydał we wtorek mocne oświadczenie po ogłoszeniu powołań do kadry na zbliżające się mecze eliminacji mistrzostw Europy. Po odpowiedzi trenera Mike Taylora, głos zabrał prezes Radosław Piesiewicz.
Pamela Wrona
Radosław Piesiewicz Materiały prasowe / Andrzej Romański / KoszKadra / Na zdjęciu: Radosław Piesiewicz

Adam Waczyński, kapitan koszykarskiej reprezentacji, po ogłoszeniu składu na zbliżające się mecze eliminacji mistrzostw Europy (więcej tutaj) zamieścił w mediach społecznościowych oświadczenie dotyczące jego absencji w kadrze narodowej. Wspomniał w nim, że nie ma siły na brudną, pozaboiskową rozgrywkę.

"Nieprawdą jest bowiem, że "postanowiłem odpocząć". Boli mnie, że zostałem tak potraktowany i z tego powodu wystawiono moją osobę na krytykę. W rezultacie czuję się zmuszony aby zająć stanowisko" - czytamy na wstępie.

Głos zabrał trener kadry Mike Taylor, którego słowa zamieszczono na oficjalnej stronie Polskiego Związku Koszykówki.

ZOBACZ WIDEO Michał Pol wspomina spotkania z Kobem Bryantem. "Szanował Polaków, uwielbiał AC Milan"

"Jako trener reprezentacji Polski jestem rozczarowany oświadczeniem Adama, oczekuję więcej od kapitana. Wolałbym, żeby zamiast publikować oświadczenie, wybrał prostsze rozwiązanie i osobiście skontaktował się z Prezesem Radosławem Piesiewiczem. Zawodnicy i trenerzy nie mają żadnego konfliktu z Adamem" - skomentował Taylor.

Zaznaczył jednocześnie, że decyzje o braku powołania Adama Waczyńskiego do kadry podjął osobiście, a z powodu braku rozwiązania konfliktu, w najbliższym okienku reprezentacyjnym postawił na skupioną atmosferę wewnątrz drużyny, tym samym pomijając Adama.

Czytaj więcej: Mike Taylor wydał oświadczenie. Padają mocne słowa. "Oczekuję więcej od kapitana"

Jeszcze tego samego dnia, Związek opublikował wiadomość od samego prezesa Radosława Piesiewicza.

"Wielka szkoda, że ta nasza rozmowa odbywa się publicznie. Wydaje się, że nie było takiej konieczności. Przytoczone fakty, z którymi trudno przecież dyskutować, niestety przeczą Twojej narracji, w której - z niewiadomych dla mnie przyczyn - wiele nut pobrzmiewa fałszywie" - zaczął.

W dalszej części przedstawia szeroko swoje stanowisko, odnosząc się do faktów poruszonych w komunikacie zawodnika, wyjaśniając zaistniałą sytuację. W drugim fragmencie zwraca się już bezpośrednio do koszykarza.

"Nie wiem, kto stoi za tymi działaniami, ale na pewno nie jest to najwłaściwsza droga do rozwoju koszykówki w naszym kraju. Wydaje się, że właśnie swoimi ostatnimi działaniami zacząłeś tę drużynę podzielić i wciągać ją w konflikt, którego nikt nie jest w stanie zrozumieć" - zaznaczył.

Treść pełnego oświadczenia:

"W związku z wydanym w dniu wczorajszym oświadczeniem Pana Adama Waczyńskiego pragnę przedstawić swoje stanowisko odnoszące się do opisanych w oświadczeniu faktów.

1. O powołaniach zawodniczych do wszystkich Kadr Narodowych Polskiego Związku Koszykówki decydują wyłącznie trenerzy tychże Kadr. W przypadku Kadry Seniorów ostateczną decyzję podejmuje Trener Kadry Mike Taylor.

2. Sugerowanie w treści oświadczenia, że jako Prezes PZKosz mogłem i chciałem wpływać na ostateczny skład Kadry jest nieprawdziwe.

3. Jest oczywistą sprawą, że kadrowe nominacje zawsze niosą z sobą pewną dawkę emocji. Jestem to w stanie zrozumieć. Każda bowiem selekcja w sporcie powoduje, że ktoś pozostaje niezadowolony i nieusatysfakcjonowany decyzjami Trenera. Jednak pierwszy raz spotykam się z sytuacją, gdy reprezentant kraju tłumaczy swoją nieobecność w kadrze rzekomymi przyczynami pozasportowymi, na które miałby mieć wpływ ktoś poza Trenerem.

4. Awans naszej reprezentacji po 52-letniej absencji na MŚ był dla naszej dyscypliny i całego sportu wielkim wydarzeniem. Celebrowanie tego wydarzenia w lutym 2019 r. po meczu z Holandią w Gdańsku było świętem polskiej koszykówki. W imieniu całej drużyny nagrody (kluczyki do nowych samochodów marki Suzuki) odbierał kapitan reprezentacji Polski Adam Waczyński, który - de facto - był głównym bohaterem wspomnianego wydarzenia.

5. To także wtedy zapadła ostateczna decyzja o wydaniu przez PZKosz książki "Mundial pod koszem" autorstwa Łukasza Ceglińskiego. Ta świetnie napisana pozycja zrobiła prawdziwą furorę, a specjalne, pięknie udokumentowane rozdziały, zostały poświęcone - także z inicjatywy PZKosz - dwóm kadrowiczom: Adamowi Waczyńskiemu i Mateuszowi Ponitce.

6. Dlatego też bardzo bolą publiczne sformułowania Adama Waczyńskiego o tym, "że nieoficjalnie padły słowa, że nie ma miejsca dla Adama Waczyńskiego w kadrze narodowej", lub też o "niechęci Prezesa Piesiewicza w stosunku do mnie … lub braku szacunku do mojej osoby". Wskazane wyżej fakty kompletnie zaprzeczają narracji Adama Waczyńskiego, który był i jest ważną i zawsze odpowiednio docenianą i honorowaną postacią w naszej kadrze.

7. Niestety dość groteskowo brzmią zarzuty Adama Waczyńskiego co do sytuacji, która miała miejsce przed i w trakcie Gali Mistrzów Sportu. Jest oczywistą sprawą, że termin Gali z przyczyn obiektywnych uniemożliwia wzięcie udziału w niej niektórym sportowcom. Podobnie jest z koszykarzami, którzy są przecież w środku sezonu ligowego. Dlatego też Polskiemu Związkowi Koszykówki wraz z telewizją POLSAT zależało, aby grupa naszych reprezentantów na Gali była jak najliczniejsza. Zaproszenia - o których wspomina Adam - wysyłane były dwutorowo. Bezpośrednio do zawodników (mailem bądź telefonicznie) oraz - co ważniejsze - do reprezentowanych przez nich klubów. Dodatkowo było to uzupełnione bezpośrednim kontaktem telefonicznym. Do klubu UNICAJA Malaga, który reprezentuje Adam Waczyński, zaproszenie również zostało wysłane z jednoczesną adnotacją, że bardzo zależy nam na osobistym udziale Adama i PZKosz pokryje całkowite koszty przelotu na trasie Malaga-Warszawa-Malaga. Następnego dnia otrzymaliśmy odpowiedź od Adama, że względu na zobowiązania sportowe (ligowy mecz UNICAJI w dniu 4.01) nie jest w stanie wziąć udziału w Gali, ale bardzo dziękuje za pamięć i za zaproszenie. "Zarzut", że zaproszenia wysyła sekretariat związku (w imieniu Prezesa) pominę milczeniem. Do wszystkich innych również zaproszenia wysyłał sekretariat Związku, taka jest jego rola. Kwestia uzgodnień szczegółowych (ubioru na Galę, transportu i hotelu dla zawodników) była dokonywana z oczywistych względów wyłącznie z tymi zawodnikami, którzy potwierdzili ostatecznie na niej obecność. Wszystkie kwestie logistyczne w tym zakresie zostały dokonane także dzięki pomocy ze strony klubów polskich (Polski Cukier, Anwil, Asseco Arka, WKS Śląsk i Stelmet Enea) oraz jednego zagranicznego, tj. Zenitu Sankt Petersburg.

8. Temat "rzekomego pominięcia" zawodników nieobecnych na Gali był omawiany już kilkukrotnie. Powtórzę jeszcze raz, PZKosz nie miał wpływu na ostateczny scenariusz Gali. Podkreślę tylko jedną rzecz - gdyby Adam Waczyński był obecny na Gali, jako kapitan przemawiałby w imieniu całej drużyny. W scenariuszu drugą osobą do przemowy był Mateusz Ponitka, trzecią ewentualną Łukasz Koszarek.

9. Zgodzę się ze sformułowaniem Adama Waczyńskiego, że nigdy nie "uzależniał gry w reprezentacji Polski od uzyskania dodatkowego wynagrodzenia". Szkoda tylko, że w swojej wypowiedzi dotyczącej warunków (atmosfery) funkcjonowania Kadry Narodowej nie odniósł się ani słowem do podstawowych faktów: jakości hoteli, podróży, nagród, premii, organizacji procesu szkoleniowego, logistyki wylotu i pobytu na MŚ w Chinach, formy i zakresu ubezpieczeń kontraktów zawodniczych, które nasi kadrowicze mają jedne z najlepszych w Europie. Jednym słowem, nie padło nawet jedno zdanie o organizacji pracy Kadry Narodowej Seniorów. Być może, ze strony Adama Waczyńskiego, nie było to godne odnotowania, aczkolwiek sądząc po opiniach innych reprezentantów kwestie te, obecnie, są uregulowane na najwyższym od lat poziomie.