Peter Prevc coraz bogatszy. Ponad 0,5 miliona złotych dla lidera Pucharu Świata

PAP/EPA
PAP/EPA

Po raz pierwszy od dwunastu konkursów Słoweniec nie stanął na podium, ale szóste miejsce w niedzielę i tak przyniosło mu spory zastrzyk gotówki. Po drugich zawodach w Sapporo Prevc przekroczył granicę 0,5 miliona złotych podniesionych ze skoczni.

Triumfator 64. Turnieju Czterech Skoczni zarobił ponad 120 tys. franków, co w przeliczeniu na złotówki daje około 510 tys. Z kolei granicę 400 tys. złotych przekroczył Severin Freund, który w niedzielnej rywalizacji zajął piąte miejsce.

Zwycięzca drugich zawodów na Okurayamie Norweg Anders Fannemel zarobił na razie 45800 franków (182 tys. złotych) i w tej klasyfikacji zajmuje jedenaste miejsce.

Z Polaków najwyższą, 20. pozycję, zajmuje Kamil Stoch. Dwukrotny mistrz olimpijski w niedzielę nie powiększył stanu swojego konta i na razie zarobił 21650 (86 tys. złotych). W czołowej trzydziestce tego zestawienia z naszych reprezentantów znalazło się jeszcze miejsce dla Stefana Huli i Macieja Kota. Łącznie w Pucharze Świata w sezonie 2015/2016 pieniądze na skoczni zarobiło dotychczas ośmiu Biało-Czerwonych.

Lista płac sezonu 2015/2016 Pucharu Świata:

LpZawodnikKrajZarobki w (CHF)
1 Peter Prevc Słowenia 127900
2 Severin Freund Niemcy 100500
3 Kenneth Gangnes Norwegia 86800
4 Michael Hayboeck Austria 71200
5 Johann Andre Forfang Norwegia 67300
6 Stefan Kraft Austria 62100
7 Richard Freitag Niemcy 57200
8 Daniel Andre Tande Norwegia 52600
9 Andreas Wellinger Niemcy 48450
10 Domen Prevc Słowenia 46200
20 Kamil Stoch Polska 21650
23 Stefan Hula Polska 17000
24 Maciej Kot Polska 15950
32 Andrzej Stękała Polska 7600
40 Dawid Kubacki Polska 4400
44 Piotr Żyła Polska 2600
45 Klemens Murańka Polska 2400
61 Jakub Wolny Polska 500
Komentarze (1)
avatar
yes
31.01.2016
Zgłoś do moderacji
0
0
Odpowiedz
Codzienna informacja o złotówkach Prevca
30 stycznia, godz. 11.56: "Zarobił już prawie 0,5 mln zł" http://sportowefakty.wp.pl/skoki-narciarskie/576356/wielkie-pieniadze-dla-petera-prevca-zarobi
Czytaj całość