Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Tenis
  • Zimowe

Żużel. Prezes grzmi, że decyzja sędziego może mieć katastrofalne skutki. Jest zdecydowana reakcja Leszka Demskiego!

Ogromnych kontrowersji dostarczyła sytuacja z 15. biegu spotkania Aforti Start - ROW, w którym za drugie ostrzeżenie wykluczony został Grzegorz Zengota. Leszek Demski w rozmowie z naszym portalem odnosi się do tej decyzji i do słów Krzysztofa Mrozka.

Szymon Michalski
Szymon Michalski
Grzegorz Zengota WP SportoweFakty / Łukasz Forysiak / Na zdjęciu: Grzegorz Zengota
Przypomnijmy, że przed 15. biegiem Aforti Start Gniezno prowadził 42:40 i o wszystkim miał zadecydować ostatnia gonitwa. W nim pod taśmą, ze strony gości, ustawili się Andreas Lyager i Grzegorz Zengota. Po starcie duet ROW-u Rybnik wychodził na podwójne prowadzenie, jednak sędzia zawodów Ryszard Bryła postanowił przerwać wyścig.

Po przeanalizowaniu powtórek arbiter uznał, że pod taśmą ruszał się Zengota. Sędzia ukarał zawodnika ostrzeżeniem, a że było to już drugie takie przewinienie, żużlowiec gości został wykluczony z powtórki. W niej padł wynik remisowy, a całe spotkanie zakończyło się wynikiem 45:43 na korzyść Aforti Startu.

Z decyzją sędziego nie zgadzał się Krzysztof Mrozek, który otwarcie mówił, że arbiter spotkania w Gnieźnie popełnił błąd. Prezes ROW-u Rybnik dodał, że taka decyzja może ustawić tabelę. - Najgorsze jest to, że ten błąd może mieć katastrofalne skutki. Sytuacja w lidze jest taka, że o utrzymaniu może zdecydować przecież jeden punkt - powiedział Mrozek.

O komentarz do tych słów poprosiliśmy Leszka Demskiego, szefa polskich sędziów. - Proszę zapytać Krzysztofa Mrozka, ile błędów popełnili zawodnicy z Rybnika w tych zawodach. Nie starczy palców u jednej ręki. Wystarczyłoby, że popełniliby o jeden błąd mniej i nie byłoby tematu 15. biegu - mówi nam Demski.

- Jeżeli chodzi o 15. bieg, to ruch Zengoty był. Pytanie, czy ten ruch był na ostrzeżenie. Sędzia uznał, że tak. Ruch był w pierwszej fazie po zapaleniu zielonego światła. Regulamin mówi, że zawodnik ma stać nieruchomo. Sędzia to tak zinterpretował, ale ja bym Zengocie nie przyznał ostrzeżenia. Ruch był na samym początku, po wkręceniu gazu. Arbiter uznał inaczej, ale nawet jeśli uznać to za błąd sędziego, to o wiele więcej błędów popełnili zawodnicy z Rybnika i w tym należy upatrywać przyczyn porażki - zakończył szef sędziów.

Zobacz także:
- Złe wieści dla Aforti Startu
Walasek świadom swojego poziomu sportowego

ZOBACZ WIDEO Żużel. Magazyn PGE Ekstraligi. Staszewski, Kołodziej i Louis gośćmi Musiała
Kto spadnie z eWinner 1. Ligi?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Żużel na Facebooku
Zgłoś błąd
WP SportoweFakty
Komentarze (52)
  • RECON_1 Zgłoś komentarz
    Odnosze wrazenie ze w tym sezonie sedziowie chca byc widoczni wnkazdej lidze.
    • kros Zgłoś komentarz
      Demski mowi ze ruch byl ale on by ostrzezenia nie dal czyli Row by wygral a teraz moze spasc kabaret z tym sedziowaniem i oni sie dziwia ze na trybunach pustki!
      • Wojtas Puczyk Zgłoś komentarz
        Michalski!! Dlaczego usunąłeś mój komentarz? Podaj MERYTORYCZNY powód!!!
        • siber1 Zgłoś komentarz
          Zaodnicy Rybnika popełniali błędy alee z biegiem zawodów odrabiali , by w 15 walczyć o zwycięstwo !! Wtedy do akcji wkroczył sędzia wyrzucając z biegu Zengote ! Sam pan przyznał ,
          Czytaj całość
          ze sęddzia popełnił błąd ! TU sprawa dotyczy tylko 15 biegu ! To że wynik meczu został wydrukowany przez sędziebo Bryłę nie ma żadnej wątpliwości ! Najgorsze jest to ,że szef sędziów nie robi nic z tym , by karać sędziów za błędy !!!!!!!
          • Z.K.S STAL RZESZÓW Zgłoś komentarz
            Układ jest prosty to o czym pisze od lat. We władzach, grupa ludzi, która się dorabia na kasie płaconej z maiast, a z drugiej strony prezydenci miast płacący miliony, aby zostały
            Czytaj całość
            wybrani na następne kadencję. Jakby w Polsce były zawodowe zasady żużla jak np w Anglii, to dawno pół klubu by nie było. Jak czytam porównania z innymi krajami, to ręce opadają, nigdzie zuzel nie jest utrzymywany z kasy państwowej , tylko u nas.
            • Bassowski Zgłoś komentarz
              Demski twierdzi, że po zapaleniu zielonego można się ruszyć ale z wkręconym gazem. Miszcz.
              • INS Zgłoś komentarz
                Panie Demski nie przekona mnie reperowanie błędu sędziowskiego innym błędem sędziego. Wykluczenie Antonia może i nie zasługiwało na czerwona kartkę, ale poszła czerwona. Koniec. Teraz
                Czytaj całość
                bieg 15 i co? Sędzia sobie pomyślał: "trochę z tym Lindbeckiem nie tak zagrałem to teraz dam 2 warninga Zengocie?" To tak nie działa!!!! Arbitraż ma być w każdym biegu sprawiedliwy! W KAŻDYM BIEGU. Co się dzieje z sędziami? jacyś przymuleni, niedouczeni? Kibice lepiej sie znają, niż ta cała zakichana kadra sędziowska.
                • karol3414 Zgłoś komentarz
                  No cóż, Demski coraz bardziej odpływa. Zawodnicy Rybnika być może popełnili dużo błędów, przez co wynik wygląda tak a nie inaczej, ale na tym polega sport, że wygrywa ten kto
                  Czytaj całość
                  popełnia mniej błędów, a sami zawodnicy są stroną tych zawodów, sędzia natomiast powinien być bezstronny i jego błędy nie powinny obciążać poszczególnych drużyn. Śmieszne jest natomiast tłumaczenie, że on by nie dał Zengiemu ostrzeżenia po ruch był tuż po wkręceniu gazu, no więc jeśli był ruch po zapaleniu zielonego światła, to został złamany regulamin i ostrzeżenie się należało jak psu buda, nie wiem czemu Demski dorabia jakąś ideologię, że ruch nie był na ostrzeżenie. Regulamin nie rozróżnia ruchu "na ostrzeżenie" i "nie na ostrzeżenie", jest tylko rozróżnienie na sytuację do przerwania biegu i na puszczenie dalej z ostrzeżeniem po biegu. Komentarz Demskiego jest bardzo szkodliwy bo wprowadza zamęt i miejsce do interpretacji "po swojemu" prostych w sumie zapisów
                  • Kaspar Zgłoś komentarz
                    Mikro ruchy mikro sranie
                    • Złocisty Zgłoś komentarz
                      Jak płaczecie nad Zengotą to może też zapłaczcie nad Lindbackiem? Jego wykluczenie było istnym kuriozum. Na szczęście nie wypaczyło to wyniku meczu, ale tylko dlatego że sędzia
                      Czytaj całość
                      naprawił jeden błąd kolejnym. Tam gdzie Bryła, tam zawsze coś się dzieje.
                      • enter Zgłoś komentarz
                        Pan Alfa i omega przemowił,co to za tłumaczenie?Kto wymyślił te mikro ruchy powinien skontaktować się ze specjalistą,żużlowiec to istota żywa,oddycha,coś go zaboli,skurcz go
                        Czytaj całość
                        złapie,itd,pod sobą ma maszynę z sprzęgłem,która pracuje,do tego każdego mózg może troszkę inaczej pracować,chodzi o emocje,zobaczcie jaki ci ludzie maja na starcie puls,to są ogromne emocje z ciśnieniem krwi,i adrenaliną,czepiać się że ktoś ruszył się 2 cm,to jest pomysł kogos kto jest kompletnym ignorantem,i nie ma pojęcia o sporcie,tylko założył koszule i swoimi chorymi wizjami psuje ten sport!!!!
                        • GRYFM Zgłoś komentarz
                          Panie Leszku słabe to tłumaczenie, musicie coś zrobić bo to nie jedyny przypadek. Ostatnio za podobny niewidoczny ruch wykluczyli Jelenia!
                          • tomas68 Zgłoś komentarz
                            Bajzel się robi od tego komentowania przez sędziów albo bawimy się w "rzekłem" albo bawimy się w paplanie.
                            Zobacz więcej komentarzy (28)
                            Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
                            ×
                            Sport na ×