• Zimowe

Polak blisko prestiżowego stanowiska. To fatalna wiadomość dla Rosjan

Już w najbliższych dniach mozolna praca polskich działaczy może zostać nagrodzona, a przedstawiciel naszego kraju obejmie funkcję prezydenta FIM Europe. Wybory odbędą się w weekend w Bukareszcie, a prezes PZM, Michał Sikora, jest jedynym kandydatem.

Mateusz Puka
Piotr Szymański (z lewej) w rozmowie z Michałem Sikorą WP SportoweFakty / Łukasz Trzeszczkowski / Na zdjęciu: Piotr Szymański (z lewej) w rozmowie z Michałem Sikorą
Wybór polskiego działacza zdaje się praktycznie przesądzony, a sobotnie głosowanie powinno być już jedynie oficjalnym potwierdzeniem udanych starań przedstawicieli naszej federacji. Polacy mają w międzynarodowych strukturach bardzo wysoką pozycją, którą zawdzięczają przede wszystkim popularności żużla w Polsce.

PZM regularnie organizuje na PGE Narodowym najbardziej widowiskową rundę mistrzostw świata na żużlu, którą na żywo ogląda 55 tysięcy widzów. W czasach pandemii to właśnie polscy działacze ratowali promotorów Grand Prix i to w naszym kraju zorganizowano większość rund elitarnego cyklu. To nie przeszło niezauważone w europejskiej federacji.

- Mowa o naprawdę wielkim sukcesie, bo prezydent FIM Europe zarządza wszystkimi europejskimi zawodami i organizacją, która zrzesza 46 federacji krajowych. Dodatkowo, ta funkcja automatycznie oznacza wejście do Prezydium FIM, czyli grona dziewięciu najbardziej wpływowych osób w światowej federacji - mówi były działacz FIM, Andrzej Grodzki. Do tej pory wyższe stanowisko z polskich działaczy sprawował jedynie wieloletni wiceprezydent FIM, Andrzej Witkowski. Dziś doświadczony działacz lobbuje za swoim następcą i pomaga mu w wygraniu wyborów.

ZOBACZ WIDEO Ogromne problemy brytyjskiego żużla. To dlatego nie poszli śladem Polski

Michał Sikora sukcesywnie pnie się po kolejnych szczeblach kariery. W 2017 roku przejął władze w PZM, a w FIM Europe funkcję skarbnika sprawował już w 2010 roku. W minionej kadencji był z kolei wiceprezydentem europejskiej federacji.

Jego wybór na funkcję szefa, to bardzo zła wiadomość dla Rosjan. Działacz od wybuchu wojny dał się poznać jako zwolennik radykalnego odcięcia przedstawicieli tego kraju od startów w jakiejkolwiek rywalizacji sportowej. To właśnie tuż po wybuchu wojny przyczynił się do błyskawicznego zablokowania udziału Rosjan w rywalizacji międzynarodowej, ale także zabronił obywatelom tego kraju startować w polskiej lidze. Do tej pory na taki krok nie zdecydowała się żadna, z liczących się polskich federacji. Sikora zapewnia jednak, że nie zamierza się cofnąć, a ostatnio oświadczył, że PZM jest gotowy bronić swoich racji w sądzie. Jego obecność w Prezydium FIM na pewno nie pomoże Rosjanom w szybkim powrocie do rywalizacji w sportach motocyklowych.

Dobrą wiadomością dla Polaków jest także to, że faworytem do przedłużenia swojej kadencji jest inny z naszych przedstawicieli, Piotr Szymański. Przewodniczący GKSŻ od dwóch kadencji włączy obowiązki w Polsce z funkcją przewodniczącego Komisji Wyścigów Torowych FIM Europe.

Kolejne polskie miasto pewne organizacji GP
Zapadła decyzja ws. Pawlickiego

Polub Żużel na Facebooku
WP SportoweFakty
  • RECON_1 Zgłoś komentarz
    46 fwderacji domogarniecia....zeby choc w polowie zuzel byl na zblizonum do naszego poziomu to byloby fantastycznie...
    • INS Zgłoś komentarz
      @Skoy: Widzę, że "user" co napisał 79 postów bardzo dobrze orientuje się w życiu tego forum. A tutaj piszemy o żużlu a inne dziedziny życia tylko są wplatane. Nic nie
      poradzę na to, że twoja wiedza nie dorasta nawet do moich czystych i wypielęgnowanych piet. Oczywiście, możesz zawsze zrobić maturę w szkole dla dorosłych i wiek nie gra roli ... ale ale, może tu jest problem z ukończeniem szkoły podstawowej? Musisz zatelefonować do najbliższej jednostki Kuratorium Szkolnego. Jak coś to pisz, pomogę!
      • Nie wspieram Ukrainy Zgłoś komentarz
        Sikora do więzienie a nie do rządzenia.
        • Skoy Zgłoś komentarz
          @INS: Faktycznie , że nie jesteśmy partnerami do rozmowy. Czytają treści twoich niezliczonych postów wychodzi na to, że jesteś omnibusem w każdej dziedzinie, a twoje zdanie i poglądy
          nie podważalne. Sam nawet piszesz, że nie znosisz krytyki i wszystkich co maja inne poglądy. I nie ważne czy to uczeń szkolny czy "stary dziad" z epoki komuny. Widzę, że współczesna indoktrynacja spustoszyła twoje i tak marne zasoby intelektu. Ale nie zniechęcaj się. Każdą usterkę można naprawić.
          • leH Zgłoś komentarz
            Spartan zawsze uważałem za uczciwych i rozumnych, ale widać chęć do sukcesów przesłania im oczy i normalne myślenie. Rusko z nazwiska chyba ma coś wspólnego z kacapami, bo taką
            miłość do nich posiadł, że nie obchodzi go co normalni Polacy robią i myślą na temat Rosji i ich przywódców. Wszyscy Rosjanie we wszystkich dyscyplinach sportowych nie powinni mieć możliwości konkurowania w sporcie gdy ich kraj morduje niewinnych ludzi w kraju sąsiedzkim. I niema tu nic do rzeczy, że ruscy pokupowali sobie obywatelstwa innych krajów. Rusek to zawsze jest rusek i jeśli nie zrzekną się swojego obywatelstwa to cały czas należą do kraju morderców.
            • Skoy Zgłoś komentarz
              @INS: Nikt o zdrowych poglądach nie neguje okrucieństw wojny. Ale ty z uporem maniaka powielasz medialne poglądy. Tylko co wspólnego z tymi wydarzeniami mają sportowcy np. Łaguta czy
              Sajfutdinow? Czy to że są Rosjanami dyskwalifikuje ich z życia na tej planecie? Przy podobnym myśleniu zdyskwalifikować można osoby powiązane np. ze skazanymi za morderstwa lub za to że mają zielone oczy. To absurd i dyskryminacja. Tylko niezawisły sąd może ograniczyć prawa człowieka za jego ewentualne indywidualne czyny. Zbiorowa odpowiedzialność to już w historii Polacy przerabiali.
              • INS Zgłoś komentarz
                @Skoy: A że armia "Z" depcze wszystko w Ukrainie, niszczy, rozwala obiekty sportowe, rozstrzeliwuje cywilnych ludzi, gwałci kobiety i dzieci. Strzela do obiektów niemilitarnych,
                centrów handlowych, osiedli mieszkalnych. Skoy giną tysiące niewinnych ludzi i ty porównujesz to do "zdeptania" kilku karier sportowych? Ile ty masz lat, że nie pojmujesz co się dzieje? Może za chwile wojska z wymalowanym "Z" wtargną do Polski, ciekawe czy wtedy będziesz bronił "biednych", "poszkodowanych", "niczemu niewinnych" Rosjan - sportowców! Żenujące!
                • tomas68 Zgłoś komentarz
                  haha kolejny figurant.
                  • Skoy Zgłoś komentarz
                    Teraz wiemy dlaczego pan Sikora lobbował za niedopuszczeniem do rozgrywek polskiej ligi żużlowców pochodzenia rosyjskiego. Marzy mu się międzynarodowa kariera. A to, że przy okazji
                    zdeptał kilku niewinnych sportowcom kariery sportowe, chyba mu nie przeszkadza. Żenujący typ.
                    • INS Zgłoś komentarz
                      @SpartaWTS: Luzuj, właśnie władze sportowych federacji Europejskich debatują nad wywaleniem wszystkich Rosjan z wszelkich rozgrywek w UE a ty nie możesz przeżyć Artioma. Jak ci nie pasi
                      to jedź do Donbasu i zaciągnij się do rusków "Z". Czy ty pojmujesz sytuację międzynarodową? otrząśnij się!
                      • SpartaWTS Zgłoś komentarz
                        Tylko nie on. Facet, który jedną decyzją wypaczył wyniki DMP. PZM to jedyny związek sportowy, który zawiesił Rosjan w prawach sportowca. Na to nie zdecydował się żaden inny polski
                        związek. Łatwiej byłoby wszędzie indziej zawiesić rosyjskich sportowców niż w żużlu. Tu grupa zawodników jest mała. W innych sportach zawodników jest mnóstwo i można ściągnąć innych w miejsce zawieszonych. W żużlu mamy deficyt. Poza tym Rosjanie (i nie tylko) mający obywatelstwo polskie według Konstytucji, muszą być traktowani jak Polacy. A tutaj jest dyskryminacja. Sikora będzie miał niebawem problemy jak zostaną złożone odpowiednie dokumenty i założone sprawy przeciwko niemu i PZM w sądach.
                        • SpartaWTS Zgłoś komentarz
                          • Nie wspieram Ukrainy Zgłoś komentarz
                            Sikora będzie siedział za łamanie prawa, więc to nie jest dobry wybór dla Polski.
                            Zobacz więcej komentarzy (2)