Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

Wiktor Lampart zasłużył na żółtą kartkę. Michał Gruchalski powinien przeprosić sędziego (ranking)

Remigiusz Substyk nie zauważył w Częstochowie ewidentnego faulu Wiktora Lamparta, ale to nie on popełnił największy błąd w 3. kolejce PGE Ekstraligi. Do najbardziej kuriozalnej sytuacji doszło w Zielonej Górze, gdzie nie popisał się Michał Sasień.
Jarosław Galewski
Jarosław Galewski
WP SportoweFakty / Tomasz Kudala / Na zdjęciu: Michał Gruchalski, Wiktor Lampart

Kup bilet na wielki finał TAURON Speedway Euro Championship w Chorzowie! -->>

Ranking sędziów rozpoczynamy od nieuzasadnionych pretensji Michała Gruchalskiego do Remigiusza Substyka. Sędzia meczu forBET Włókniarz Częstochowa - Speed Car Motor Lublin nie ustrzegł się błędu, ale otrzymuje od nas piątkę i dużą pochwałę za wyścig ósmy. Substyk dopatrzył się w nim nieregulaminowego zachowania na starcie juniora gospodarzy.

CZYTAJ WIĘCEJ: Sławomir Peszko wielkim fanem żużla. Czeka na mecz Włókniarz - Unia

Gruchalski przed kamerami nie krył oburzenia i przekonywał, że został ukarany za znakomity refleks. Powtórki pokazały jednak, że puścił sprzęgło równocześnie ze zwolnieniem taśmy, więc nie ma mowy o szybkiej reakcji. Wychowanek forBET Włókniarza próbował oszukać sędziego i swoich rywali. Na szczęście mu się nie udało. Za to duże brawa dla arbitra, który wyłapał gołym okiem sytuację, która była oczywista dopiero obejrzeniu jej na bardzo dużym zbliżeniu. Na tym jednak pretensje Gruchalskiego się nie skończyły. Zawodnik Włókniarz twierdził, że w tym samym biegu został zbyt ostro potraktowany przez Mikkela Michelsena.

Powtórki pokazały, że znowu nie miał racji. Duńczyk zostawił mu wystarczająco dużo miejsca pod bandą, co w magazynie PGE Ekstraligi przyznał również Tomasz Gollob. Maksymalnej oceny sędziemu jednak nie wystawiamy, bo nie wychwycił faulu Wiktora Lamparta w wyścigu czwartym. Młodzieżowiec Speed Car Motoru atakował Mateja Zagara, a jego noga znajdowała się nad przednim kołem rywala. Za to należała się żółta kartka, a nie było nawet upomnienia.

ZOBACZ WIDEO Co z żużlem w Warszawie? Problemów nie brakuje

Z największą pomyłką arbitra mieliśmy do czynienia w Zielonej Górze. Michał Sasień nie zauważył startu na dwa razy Martina Vaculika w wyścigu 15., który w dodatku decydował o losach meczu. Bieg powinien zostać natychmiast zatrzymany. Błąd arbitra miał miejsce w kluczowym momencie, więc obniżamy mu ocenę do czwórki. Dodajmy, że w przypadku tego wyścigu pojawiły się również sugestie, że taśma poszła w górę szybciej od wewnętrznej strony toru. Powtórki pokazały jednak, że nic takiego nie miało miejsca. Zamek z jednej i drugiej strony został zwolniony w tym samym czasie.

CZYTAJ WIĘCEJ: Plusy i minusy. Promujemy młodych i Pawła Miesiąca, który rządził w Częstochowie. Bartosz Zmarzlik zawiódł

Na koniec mecz Fogo Unia Leszno - truly.work Stal Gorzów. Piotr Lis dostaje od nas maksymalną ocenę. W tym spotkaniu mieliśmy w zasadzie tylko jedną kontrowersję, do której doszło w wyścigu 15, kiedy na tor po ataku Emila Sajfutdinowa upadł Bartosz Zmarzlik. Z powtórki wykluczony został wychowanek gorzowskiego klubu. Naszym zdaniem była to słuszna decyzja. Kluczowy dla oceny tego zdarzenia jest moment, w którym mieliśmy kolizję. Zmarzlik schodził do krawężnika i trafił tam na Rosjanina, który szybciej dojechał do wewnętrznej części toru. Wtedy żużlowiec Stali nie mógł już nic zrobić i upadł. Winy Sajfutdinowa nie było w tym jednak żadnej.

Ranking sędziów PGE Ekstraligi:

Miejsce Sędzia Mecze Średnia not
1-2. Krzysztof Meyze 2 6,00
1-2. Piotr Lis 2 6,00
3. Remigiusz Substyk 3 4,83
4-5. Michał Sasień 1 4,00
4-5. Paweł Słupski 1 4,00
6. Artur Kuśmierz 1 3,00
7. Jerzy Najwer 1 2,00


Uwaga: Mecz Betard Sparta Wrocław - Get Well Toruń został przełożony na 19 maja. Arbitrem tego spotkania jest Artur Kuśmierz.

SKALA OCEN
6 - fenomenalnie
5 - bardzo dobrze
4 - dobrze
3 - przeciętnie
2 - słabo
1 - kompromitacja

Czy Wiktor Lampart zasłużył na żółtą kartkę?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Żużel na Facebooku
Zgłoś błąd
WP SportoweFakty

Komentarze (15):

  • DonLemon ACM and CKM Zgłoś komentarz
    Może w końcu pora już rozwiązać całą masę problemów interpretacyjnych i wycofać te idiotyczne zapisy powodujące masę problemów typu przerwanie biegu gdy jednak okazuje się że
    Czytaj całość
    start był prawidłowy. Wystarczy dopuścić ryzyko i jak komuś się uda, niech jedzie, ma szczęście, a większość wpakuje się w taśmę i zostanie wykluczonych, ich problem.
    • Cz-waCKM Zgłoś komentarz
      - Gruchalski startu nie ukradł (potwierdza to powtórka ruchu zamka maszyny startowej z kamery ustawionej od wewnątrz toru) to jemu należą się przeprosiny ! - Dziwne ze - "szef sędziow"
      Czytaj całość
      Demski tego nie potwierdził , podobnie jak stanu toru w Pile ! - Toru a raczej jego nieregulaminowanego stanu , który odebrała i dopuściła do zawodów GKSZ ! ! ! - GKSZ , której zresztą jest członkiem - "ekspert" L. Demski ! ! ! - WSTYD ! ! ! - na całą Polskę a on siedzi w studio i bezczelnie się usmiecha , kasujac stację za swoje bzdurne opinie i wywody... - Pytanie jest jedno podstawowe , za co biorą pieniądze tacy jak on krawaciarze pseudo dzialacze komisarze wszelkiej masci i dziadki w garniturach ? ? ?
      • Cz-waCKM Zgłoś komentarz
        - To sedzia Substyk powinien obejrzeć wielokrotnie powtorke i przeprosić Gruchalskiego ! - Coraz czesciej niestety zawodnicy przy refleksowo super starcie są karani ! - Sedziowie i ich -
        Czytaj całość
        "decyzje" mogą w ten sposób wypaczac czy wręcz zmieniać wyniki biegów a co za tym idzie i meczu ! - Ten cały - "ekspert" Demski jako czlonek GKSZ to powinien się ze wstydu pod ziemię zapaść ! ! ! - Siedzi w studio jak prosie w krawacie i się glupio usmiecha , biorąc za ten swój slaby komentarz pieniądze ! - Dobrze ostatnio powiedział B.Zmarzlik , na sedziow niestety nie ma kary...
        • BKSIK Zgłoś komentarz
          Już tyle razy było tłumaczone, że puszczenie sprzęgła ma być reakcją na zamki maszyny startowej. Reakcja na coś, czyli nawet nie może wystartować równocześnie z taśmą. Mi
          Czytaj całość
          wystarczyły dwie powtórki aby stwierdzić, że bieg Gruchalskiego został przerwany słusznie. Czasami się zdarza tak, że zawodnik sprzęgło puszcza dosłownie 'tyci" ułamek sekundy później niż puszczą zamki(prawie równocześnie ale jednak na powtórkach widać, że nie), ale to też nie jest refleksem a bardziej szczęściem. Jednak taki zawodnik za to ostrzeżenia dostać nie może jeśli powtórki wykażą, że wcześniej puściły zamki. Ot, jakoś się udało i tyle.
          • FILEMON Zgłoś komentarz
            Ten gnój Gruchalski powinien dostać karę za swoją wypowiedź. Panienka płaczliwa
            • netoperek Zgłoś komentarz
              Stanowczo nie zgadzam się z twierdzeniem, ze Gruchalski powinien przeprosić sędziego Substyka! Nawet Demski mnie nie przekonuje. Zawodnik ma stać nieruchomo do momentu puszczenia taśmy -
              Czytaj całość
              puszczenie sprzęgła nie ma tu nic do rzeczy jeśli nie ruszył się przed taśmą!!! Czy Gruchalski ruszył się przed pójściem taśmy w górę? NIE! Regulamin Zawodów Motocyklowych na Torach Żużlowych - art 63 p 3: "jeżeli zdaniem sędziego zawodnik [b]utrudnia prawidłowe przeprowadzenie startu,[/b] to: a) w przypadku, gdy jest to pierwsze takie przewinienie danego zawodnika w zawodach, sędzia nie wyklucza zawodnika z biegu, lecz: - przerywa procedurę startu, nie zwalniając taśm maszyny startowej lub - przerywa bieg najpóźniej w czasie pierwszego okrążenia toru i w każdym przypadku udziela zawodnikowi ostrzeżenia, przy czym, jeżeli sędzia przerwał procedurę startową lub przerywał bieg w czasie pierwszego okrążenia toru, to przed powtórką startu do biegu osoba naprowadzająca zawodników na pola startowe bądź inna osoba wykonująca funkcję w obrębie pola startowego pokazuje ostrzeżonemu zawodnikowi tablicę z napisem „ostrzeżenie / warning”, b) w przypadku, gdy jest to kolejne takie przewinienie danego zawodnika w zawodach, sędzia wyklucza zawodnika z biegu; wykluczenie to powinno nastąpić przed zwolnieniem taśm maszyny startowej bądź najpóźniej w czasie pierwszego okrążenia toru i jest równoznaczne z ukaraniem zawodnika „żółtą kartką”, o której mowa w art. 69, " Pytam zatem: w jaki to sposób Gruchalski utrudniał start? Ta sytuacja zdarza się nie pierwszy raz i nie dotyczy wyłącznie Gruchalskiego. Pan sędzia tak "bystry" na starcie nie zauważył zawodnika który ewidentnie na prostej usiłował nogą nie tyle kopnąć co zamknąć drogę rywalowi. Rozumiem że sędzia jest tylko człowiekiem i nie może wszystkiego dostrzec ale na powtórkach było to widać wyraźnie. Gdzie zatem żółta kartka lub przynajmniej ostrzeżenie? Zgadzam się jedynie z tezą, że Michał niezasadnie naskoczył w wywiadzie po biegu na Michelsena. Może miejsca nie było zbyt dużo, ale wystarczająco aby się zmieścić. Rozumiem, ze to bardzo trudny moment do oceny w ułamku sekundy i prawdopodobnie opinia zawodnika Włókniarza była podyktowana niedużym doświadczeniem.
              • królabbadon Zgłoś komentarz
                Żółta kartka za nogę na kole ??!! To Huszcza ma szczęście że już nie jeździ bo by pół sezonu na ławie za kartki przesiedział.
                • maks pierwszy Zgłoś komentarz
                  Sędziowie to plaga błędnych werdyktów jeszcze się popierają,Gruchalski 100% ma racie Dembski to cieniutki sędzia jeszcze zabiera głos to samo w siatkówce i piłce nożnej a w sądach 18
                  Czytaj całość
                  lat siedzi chłop za fee tym "nieudacznikom" włos z głowy nie spada to skandal.
                  • Eddybyk15 Zgłoś komentarz
                    Gruchalski dwa razy ukradł start raz bieg został przerwany słusznie za pierwszym razem sędzia puścił bieg który Częstochowa wygrała 5-1 chodź ewidentnie był też start ukradziony
                    Czytaj całość
                    przez gruchalsiego ..a jeśli chodzi o ostatni bieg w zielonej górze to skandal i za co ta ocena 4 dla tego sędziego! Co musi się stać by sędzia dostał ocenę jeden?!! Jak można dać komuś czwórkę kto wypatrzył wynik meczu kto w ten sposób puścił bieg.. za co sędzia dostanie ocenę jeden?!! W pile sędzia powinien dostać ocenę jeden jak można puścić mecz w którym tor się nie nadaje do jazdy.. zmarzlik miał rację że sędziów też powinno się karać za błędne decyzje a takich kar nie ma.. chodź wykluczenie zmarzlika jak najbardziej słuszne.. jestem kibicem Unii i nie dlatego to pisze że słuszne wykluczenie tylko dlatego że Bartek widział co się dzieje że za chwilę będzie trzeci miał dużo miejsca i możliwości by bieg kontynuować ale jeśli zawodnik czuję że motor nie ciągnie że przegrał start i nadaza się możliwość by przy aktorzyc a nóż się uda i dostanie się drugą szansę to trzeba próbować.. takiej klasy zawodnik jak Bartek powinien przestać aktorzyc i jechać do końca.. a sędziów w sposób bardziej zdecydowany powinno się rozliczać i karać za swoje błędy
                    • mari Zgłoś komentarz
                      Sędzia Sasień wypaczył wynik meczu, czyli wg punktacj spisał się dobrze. Gratulacje, ubaw po pachy
                      • Przemek A Zgłoś komentarz
                        W przypadku Gruchalskiego sędzia powinien przeprosić,chłopak się wstrzelił idealnie a na marginesie tylko zawodnicy są karani za błędy a sędziowie co? Swięte krowy?
                        • AveMotor Zgłoś komentarz
                          Gała w tamtym sezonie też zrobił taki numer z nogą i chyba go nawet wykluczyli,dobrze pamiętam ?
                          • kmz lw Zgłoś komentarz
                            Chyba za dużo za łby się targacie w tej waszej 'redakcji'. Jaki faul lamparta? Kogo sfaulował? przewrócił się ktoś albo został wytrącony z rytmu jazdy?
                            Zobacz więcej komentarzy (2)
                            Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
                            ×
                            Sport na ×