• Skoki narciarskie

Żużel. Oświadczenie PSŻ-u Poznań. Złożą wniosek o postępowanie dyscyplinarne

Przedstawiciele PSŻ-u Poznań wnoszą o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego względem toruńskiego klubu. Chodzi o ostatnie wypowiedzi Przemysław Termińskiego. Wystosowali w związku z tym specjalnie oświadczenie.
Mateusz Domański
Damian Dróżdż, Władimir Borodulin, Rafał Okoniewski WP SportoweFakty / Adrian Skorupski / Na zdjęciu: Damian Dróżdż, Władimir Borodulin, Rafał Okoniewski

Działaczom Power Duck Iveston PSŻ-u Poznań nie spodobało się to, że podczas ostatniej konferencji prasowej prezes KS Toruń Przemysław Termiński poinformował, iż opiekunem toruńskiej drużyny w nowym sezonie zostanie Tomasz Bajerski oraz, iż zawarto porozumienie z rodzicami Michała i Bartosza Curzytków.

Czytaj także: DMEJ: Mistrzostwo dla Polaków. O wszystkim zadecydował bieg dodatkowy (relacja)

We wtorek władze poznańskiego klubu za pośrednictwem oficjalnej strony internetowej wystosowały specjalne oświadczenie, którego treść prezentujemy poniżej (pisownika oryginalna)

"Poznańskie Stowarzyszenie Żużla wzywa Polski Związek Motorowy, Główną Komisję Sportu Żużlowego oraz Ekstraligę Żużlową Sp. z o.o. do wszczęcia czynności dyscyplinarnych wobec Klubu Sportowego Toruń S.A. w związku ze złamaniem art. 223 Regulaminu przynależności klubowej w sporcie żużlowym.

ZOBACZ WIDEO: Kibice Get Well opluli wychowanka. On sam mówi, że popełnił błąd

Art. 223 ww. Regulaminu wskazuje, iż "w okresie od daty podpisania kontraktu do daty ostatniej imprezy kalendarzowej w danym sezonie objętej podpisanym kontraktem będącym podstawą ustalenia przynależności klubowej zawodnika, zabronione jest:
1) prowadzenie rozmów z zawodnikiem w przedmiocie zmiany barw klubowych przez działacza innego klubu lub osoby z nim powiązane,
2) składanie zawodnikowi przez działaczy innych klubów lub osoby z nimi powiązane ustnych lub pisemnych propozycji, ofert, listów intencyjnych dotyczących zmiany barw klubowych, zatrudnienia, warunków kontraktu zawodnika, jak również prowadzenie rozmów w tym przedmiocie oraz podpisywanie i zawieranie jakichkolwiek kontraktów, listów intencyjnych, porozumień Regulamin Przynależności Klubowej w Sporcie Żużlowym i umów pomiędzy innym klubem a zawodnikiem; powyższy zakaz dotyczy również zawodnika."

W dniu 30 września 2019 roku odbyła się w Toruniu konferencja prasowa, (zapis konferencji na YouTube), na której właściciel klubu, Pan Przemysław Termiński, ogłosił m.in. informację, iż opiekunem toruńskiej drużyny w nowym sezonie zostanie Tomasz Bajerski oraz, iż zawarto porozumienie z rodzicami Michała i Bartosza Curzytków:

"Finalizujemy rozmowy w tej chwili (kwestie transferu) obu braci Curzytków do Torunia. To jest związane z rozmowami z rzeszowskim klubem, który formalnie ma ich licencje po swojej stronie (…) jesteśmy porozumieni również z rodzicami braci Curzytek, więc wierzę w to, że oni również będą u nas".

Poznańskie Stowarzyszenie Żużla wyraża oburzenie skandalicznym zachowaniem Pana Przemysława Termińskiego, który - nie zważając na to, iż wbrew zapisom art. 223 Regulaminu podaje w czasie trwania sezonu do publicznej wiadomości informacje na temat przyszłości zawodników, którzy wciąż są żużlowcami reprezentującymi w sezonie 2019 PSŻ Poznań - wprowadza niepotrzebny chaos, nerwy i dezinformacje w szeregach środowiska "czarnego sportu" w Stolicy Wielkopolski na niespełna tydzień przed kluczowym dla PSŻ Poznań rewanżowym spotkaniem barażowym z KŻ Orłem Łódź, w którym ma realne szanse na końcowy sukces, jaki jest awans do wyższej klasy rozgrywkowej.

Poznańskie Stowarzyszenie Żużla nie znajduje innego racjonalnego wytłumaczenia w działaniu Pana Przemysława Termińskiego, niż zamiar storpedowania dalszego harmonijnego rozwoju żużla w Poznaniu. Jak bowiem wytłumaczyć fakt, iż Pan Przemysław Termiński był w stanie podczas wspomnianej konferencji dyplomatycznie pominąć nazwisko innego zawodnika, uczestniczącego w barażu o utrzymanie/awans do Nice. 1 Ligi, by na tej samej konferencji bez oporów wymieniać jednym tchem z imienia i nazwiska osoby związane w tym sezonie z PSŻ Poznań i to w dodatku przed arcyważnym spotkaniem?

Ostatnia wypowiedź Pana Przemysława Termińskiego wprowadza w środowisku poznańskiego żużla niepotrzebny zamęt, który nie sprzyja przygotowaniom do najważniejszego dla "Skorpionów" meczu w sezonie. Klub zamiast przygotowywać się do rewanżowego spotkania, musi działać na wielu płaszczyznach, aby tłumaczyć miastu, partnerom i kibicom zaistniałą sytuację.

Arkadiusz Ładziński

Prezes Poznańskiego Stowarzyszenia Żużla"

Czytaj także: Premiership: Udany rewanż Ipswich Witches. Poole Pirates bez awansu do finału

Aktualne składy drużyn żużlowych:

PGE Ekstraliga -->>

Nice 1. Liga Żużlowa -->>

2. Liga Żużlowa -->>

Czy żużlowe władze powinny wszcząć postępowanie dyscyplinarne wobec KS Toruń?

Polub Żużel na Facebooku
WP SportoweFakty

• willow007 Zgłoś komentarz
    Mamy wybory, a pan Termiński kandyduje z POKO na posła... Nie jego wina, że listopad zaczyna się w tym roku po 13 października.
    • RECON_1 Zgłoś komentarz
      W sumie z podobnym wnioskiem powinni wystąpić z klubów gdzie jeżdżą pozostali zawodnicy którzy podpisali umowy sponsorskie w Toruniu.. Podejrzewam że nic to nie da bo Toruń ma większą
      Duke przebicia od w/w, ale niech chociaż wyraza w tej kwestii swe niezadowolenie.
      • Godfather-Darth Vader Zgłoś komentarz
        Na siłę szukają pieniędzy, bo są bankrutami.
        • Poznaniak z Gorzowa Zgłoś komentarz
          Ten protest nic nie da, ale dla zasady złożyć trzeba było i dobrze, że PSŻ zdecydował się na to.
          • Maciej Szydłowski Zgłoś komentarz
            zwalic torun do 2 ligi
            • P0ZNANIAK Zgłoś komentarz
              Panie prezesie, pan Termiński wspominając o przejściu Bajera i Curzytków do Apatora przed zakończeniem ostatniego meczu z naszym udziałem, niewątpliwie złamał regulamin, to fakt. Ale
              mówienie o chaosie, nerwach i dezinformacji w naszym klubie to już przesada. Wiadomo od dawna, że okres transferowy zawodników to największy mit bo zanim my zakończymy sezon w niedzielę to większość zawodników w ligach polskich i tak już jest dogadana z klubami i czeka tylko na podpis 1 listopada. Więc jeśli ten nadchodzący mecz ma być najważniejszy w sezonie (dla mnie było on w Bydgoszczy) to proponuje się skupić na przygotowaniach do niego i nie tracić niepotrzebnie czasu.
              • maćko1 Zgłoś komentarz
                Co się dzieje w Polskim żużlu Leszno mistrzem po raz trzeci Wrocław po raz kolejny z srebrem i tak..... Nudy nudy nudy 1liga jeszcze coś się dzieje i kiedyś było inaczej nawet ten KSM
                pozwalał na wyrównana walkę a teraz tylko kasa się liczy a kibic chce rywalizacji na równym poziomie to jest zuzel i decydujący głos powinni maiec trenerzy, wiadomo jedli kogoś stać na gwiazdy to proszę lecz niech zostawia cos dla innych KSM to najlepsze rozwiązanie i przede wszystkim gwarantuje rozwój Polakom!!!
                • sympatyk żu-żla Zgłoś komentarz
                  Po co wnosić oskarżenia przeciw innemu klubowi ,przecież centrala też słucha wypowiedzi, które idą w eter.
                  • darek pe Zgłoś komentarz
                    W Toruniu dalej amatorka u Apatorka :), jak tak dalej pójdzie to Rydzyki będą mieli najlepszy stadion, przepraszam - arenę - w drugiej lidze.
                    • Sebastian1978 Zgłoś komentarz
                      a potem Toruń sie dziwi ze w całej Polsce ich nie lubia....w zasadzie chyba powoli juz zaczyna brakować klubow ktorych nie obraził w ten czy inny sposób klub z Torunia,czy tez obecny ich
                      właściciel-skompromitowany juz polityk.....
                      • yes Zgłoś komentarz
                        Toruń spadł i chce dać do zrozumienia, że jeszcze żyje?
                        • Piotr Biega Zgłoś komentarz
                          A ja jaśkowiaków nie żałuje zrobili burdello z Poznania dobrze im tak .
                          • Gigantu Zgłoś komentarz
                            Ja się bardzo cieszę z postawy działaczy PSZ, skoro taki jest regulamin, to trzeba go przestrzegać, a skoro niektórzy otwarcie przyznają się do ich łamania, to niech ponoszą
                            konsekwencje. Albo zrezygnujmy z tego przepisu, którego i tak nikt nie przestrzega, albo go przestrzegajmy, innej drogi nie ma...
                            Zobacz więcej komentarzy (27)