• Skoki narciarskie

Żużel. Jest odpowiedź na oświadczenie Romana Karkosika. PGE Ekstraliga i PZM mówią sprawdzam

Roman Karkosik, były właściciel Unibaxu Toruń jest w sporze sądowym z PZM i Ekstraligą. Domaga się 1,4 miliona złotych. Ostatnio biznesmen wydał oświadczenie, w którym zobowiązał się przekazać te środki na szkolenie. Związek odpowiedział na ofertę.
Dariusz Ostafiński
Chris Holder i Darcy Ward / Na zdjęciu: Chris Holder i Darcy Ward

Początek sporu to końcówka sezonu 2013 i ucieczka Unibaxu z finału ligi. PZM i władze spółki zarządzającej rozgrywkami PGE Ekstraligi nałożyły potem na klub kary. Roman Karkosik, ówczesny właściciel toruńskiego klubu musiał je zapłacić, ale równocześnie poszedł ze sprawą do sądu i domaga się zwrotu 1,4 miliona złotych.

Ekstraliga Żużlowa zabezpieczyła na koncie środki na wypadek przegranej. Proces trwa już jednak bardzo długo, dlatego strony szukają sposobu na zawarcie ugody. Pomysł z przekazaniem kasy na szkolenie pojawił się w rozmowie byłego prezesa PZM Andrzeja Witkowskiego z Przeglądem Sportowym. Karkosik podjął temat, ale zaznaczył, że wpierw chce dostać pieniądze, by samemu je podzielić. Związek odpowiada, że przecież Karkosik nie wygrał procesu, a poza tym lepiej będzie, jak kasa pójdzie bezpośrednio z konta PGE Ekstraligi do klubów. Pełna treść oświadczenia poniżej. Chyba możemy się szykować na ciąg dalszy.

Oświadczenie PZM i EŻ:

W związku z oświadczeniem Pana Romana Karkosika z dnia 27 kwietnia 2020 roku, odnoszącym się do kwestii możliwości polubownego zakończenia sporów sądowych toczących się pomiędzy Klubem Sportowym Toruń S.A. (KST) a Polskim Związkiem Motorowym (PZM) i Ekstraligą Żużlową sp. z o.o. (EŻ) – w związku z meczem finałowym Ekstraligi Żużlowej w sezonie 2013, w którym klub odmówił udziału w rywalizacji sportowej na torze żużlowym, za co wymierzono mu sankcje dyscyplinarne, PZM i EŻ oświadczają, co następuje:

Doceniamy, że Pan Roman Karkosik pozytywnie zareagował na propozycję Pana Prezesa Andrzeja Witkowskiego i zaznaczamy, że w ocenie PZM i EŻ, pomimo iż dotąd nie zapadły jakiekolwiek wyroki nakazujące zapłatę na rzecz KST jakichkolwiek środków finansowych - w tych szczególnych dla całego sportu i poszczególnych klubów czasach - przeznaczenie środków, o które toczą się już od wielu lat spory sądowe na cele związane z polskim sportem żużlowym (w szczególności na szkolenie młodzieży), byłoby odpowiedzialnym i ze wszech miar słusznym rozwiązaniem. Dlatego też Pan Prezes Andrzej Witkowski wystąpił z taką inicjatywą ugodową.

Mając na uwadze to, że Pan Roman Karkosik, ani żadna z kontrolowanych przez niego spółek, nie jest stroną przedmiotowych sporów sądowych (powodem jest KST, a Pan Roman Karkosik, jak sam zaznacza, nie jest już akcjonariuszem tego klubu i wycofał się ze sponsorowania polskiego sportu żużlowego), powyższe cele mogłyby zostać zrealizowane w innej niż sugerowana przez Pana Romana Karkosika formule. Mianowicie, KST w ramach ugody wycofałby sprawy z sądów i ostatecznie zrezygnował ze swoich roszczeń w stosunku do PZM i EŻ, a związek i liga zobowiązałyby się, w formie ugody, do przeznaczenia środków stanowiących rezerwy utworzone na poczet tych postępowań sądowych (ok. 1,4 mln zł, bez odsetek) na szkolenie młodzieży przez kluby żużlowe.

Uwolnione w ten sposób fundusze, po uzyskaniu akceptacji wszystkich wspólników EŻ, zostałyby przekazane klubom żużlowym (w formie dywidendy), z przeznaczeniem do wykorzystania na ten właśnie cel. Dzięki temu odpowiednie dofinansowanie trafiłoby od razu bezpośrednio do klubów żużlowych Ekstraligi, a realizacja wspomnianego celu zostałaby niezwłocznie rozpoczęta. Nie byłoby przy tym potrzeby transferowania środków w jakikolwiek sposób do UNIBAX sp. z o.o. za pośrednictwem KST, a następnie oczekiwania na ich ewentualną dystrybucję przez Pana Romana Karkosika na rozwój polskiego żużla w jakimś późniejszym terminie.

Cel zaproponowanej ugody jest jasny – zakończenie sporów oraz troska o dobro polskiego sportu żużlowego i jego rozwój (ze szczególnym zaakcentowaniem szkolenia młodzieży). Sprawdzamy zatem, czy Pan Roman Karkosik istotnie ma chęć go jak najszybciej zrealizować.

Jednocześnie chcielibyśmy poinformować opinię publiczną, że pełnomocnik PZM i Ekstraligi Żużlowej wystąpił już z projektem ugody do pełnomocnika KST. Czekamy zatem na pozytywne informacje.

Michał Sikora, Prezes PZM

Czytaj także:
Drabik postawił Trybunał na nogi
Polsat nie pokaże meczów 2. Ligi Żużlowej

ZOBACZ WIDEO PGE Ekstraliga 2020: Wielcy Speedwaya - Leigh Adams

Czy Karkosik zaakceptuje propozycję PZM i Ekstraligi?

Polub Żużel na Facebooku
WP SportoweFakty

• Sebastian1978 Zgłoś komentarz
    Witkowski akurat bardzo dobrze w tym przypadku odpisal, bo cwaniak Karkosik tak napisal swoja wersje ugody, ze calosc srodkow moglby przekazac dowolnemu klubowi w Polsce, a wszyscy wiemy jaki
    bylby to klub.....zatem reszta klubow moglaby jedynie pomarzyc o tych srodkach.
    • dmdn Zgłoś komentarz
      PZM i Ekstraliga ośmieszyli się przyjmując taką postawę i wydając to żałosne oświadczenie. To p. Karkosik pierwszy powiedział sprawdzam i mieli swoją szansę, ale się nie sprawdzili.
      • Skullsplitter Zgłoś komentarz
        Karkosik pewnie popija sobie koniaczek i nawet tego pisma nie przeczyta, a całą sprawą zajmuja się prawnicy. Mam nadzieję, że utrze nosa lesnemu dziadowi Witkowskiemu, szkodnikowi, który
        dorobił sie na polskim żużlu
        • perlusconi Zgłoś komentarz
          witkowski wymyslil, jasne :D Zenujace zagranie. Panie Romanie, cisniemy beton do konca, chce zobaczyc jak Panu kase w zebach przyniosa po wyroku.
          • Alibaba Zgłoś komentarz
            "zrezygnował ze swoich roszczeń w stosunku do PZM i EŻ, a związek i liga zobowiązałyby się, w formie ugody, do przeznaczenia środków stanowiących rezerwy utworzone na poczet tych
            postępowań sądowych (ok. 1,4 mln zł, bez odsetek) na szkolenie młodzieży przez kluby żużlowe. ". " Dzięki temu odpowiednie dofinansowanie trafiłoby od razu bezpośrednio do klubów żużlowych Ekstraligi...."....... Czyli oprócz klubów ekstraligowych, żadne inne kluby nie szkolą młodzieży??? Takie jest rozumowanie PZMłotu i Witkowskiego?
            • darek pe Zgłoś komentarz
              #komentarzusunięty
              • Leszczyński fan Zgłoś komentarz
                Te Ostafa to Pan Karkosik pierwszy powiedział sprawdzam , a leśne dziady zamiast się zgodzić to już wymyślają swoje gierki , to zupełnie jak ty redaktorku
                • Leszczyński fan Zgłoś komentarz
                  Pan Karkosik idzie im na rękę , a te leśne dziady odbijają piłeczkę , im na żużlu w ogóle nie zależy , liczy się kabza i własne ego
                    • Nie dla wirusowego zamordyzmu Zgłoś komentarz
                      Nie godzić się leśnym dziadom na żadne ugody. Barany wymyśliły niezgodne z prawem kary, zniszczyły Toruniowi sponsora, który wydawał swoje pieniądze na żużel, to niech teraz
                      odpowiedzą za to finansowo.
                      • Rysio-z-Klanu Zgłoś komentarz
                        Belzebub.... #komentarzusunięty….
                        • Cysio Zgłoś komentarz
                          Z tego co pamiętam to 52% udziałów w Ekstraliga Żużlowa Spzoo ma PZM. Więc ponad połowa tej kwoty wypłaconej w formie dywidendy trafiłaby nie do klubów, tylko do PZM. No i w tym
                          sporze nie chodzi o kasę, tylko o to kto postawi na swoim.
                          • ksolar Zgłoś komentarz
                            Nie no hit ,dziadki z PeZetMłotów prawie miesiąc kombinowaly jak skleić oświadczenie haha Az tyle zajela im propozycja przekazania srodkow bezposrednio do klubów.Z tym,że Karkosik od
                            poczatku zaznaczyl ze nie ufa leśnym dziadom.I tu wracamy do punktu wyjscia :D