Żużel. Eltrox Włókniarz weźmie kolejnego gościa? Znamy stanowisko klubu

Kolejne przypadki koronawirusa wśród żużlowców klubów PGE Ekstraligi sprawiają, że rosną akcje zawodników pierwszoligowych, którzy mogliby dołączyć do ośrodków z elity w roli "gościa". Wiemy, jakie zamiary na ten moment mają w Częstochowie.

Mateusz Makuch
Leon Madsen na czele stawki WP SportoweFakty / Patryk Kowalski / Na zdjęciu: Leon Madsen na czele stawki
Chris i Jack Holderowie, a niedawno Patryk Dudek i Artiom Łaguta otrzymali dodatnie wyniki badań na obecność koronawirusa. Sezon coraz bliżej, a wraz ze zbliżającym się startem rozgrywek dowiadujemy się o kolejnych przypadkach zachorowań na COVID-19 wśród żużlowców.

W związku z tym prezesi ekstraligowych klubów zaczęli rozglądać się na pierwszoligowym podwórku w poszukiwaniu zawodników, którzy mogliby wystąpić na zasadzie "gościa". Wiemy, że dużym zainteresowaniem cieszą się m.in. zawodnicy Unii Tarnów. Blisko Motoru Lublin jest Rohan Tungate (zobacz szczegóły ->>).

W środę oficjalnie potwierdzono, że na zasadach "gościa" ZOOleszcz DPV Logistic GKM Grudziądz pozyskał Frederika Jakobsena (przeczytaj szczegóły ->>). Szefowie innych klubów również nie próżnują. Jak sytuacja ma się w Częstochowie? Postanowiliśmy zasięgnąć języka w Eltrox Włókniarzu.

ZOBACZ WIDEO Żużel. Bracia Holderowie komentują zmiany regulaminowe w PGE Ekstralidze

- Rozmawiamy z trenerem na ten temat dosyć dużo - przyznaje Michał Świącik, prezes Włókniarza. - W przypadku COVID-u u czołowego naszego zawodnika możemy skorzystać z zastępstwa zawodnika. Po drugie mamy Oskara Polisa, a po trzecie posiadamy dobrych juniorów. Cała trójka młodzieżowców jest w stanie prezentować wysoki poziom w Ekstralidze - dodaje.

Na razie częstochowianie nie prowadzą zatem zaawansowanych rozmów na temat pozyskania kolejnego "gościa". Następnego, bowiem biało-zieloni posiadają już wspomnianego przez szefa Lwów Oskara Polisa. Trener Piotr Świderski ma też dodatkowe pole manewru, ponieważ we Włókniarzu dwóch zawodników spełnia warunki U-24 - Jonas Jeppesen i Bartosz Smektała. Na wypadek nieprzewidzianych okoliczności może się to okazać bardzo pożyteczne. Wiadomo, że spośród zawodników klubu z Częstochowy COVID-19 przeszedł dotychczas Leon Madsen.

Przypominamy, że "gość" w PGE Ekstralidze w tym sezonie będzie mógł wystąpić tylko, gdy u co najmniej jednego zawodnika spośród pięciu z najwyższymi średnimi indywidualnymi (SI) w składzie aktualnej na dzień zawodów kadry klubu stwierdzony zostanie pozytywny wynik na obecność koronowirusa COVID-19.

KUP BILET NA 2024 ORLEN FIM Speedway Grand Prix of Poland - Warsaw -->>

Czy twoim zdaniem Włókniarz powinien zakontraktować kolejnego "gościa"?