KokpitKibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Tenis
  • Zimowe

Żużel. Kuriozum w Krośnie! Sędzia finału eWinner 1. Ligi całkowicie się pogubił

Trudno wytłumaczyć to, do czego doprowadził sędzia Paweł Palka w biegu 10. rewanżowego meczu finału eWinner 1. Ligi w Krośnie pomiędzy Cellfast Wilkami a Arged Malesą. Wykluczenie i czerwona kartka dla jeźdźców gości to kuriozum.

TJ
Grzegorz Walasek na prowadzeniu WP SportoweFakty / Michał Krupa / Na zdjęciu: Grzegorz Walasek na prowadzeniu
- Rozumiem wykluczenie Sebastiana, ale gdzie tu czerwona kartka? Warunki torowe są naprawdę trudne. Do tego wykluczenie Grzegorza. Nie wiem, czy pan sędzia jest na innym meczu i co tu się wydarzyło. Brak słów - grzmiał w wywiadzie z nSport+ Tomasz Gapiński, oceniając sytuację z wyścigu dziesiątego, w którym doszło do niebezpiecznego zdarzenia z udziałem jego kolegów z drużyny.

Tuż po starcie na dwa pierwsze miejsca wysforowali się zawodnicy Cellfast Wilków Krosno. Na końcu stawki został Sebastian Szostak, którego po chwili pociągnęło na pierwszym wirażu, przez co uderzył w jadącego na trzeciej pozycji Grzegorza Walaska. Na szczęście nie doszło do upadku obu zawodników Arged Malesy Ostrów, ale jeden i drugi nie zdołali kontynuować jazdy.

Szostak i Walasek zatrzymali się na prostej przeciwległej. Junior Ostrovii zszedł z motocykla i zaczął zwijać się z bólu. Senior gości natomiast zjechał na murawę. Po pierwsze sędzia Paweł Palka długo nie przerywał wyścigu, pomimo tego, że zdarzenie było niebezpieczne, niezamierzone i niestandardowe. Od tego wszystko się zaczęło.

ZOBACZ WIDEO Żużel. Subiektywny ranking PGE Ekstraligi. TOPlista 18. kolejki

Po drugie długo trwała analiza całej sytuacji przez arbitra. Wreszcie po trzecie decyzji, jakie podjął, nikt się nie mógł spodziewać, mimo że było one w teorii wymuszone przez zapisy regulaminowe. Palka... wykluczył uderzonego Walaska za zjechanie z toru (ale to on zwlekał z włączeniem czerwonego światła), a Szostaka ukarał czerwoną kartką za to, że tego nie zrobił, oceniając to jako niesportowe zachowanie! Tyle tylko, że młodzieżowiec z Ostrowa zwijał się z bólu, przez co położył się na torze, czekając na pomoc medyków. Po czym do parku maszyn zszedł wyraźnie utykając i z grymasem bólu na twarzy. Palka zupełnie nie wziął pod uwagę tego, że Szostak niczego nie udawał i naprawdę ucierpiał.

- Były zastrzeżenia do tego miejsca toru przed zawodami. Ja też tam wjechałem i za to przepraszam Tobiasza Musielaka. Sebastian to młody zawodnik i dobrze, że uderzył mnie tylko w rękę. Oceńcie to sami. Ja już może skończę. Chciałbym tylko bardzo podziękować Paulinie za zbiórkę na moją karę. Może ktoś zacznie myśleć, co się dzieje w żużlu - powiedział w rozmowie telewizyjnej wyraźnie zdezorientowany Walasek.

Arged Malesa Ostrów niedługo przed całym kuriozum, w której główną rolę odegrał sędzia, zapewniła sobie zwycięstwo w finale eWinner 1. Ligi i awans do PGE Ekstraligi.

Czy decyzje Pawła Palki za to zdarzenie były prawidłowe?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Żużel na Facebooku
Zgłoś błąd
WP SportoweFakty
Komentarze (63)
  • korroner Zgłoś komentarz
    Czytam różne artykuły na różnych portalach oraz komentarze i oczom nie wierzę... Walasek zjechał z toru zanim bieg został przerwany, więc dlatego nie mógł wystąpić w powtórce, a
    Czytaj całość
    Szostak zamiast zjechać z toru, to po cwaniacku chciał doprowadzić do przerwania go, żeby Walasek mógł powalczyć w powtórce nie będąc chyba świadomym, że ten już wcześniej sam zjechał... Kuriozalne to było zachowanie zawodników i kibiców Ostrowii, którzy wszędzie się doszukują spisków i drukowania meczu, a sami nie widzą belki u siebie...
    • KIBIC Z POZNANIA. Zgłoś komentarz
      Druga ważna sprawa przy kamerach do młodego podchodzi Lekarz nic mi nie jest ,to dlaczego nie zjechał na murawę a zrobił zagrożenie torowe.
      • KIBIC Z POZNANIA. Zgłoś komentarz
        Czerwona kartka nie żółta tak mógł spokojnie zjechac na murawę taka prawda ,Walsek wykluczony bo zjechał z toru dziekuję do widzenia.
        • bun Zgłoś komentarz
          Do tych wszystkich co uznali, że decyzja prawidłowa: Gdyby na miejscu Walaska był zawodnik drużyny przeciwnej, to wówczas też prawidłowa? No ciekawe, ciekawe. Wprowadźmy to do kanonu,
          Czytaj całość
          wówczas młody kasuje na pierwszym łuku jednego z rywali (oboje są wykluczeni) a partner z pary spokojnie może zając się drugim rywalem. Od dłuższego już czasu trąbi się nie bez powodu, że fakt że zawodnik poszkodowany się nie przewrócił, nie jest wystarczający do tego by nie przerwać biegu!
          • Atomic Zgłoś komentarz
            Taki tytuł już pokazuje, że pisze go jakiś stronniczy analfabeta, który do tego nie potrafi się podpisać pod tekstem. W sumie gdybym sam napisał takiego gniota, też pewnie wstydziłbym
            Czytaj całość
            się podpisać... Wbij sobie do łba, że sędzia podjął jedyną słuszną decyzję i zgodną z przepisami. Walasek nie kontynuował jazdy w momencie przerwania biegu, więc wykluczył się sam, tu chyba nie ma niejasności ? Szostak doprowadził do przerwania biegu do tego bezczelnie zostawiając motor na torze. Ewidentna czerwona kartka i bardzo dobrze, że nie ma tolerancji dla takich zachowań i robienia kpiny z żużla. Tylko jakiś ciasny ostrowski łeb może wierzyć, że coś go bolało i nie mógł zjechać 2 metry w bok na trawę i wtedy się położyć, tylko musiał jechać 50 metrów prosto i rozkładać się na torze... Brawo sędzia. Walczyć z wiochą na torach
            • Tomek z Bamy Zgłoś komentarz
              Juz lepiej jakby za tym pulpitem byl lamotte-"najwiekszy znawca speedwaya w Europie",ten ktory twierdzi ze Piotr Swist ma tytul IMP seniorow.
              • tomco23 Zgłoś komentarz
                Sedzia drukował jak tylko sie dało. O tyle to dziwne ze juz wszystko bylo pozamiatane, i przy tym tak sie dac kompromitowac. Moze to byl manifest dla przyszlych spotkan ktore bedzie
                Czytaj całość
                sedziowal---Mozecie walic do mnie jak w dym zalatwie wam kazde spotkanie ktore bede prowadzil.Ewentualnie podchodzil do tego jak sedzia Jaskóla Ja jestem uczciwy zaplacili za 3:0 to ma byc 3:0 i choc juz wszystko pozamiatane to swoje bede robil
                • Robert Mutu Zgłoś komentarz
                  Przyczyna to koleiny i brak równania toru. Kto nie zarządził równania? Kto jest winny?
                  • Pogromca bydła Zgłoś komentarz
                    Bardzo dobra sędziego !!!
                    • _obserwator Zgłoś komentarz
                      Z opinii powszechnej wynika mi, że jeśli drużyna przegrywa bieg 1:5 to należy na pozycjach 3 i 4 położyć motocykle. Sędzia może wykluczyć tylko jednego (sprawcę), a drugi będzie
                      Czytaj całość
                      mieć szanse w powtórce na ewentualną obronę wyniku. Bez sensu było to działanie w sytuacji kiedy mecz (Ostrowianie)mieli już wygrany. Dalej nie będę powtarzał bo musiałbym napisać to co kolega RPP. cdn...
                      • kubas Zgłoś komentarz
                        RPP, proszę nie opisywać bzdur. Sędzia popełnił katastrofalny błąd, pogubił się. A wystarczyło przerwac bieg, wykluczyć Młodego i powtórzyć w 3. osobowym składzie. Ew. Młodemu
                        Czytaj całość
                        dac żółta za spowodowanie niebezpiecznej sytuacji. Walasek podniósł rękę i dał znać, ze nie może kontynuować wyścigu. Zreszta stracił pozycje i......koniec. A, ze się nie przewrócił - to tylko należy mu pogratulować. Nie rozpowszechniamy bzdetów, młody sędzia się pogubił i to jest kolejny wniosek, żeby takie mecze należy obsadzac doświadczonymi arbitrami. Koneksje rodzinne czy towarzyskie należy odłożyć na bok. Pozdrawiam trźezwo myślących......
                        • _R-Ó-Ż-A_ Zgłoś komentarz
                          TJ, strach się przyznać z imienia i nazwiska do tych wypocin, które popełniłeś?
                          • RPP Zgłoś komentarz
                            Dla mnie decyzja arbitra jest jak najbardziej prawidłowa i słuszna. Pozostawienie motoru na torze (obydwaj zawodnicy, w tym że Walasek zostawił przy krawężniku, ale nadal motor był na
                            Czytaj całość
                            torze), oraz ostentacyjne położenie się na torze, jak najbardziej zasługiwało na czerwoną kartkę. Powyższe działania obu zawodników stworzyło bardzo duże niebezpieczeństwo na torze. Szostak i Walasek po kontakcie utrzymali się na torze, więc równie dobrze mogli zjechać poza tor i tam się położyć na murawie. Autor artykułu ( niejaki TJ) zarzuca sędziemu zbyt długie zwlekanie z decyzją o przerwaniu biegu. A jaki miał być powód wcześniejszego przerwania? Machanie ręką wielmożnego pana Walaska, po nie poszło tak jakby chciał? Bo doszło do kontaktu dwóch zawodników? Podczas zawodów wielokrotnie dochodzi do kontaktów i się nie przerywa biegów, bo nie o to chodzi. Sędzia przerwał bieg w momencie, kiedy młodzik Szostak położył się na torze. BARDZO DOBRA DECYZJA SĘDZIEGO!
                            Zobacz więcej komentarzy (22)
                            Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
                            ×
                            Sport na ×