Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Tenis
  • Zimowe

Challenger Neapol: Mateusz Kowalczyk i Adam Majchrowicz zdyskwalifikowani! (wideo)

Mateusz Kowalczyk i Adam Majchrowicz nie zagrają o finał turnieju ATP Challenger Tour na kortach ziemnych w Neapolu. Polacy zostali zdyskwalifikowani przez prowadzącego mecz głównego arbitra.
Rafał Smoliński
Rafał Smoliński
Mateusz Kowalczyk / Na zdjęciu: Mateusz Kowalczyk

Początkowo wszystko układało się po myśli Biało-Czerwonych. Adam Majchrowicz i Mateusz Kowalczyk wygrali partię otwarcia 6:3, a w drugiej prowadzili już 4:2. Meczu jednak nie dokończyli, bowiem po zakończeniu ósmego gema zostali zdyskwalifikowani przez sędziego.

Do zdarzenia doszło przy serwisie Majchrowicza. Tenisista z Bydgoszczy popełnił przy break poincie podwójny błąd i stracił podanie. Po tej sytuacji nasz zawodnik uderzył piłkę rakietą tak, że ta trafiła w głowę Rameeza Junaida (zagranie to nie było oczywiście celowe). Australijczyk padł na kort i długo się z niego nie podnosił. Prowadzący mecz arbiter uznał całą sytuację za niesportowe zachowanie Majchrowicza i do półfinału awansowali Junaid i partnerujący mu Ken Skupski.

Kontrowersyjny incydent który doprowadził do dyskwalifikacji Polaków od 1:08:30

Kowalczyk i Majchrowicz nie zagrają zatem o finał, ale szansę taką zachowali Tomasz Bednarek i Alessandro Giannessi. Polsko-włoska para pokonała w czwartek najwyżej rozstawiony białorusko-kanadyjski debel Aleksander Bury i Adil Shamasdin 7:6(3), 6:1 i w piątek zmierzy się z występującymi z dziką kartą Matteo Donatim i Stefano Napolitano.

Capri Watch Cup, Neapol (Włochy)
ATP Challenger Tour, kort ziemny, pula nagród 42,5 tys. euro
czwartek, 7 kwietnia

ćwierćfinał gry podwójnej:

Tomasz Bednarek (Polska) / Alessandro Giannessi (Włochy) - Aleksander Bury (Białoruś, 1) / Adil Shamasdin (Kanada, 1) 7:6(3), 6:1

Rameez Junaid (Australia, 2) / Ken Skupski (Wielka Brytania, 2) - Mateusz Kowalczyk (Polska) / Adam Majchrowicz (Polska) 3:6, 4:4 i dyskwalifikacja

Zobacz wideo: #dziejesiewsporcie: bramkarz Realu powtórzył słynną sztuczkę Rene Higuity

Czy sędzia słusznie zdyskwalifikował polską parę?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Tenis na Facebooku
Zgłoś błąd
inf. własna / livestream
Komentarze (16):
  • komentuś Zgłoś komentarz
    Następnym razem lepiej niech gra w kasku.
    • Emilian Bar Zgłoś komentarz
      Żenada! Ciekawe czy jakby dostał w plecy też przewróciłby się w podobny sposób?! Ba on lepszy jest od Rivaldo ze spotkaniem Brazylii z Turcją we Francji. Jaki poziom gry taki poziom
      Czytaj całość
      sędziowania parodia! Przecież Polski tenisista nawet nie celował w niego ba zrobił to odruchowo bo sędzia krzyknął w czasie kiedy on brał zamach rakietą!
      • Kikker Zgłoś komentarz
        Śmierdzi...
        • Tom_J Zgłoś komentarz
          Ciekaw jestem komentarzy, gdyby to Polak dostał piłką w głowę ;)
          • Krotoszyn Zgłoś komentarz
            Ciekawą lekcję jak sądzę dostali Polacy. Przypadkowe zagranie naszego zawodnika, niczym iskra wybuch zrodziła "genialny" pomysł u Australijczyka. Skoro w grze nam nie idzie, to odstawie
            Czytaj całość
            teatr. Polak jak zobaczył ten teatr, powinien również czym prędzej przeskoczyć siatkę i też zrobić teatr, pochylając się nad rannym. Sędzia wg. mnie nie mógł inaczej postąpić, skoro nasi sami się podłożyli. Na marginesie, jak patrzę na zawodników którzy niszczą rakiety, to uważam, że za uszy powinni być wyprowadzani z kortu, z zakazem gry przez najbliższy miesiąc lub dwa.
            • speedwaycm.com Zgłoś komentarz
              gdyby z tak aprecyzja trafial w punkt nasz, to bylby mistrzem swiata bo co piłka to przy lini, przypadkowe odbicie z 20 metrow ponad a jełop sędziowski orzekl faul, powinien byc dozywotnio
              Czytaj całość
              zdyckwalifikowany jako sędzia.
              • Gavia Zgłoś komentarz
                Widać, ze Juunaid blefowal. Owszem, takie uderzenie jest bolesne, ale nie na tyle, aby sie klasc po ziemi i lezec w bezruchu. Na dodatek uderzony nie zrobil tego od razu, zupelnie jakby w
                Czytaj całość
                glowie zaswitala mu mysl, ze to bylby dobry pomysl. Najpierw nie dzieje sie nic, potem wolno schodzi, kladzie sie na ziemi i dlugo na niej lezy, nie ruszajac sie. Jak dla aktorstwo niewysokich lotow, ale widac wystarczylo. Aby wygladalo to wiarygodnie, Juunaid musialby od razu pasc na ziemie, a nie "po namysle". Za niesportowe zachowanie powinni zostac ukarani przeciwnicy Polakow, a nie Polacy, chociaz z drugiej strony, sedzia nie mogl postapic inaczej. Bylo to po prostu obrzydliwe, niesportowe zachowanie.
                • Paweł388 Zgłoś komentarz
                  polskie buractwo za granica, poco odbijał? co on niezna zasad na takim poziome tymbardziej?!
                  • Rajmund Dominikowski Zgłoś komentarz
                    kto gra w tenisa ten wie, że to był przypadek i to lekki. ja już dostałem piłką w okulary słoneczne i trudno, taki sport.
                    • Pieter Zgłoś komentarz
                      Za tę decyzję to sędzia powinien zostać zdyskwalifikowany :)
                      • Jeżyce Zgłoś komentarz
                        ...dobrze że kibole rac nie odpalili bo graliby przy pustych trybunach na dodatek. Co za emocje ... ;-)
                        • Patryk Klimkowicz Zgłoś komentarz
                          Sport dla pizd...ojejku piłeczką dostał...przecież tą piłką w podstawówce wojny były i nie jeden dostał w pysk z 3 metrów i jakoś żyliśmy dalej :) To nie piłka krykietowa :)
                          • Mar Ian Zgłoś komentarz
                            Kto mu kazał sie odwracać tyłem do siatki??? Sam jest sobie winien
                            Zobacz więcej komentarzy (3)
                            Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
                            ×
                            Sport na ×