WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

• Skoki narciarskie

Maciej Polny dla SportoweFakty.pl: Nie będę walczył o stanowisko prezesa

Tadeusz Zdunek, prezes Stowarzyszenia Wybrzeże Gdańsk wydał oświadczenie, w którym poinformował, że Robert Terlecki nie będzie już prezesem Zarządu Spółki.
Damian Gapiński

Kup bilet na wielki finał TAURON Speedway Euro Championship w Chorzowie! -->>
Robert Terlecki nie będzie pełnił już funkcji prezesa Zarządu Spółki Wybrzeże Gdańsk. Stanowisko prezesa piastował niewiele ponad rok. W wyścigu o posadę sternika gdańskiego klubu wygrał z Maciejem Polnym, który wcześniej złożył rezygnację z pełnionej funkcji. Po przegranej batalii z Terleckim, Polny miał pretensje do nowych władz Wybrzeża, że te budują swoją pozycję poprzez deprecjonowanie jego osoby. Doszło nawet do tego, że na policję złożono doniesienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez byłego prezesa Wybrzeża. Maciej Polny odpierał ataki i wyjaśniał, że zależy mu tylko na oczyszczeniu swojej osoby z zarzutów.

Tadeusz Zdunek prezes Stowarzyszenia Wybrzeże Gdańsk poinformował, że nie będzie pośpiechu przy wyborze nowego prezesa Spółki. Podkreślił również, że kandydat będzie musiał zostać zaakceptowany przez osoby związane ze Stowarzyszeniem. Jednym z nich mógłby być właśnie Maciej Polny, który ubiegał się o to stanowisko w drodze konkursu razem z Terleckim. Sam zainteresowany wyklucza jednak możliwość powrotu do klubu. - Na sto procent wykluczam możliwość powrotu na stanowisko prezesa Wybrzeża. Teraz i w przyszłości. Nie wiem, co musiałoby się stać, abym zmienił zdanie. Za dużo dostałem po głowie. Powiedziano na mój temat zbyt wiele nieuzasadnionych słów. To wszystko powoduje, że już dawno podjąłem decyzję, że nie będę się ubiegał ponownie o to stanowisko - powiedział dla SportoweFakty.pl Maciej Polny.

Były prezes Wybrzeża Gdańsk nie wyklucza jednak swojej pomocy w innej roli, jeżeli tylko nowe władze będą widziały taką potrzebę. Stawia jednak pewne warunki, które muszą zaistnieć, aby pomógł klubowi. - Od dawna powtarzam, że jestem w stanie pomóc, jeżeli ktoś będzie tej pomocy potrzebował. Przede wszystkim chciałbym jednak , aby ktoś oficjalnie dokonał audytu za sezon 2013 i pokazał, jakie długi pozostały po moim zarządzie, a jakie długi były za poprzedni sezon. Chciałbym również, aby jednoznacznie wykazano, jaką część wpływów do budżetu klubu stanowiły środki wypracowane jeszcze przez mój zarząd, a jakie przez ustępujące władze. Przede wszystkim jednak powinno się jednoznacznie określić, jaka jest obecna sytuacja finansowa klubu. Jeżeli sytuacja jest tragiczna, to trudno będzie znaleźć osobę, która będzie w stanie poprowadzić klub do końca sezonu. Jestem sercem za klubem, ale widzę to w czarnych kolorach - wyjaśnił Polny.

Zdaniem Polnego, potrzebny jest "okrągły stół", do którego zasiądą wszystkie osoby związane w ostatnim czasie z klubem, jak również ludzie dobrej woli i sponsorzy, którzy chcą ratować Wybrzeże. - Naprawiać sytuację powinny te osoby, które doprowadziły do obecnej sytuacji i ci, którzy te osoby wybrali. Dla mnie to marna satysfakcja, że wyszło "na moje". Przewidywałem, że ten zarząd nie będzie w stanie podołać pewnym obowiązkom i zadaniom. Tak naprawdę, gdyby nie pomoc pana Zdunka, to ten klub już dawno by się rozpadł. Sytuację trzeba ratować. W Gdańsku należy zrobić "okrągły stół" na temat żużla. Do tego stołu powinni usiąść wszyscy, którym dobro klubu leży na sercu. Pewne rzeczy trzeba wyjaśnić i ustalić co dalej. Żużel w Gdańsku musi istnieć. Trzeba wreszcie się zastanowić, czy nie warto znowu wystartować od II ligi, a w międzyczasie spłacić zawodników i trenera, bo w momencie, gdy nie ma się odpowiedniego zaplecza finansowego, to bez sensu ciągnąć dalej ten wózek. Wiem, że są w Gdańsku ludzie dobrej woli. Między innymi drobni sponsorzy, którzy nie zostali zachęceni do współpracy przez ustępujący zarząd. Warto to wszystko wykorzystać i próbować ratować gdański żużel - powiedział były prezes Wybrzeża.

Choć władze Stowarzyszenia zadeklarowały, że nie będą śpieszyły się z wyborem nowego prezesa, to Maciej Polny pokusił się o wskazanie osoby, która jego zdaniem byłaby odpowiednia na to stanowisko. - Moim zdaniem najbardziej właściwą osobą jest Leszek Blanik. Mówię absolutnie bez żadnej złośliwości. To osoba, która wybierała ustępujące władze. Ma jednak właściwe kontakty chociażby przez fakt, że zasiadała w polskim Sejmie. Uważam, że byłby odpowiednią osobą do tego, aby Wybrzeże mogło odbudować swoją pozycję - zakończył Maciej Polny.

Jesteśmy na Facebooku. Dołącz do nas!

Czy zgadzasz się z Maciejem Polnym, że Leszek Blanik to właściwy kandydat na stanowisko prezesa gdańskiego klubu?

Polub Żużel na Facebooku
iinf. własna

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • GKS Wybrzeże fan 0

Fakt, kiedyś w 2002 roku pomógł i gdyby nie ówczesna pomoc mogłoby nawet klubu nie być. Nie ma co wieszać psów, już mleko się rozlało i trudno.
    Co do Blanika - to głosuję na tak, z uwagi na jego kontakty i zaufanie, które można do Niego mieć. ALE: nie prowadził własnej firmy, a Klub trzeba trochę w takim modelu prowadzić. Czy się komuś podoba czy nie, zgodzi się że nikt z nas nie podpisywałby umów, które wie że nie będzie w stanie spełnić. Że trzeba umieć zarządzać własnym budżetem, że trzeba mieć wizję i codziennie, konsekwentnie ją realizować, a nawet zarażać nią innych.
    Łukaszek z Falubazu Terlecki był gościem, którego wybrali na prezesa kibice zdaje się że pomógł on kiedyś Wybrzeżu w trudnej sytuacji. Wszyscy się spodziewali wielkiego otwarcia a przedewszystkim ogrzania atmosfery w klubie. Niestety piszę z wielkim bólem ale Terlecki nic nie wskórał z jednego banalnego powodu nie było przy nim Lotos-u.
  • Eddie 2
    Maciuś czy ty z **** spadłeś? Wpadnij na stadion :) Powiem Ci tak, kiedyś jak ludzie nie mieli kasyna mecz, to przez płot wskakiwali do środka, Ty będziesz pierwszym który będzie chciał pokonać ta drogę odwrotnie :) Jak to było, czekaj czekaj, przed wyborami mówiłeś że klub jest bez długów, a jednak długi byly, to jak to sie nazywa malutki chłoptasku w smiesznych okularkach?
  • sympatyk żu-żla 1
    P. Polny.Wypowiedź pana teraz i to co słyszałem czytałem w prasie było to słuszne lub nie to już jest historia wszystkie zarzuty oddalone został pan oczyszczony odszedł pan w nieciekawej atmosferze zdrowia to kosztowało, Po jakiego pan się pcha z pomocą w ten bigos.Są goście sponsorzy i niech działają . Pana jest stać kupić wejściówkę dla siebie lub rodziny przyjść oglądnąć meczyk i do widzenia . Tyle lat było się w tym sporcie to jak by nie było ciągnie zobaczyć zawody,teraz masz pan głowę spokojną niech sobie inni głowę susza a jak z tym sportem będzie w Trój mieście niech się martwią inni.Pan już nagrodę zapłatę i jak jeszcze inaczej można powiedzieć dostał więc należało by sobie dać już z tym spokój.
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (18)
Pokaż więcej komentarzy (21)