WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

El. ME 2020. Rafał Rostkowski chwali Szymona Marciniaka. "Anulując rzut karny podjął prawidłową decyzję"

"Szymon Marciniak podjął dobrą decyzję, anulując rzut karny w meczu Portugalia - Serbia" - pisze w swojej rubryce na Sport.tvp.pl Rafał Rostkowski. Były sędzia międzynarodowy przekonuje, że polski arbiter nie miał za co przepraszać Portugalczyków.
Grzegorz Wojnarowski
Grzegorz Wojnarowski
PAP/EPA / MARIO CRUZ / Na zdjęciu: Szymon Marciniak (z prawej)

W poniedziałek Marciniak prowadził w Lizbonie mecz na szczycie grupy B eliminacji Euro 2020 pomiędzy Portugalią a Serbią. Po spotkaniu, które zakończyło się remisem 1:1, najwięcej mówi się o sytuacji z 73. minuty. Wtedy to po strzale głową Andre Silvy piłka trafiła w rękę Antonio Rukaviny. Marciniak najpierw energicznym ruchem pokazał na jedenasty metr, by po chwili, w wyniku konsultacji ze swoim asystentem, zmienić decyzję, anulować rzut karny i nakazać wznowienie gry od bramki.

Portugalczycy mieli o to duże pretensje do polskiego sędziego. Nawet jeszcze po końcowym gwizdku kilku z nich podeszło do Marciniaka i dyskutowało o decyzji, którą uważali za krzywdzącą dla swojego zespołu. Trener mistrzów Europy Fernando Santos powiedział w rozmowie z telewizją RTP, że po zakończeniu meczu Marciniak poprosił go o wspólne obejrzenie spornej sytuacji i po jej przeanalizowaniu przyznał, że popełnił błąd.

- Obejrzeliśmy sytuację dwukrotnie. Za pierwszym razem mieliśmy pewne wątpliwości, za drugim już nie - mówił Santos. Z kolei lider portugalskiej drużyny Cristiano Ronaldo mówił, że polski arbiter przyznał mu się do błędu w tunelu prowadzącym do szatni.

Czytaj także: 
- Fernando Santos usłyszał przeprosiny od Szymona Marciniaka. "Obaj nie mieliśmy wątpliwości"
- Cristiano Ronaldo o kontrowersyjnej decyzji polskiego arbitra. "Powinien być rzut karny"

ZOBACZ WIDEO "Druga połowa". Ta scena mówi wiele o meczu z Łotwą. "To idealnie pokazuje, jak zagraliśmy"

Były sędzia międzynarodowy Rafał Rostkowski jest zdziwiony cytowanymi przez media wypowiedziami Santosa i Ronaldo, ponieważ w jego opinii Marciniak nie miał za co przepraszać. "Media zagraniczne cytują Cristiano Ronaldo i trenera Fernando Santosa, którzy twierdzą, że sędzia Szymon Marciniak przeprosił Portugalczyków za odwołanie rzutu karnego w meczu z Serbią. To zdumiewające, bo taka zmiana decyzji była ewidentnie decyzją słuszną" - pisze w swojej rubryce na sport.tvp.pl.

Rostkowski tłumaczy, że po strzale Andre Silvy piłka najpierw odbiła się od głowy Rukaviny w okolicy nosa i prawego policzka, a dopiero potem trafiła zaskoczonego Serba w rękę. "W takiej sytuacji nie można odgwizdać przewinienia" - podkreśla. Według niego Marciniaka mogło przekonać zachowanie Rukaviny, który po podyktowaniu jedenastki zaczął pokazywać sędziemu, że najpierw dostał piłką w twarz.

W dalszej części swojej analizy były sędzia pisze, że Marciniak prawdopodobnie sam wydedukował, co się wydarzyło, a konsultacja z liniowym Pawłem Sokolnickim nie była tu kluczowa, choć mogła się przyczynić do anulowania rzutu karnego. Tak czy inaczej, zdaniem Rostkowskiego najlepszy polski arbiter zasługuje na pochwałę.

"Postąpił bardzo inteligentnie - wydedukował decyzję najlepszą dla meczu, zgodną z przepisami i sprawiedliwą, wykorzystując w tym celu wszystkie dostępne informacje lub przypuszczenia. Bez sędziów bramkowych i bez powtórek wideo" - podkreśla felietonista sport.tvp.pl. Trzeba bowiem zaznaczyć, że dla zespołu sędziowskiego Szymona Marciniaka był to pierwszy mecz od wielu miesięcy, w którym nie było odwołania do systemu VAR.

Czy Szymon Marciniak podjął słuszną decyzję anulując rzut karny w meczu Portugalia - Serbia?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Piłkę Nożną na Facebooku
Zgłoś błąd
WP SportoweFakty

Komentarze (12):

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • marekp 1
    Dziwne, bo wczoraj czytałem, że Rostkowski powiedział, że Marciniak popełnił błąd anulując karnego....ręka ręke myje....
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • Leszek Adamczyk 1
    Nasza swiecaca gwiazda glaca w każdym meczu musi grać pierwszą rolę. Karny był jak drut.
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • ThomasTom 0
    Rozumiem, że ty jesteś mądrzejszy od wszystkich specjalistów i swoje wiesz, znaFco?
    Czarek Uniewicz Ten sędzia to nieporozumienie. Ile męczy tyle kontrowersji.
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (9)
Pokaż więcej komentarzy (12)
Pokaż więcej komentarzy (12)
Pokaż więcej komentarzy (12)
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×