Żużel. Jan O. Pedersen nie ma wątpliwości. Wie, kto wywalczy mistrzostwo świata w 2021 roku

Zdjęcie okładkowe artykułu: WP SportoweFakty / Michał Krupa / Na zdjęciu: Bartosz Zmarzlik
WP SportoweFakty / Michał Krupa / Na zdjęciu: Bartosz Zmarzlik
zdjęcie autora artykułu

Legendarny żużlowiec Jan Osvald Pedersen, obecnie pomagający żużlowcowi Moje Bermudy Stali Gorzów Marcusowi Birkemose, nie ma złudzeń, między kim rozstrzygnie się kwestia mistrzostwa świata w sezonie 2021.

Mistrz świata z Goeteborga z 1991 roku gościł na meczu PGE Ekstraligi Moje Bermudy Stal Gorzów - Betard Sparta Wrocław (30:42), w parku maszyn pomagając swojemu rodakowi, Marcusowi Birkemose.

- 2-3 tygodnie temu rozpocząłem współpracę z Marcusem, wcześniej nie robiłem przy żużlu absolutnie nic. Birkemose to wielki talent, ale potrzebuje lepszego prowadzenia. Mam nadzieję, że w przyszłości się rozwinie - stwierdził Jan Osvald Pedersen w rozmowie z Łukaszem Benzem z nSport+.

Dla legendarnego żużlowca był to powrót do Polski po wielu latach przerwy. Przypomnijmy, że jego jedynym klubem w naszym kraju był ROW Rybnik, w barwach którego w 1992 roku pojechał w dwóch spotkaniach ligowych.

ZOBACZ WIDEO Żużel. Woffinden zapytany o Janowskiego... tłumaczy dlaczego tak często zmieniają się mistrzowie

- Wydaje mi się, że ostatni raz w Polsce byłem w 2012 roku, na meczu ligowym w Gnieźnie. Teraz oglądałem wspaniałe obrazki w Gorzowie - przyznał były mistrz świata, wyraźnie zachwycony hitem PGE Ekstraligi na stadionie im. Edwarda Jancarza w Gorzowie.

W jego opinii w meczu Stali ze Spartą oglądaliśmy tegorocznego mistrza świata. - Zmarzlik w tym momencie jeździe świetnie. Jest bardzo szybki, muszę to powiedzieć. Ale dobrze wygląda też Janowski. Myślę, że tytuł mistrza świata za 2021 rok padnie łupem Polaka - powiedział Jan Osvald Pedersen.

Zobacz też: Żużel. To on powinien być ich głównym celem transferowym. Były prezes ma radę dla Marwis.pl Falubazu Żużel. Prezes Abramczyk Polonii mówi o porażce z Cellfast Wilkami i stanie zdrowia Grzegorza Zengoty

Źródło artykułu: