WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

Jerzy Najwer postarał się o to, żeby o sędziach było głośno. Dla niego dwója, dla pozostałych szóstki (ranking)

Do połowy meczu truly.work Stal - Speed Car Motor sędzia Jerzy Najwer pracował wzorowo. Pachniało szóstką. W 9. i 14. biegu arbiter z Gliwic popełnił jednak dwa duże błędy, które miały wpływ na końcowy wynik. Za to musi być dwója.
Dariusz Ostafiński
Dariusz Ostafiński
WP SportoweFakty / Tomasz Jocz / Stal - Motor. Krzysztof Kasprzak, Rafał Karczmarz.

KUP bilet na Boll Warsaw FIM Speedway Grand Prix of Poland!

Szef sędziów Leszek Demski starał się w Magazynie PGE Ekstraligi w nSport+ tłumaczyć sędziego Jerzego Najwera z tego, co zrobił w Gorzowie, w meczu truly.work Stal - Speed Car Motor Lublin (49:41). Demski mówił, że w 14. biegu mogło Najwera zmylić to, że Dawid Lampart pierwszy puścił sprzęgło, a o 9. wyścigu opowiadał, że tenże Lampart widział, co się dzieje, dlatego szybko zbiegł. Znów można by dodać, że tym zmylił arbitra.

Demski łagodził, ale nie usprawiedliwiał, a to oznacza, że pan Najwer pomylił się, przerywając 9. bieg zbyt szybko, a w 14. błędnie wykluczył Lamparta, bo do parku maszyn powinien był odesłać Rafała Karczmarza. Trudno powiedzieć, jak dalece te dwa błędy zaważyły na końcowym wyniku. Z pewnością Motor został jednak skrzywdzony, a sędzia Najwer powinien od PGE Ekstraligi odpocząć. Przynajmniej przez jedną, może dwie kolejki.

Czytaj także: Per Jonsson ocenia PGE Ekstraligę: Get Well nie ma drużyny

Jakżeż inaczej wyglądała praca sędziego Krzysztof Meyze we Wrocławiu (mecz Betard Sparta - Stelmet Falubaz Zielona Góra 49:41). Wykluczenie Norberta Krakowiaka w 2. biegu jak najbardziej słuszne. Ocena sytuacji na mecie 11. biegu także trafiona w punkt. Trochę to trwało, ale w końcu Meyze, zresztą słusznie, ogłosił, że Michael Jepsen Jensen przyjechał drugi, a Maciej Janowski był trzeci. Może Meyze nie musiał aż tak długo zwlekać z werdyktem, ale z drugiej strony chwała mu za to, że nie działał pochopnie i starannie ocenił całą sytuację.

ZOBACZ WIDEO Czy polscy żużlowcy są traktowani po macoszemu?

Szóstki także dla sędziego Piotra Lisa za pracę w Grudziądzu i Remigiusza Substyka w Toruniu. Zawodnicy nie sprawili im większych trudności, ale to już nie jest wina arbitrów.

Czytaj także: Zawodnicy wpadają pod bandę. Kluby mówią: mamy problem

Ranking sędziów w PGE Ekstralidze:

Miejsce Sędzia Mecze Średnia not
1-2. Krzysztof Meyze 2 6,00
1-2. Piotr Lis 1 6,00
3. Remigiusz Substyk 2 4,75
4. Paweł Słupski 1 4,00
5. Artur Kuśmierz 1 3,00
6. Jerzy Najwer 1 2,00


SKALA OCEN
6 - fenomenalnie
5 - bardzo dobrze
4 - dobrze
3 - przeciętnie
2 - słabo
1 - kompromitacja

Czy sędzia Jerzy Najwer zasłużył na dwóję?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Żużel na Facebooku
Zgłoś błąd
WP SportoweFakty

Komentarze (24):

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • sympatyk żu-żla 0
    Jak wszyscy widzieli błędy były popełnione.Nieważne kogo skrzywdzono .Tłumaczenia późniejsze żadnego sensu nie mają p.Demski Zawodnika za przewinienie karze się od razu.Sędziego za przewinienia drastyczne i widoczne też powinno się karać.Sędziowie mają teraz różne nowinki techniczne że idzie zobaczyć kto kombinuje w biegu.
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • mpaolo 0
    Jak nigdy zgodzę się teraz z Ostafą. W N+ faktycznie Demski tłumaczył Najwera jednak nie negował że popełnił dwa błędy i tym samym mógł wypaczyć wynik spotkania na korzyść Stali. Błędy sędziego karygodne co nawet Cieślak potwierdził i przez tak stronniczego sędziego jedna z drużyn jak widać została skrzywdzona. Odsunięcie od jednego czy dwóch spotkań sędziego Najwera nic nie daje. Tutaj powinny obowiązywać jakieś kary finansowe, w końcu kluby wykładają potężne pieniądze na każde spotkanie i zawodników, a takie błędy sędziego dla danego klubu mogą okazać się bardzo bolesne zarówno mentalnie jak i finansowo również.
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • krynston 0
    Raczej ty się zakutałeś, bo ja piszę tylko o sytuacji z biegu 9 po wypadku Lamparta. Pokazany został ten upadek i odblask światła na dmuchanej bandzie.
    Kontroler Zaputałeś się! A o czym rozmawiali Ci eksperci? Przecież o tym, że sędzia Najwer podjął za szybko nieodpowiednią decyzję. Lampart położył się na drugim łuku drugiego wirażu. Pozostali zawodnicy znajdowali się jeszcze na prostej startowej. 2-3 sekundy mógł się wstrzymać z naciśnięciem czerwonego przycisku. I o to chodzi w tej sprawie. O dotknięciu taśmy, nie ma co dyskutować. TV ewidentnie udowodniło, że z biegu powinien być wykluczony kask czerwony. Teraz już poniał?
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (21)
Pokaż więcej komentarzy (24)
Pokaż więcej komentarzy (24)
Pokaż więcej komentarzy (24)
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×