Pirelli statystycznie po trzech latach w F1

Andrzej Prochota
Andrzej Prochota
Paul Hembery - dyrektor Pirelli Motorsport

PAUL HEMBERY, SZEF PIRELLI MOTORSPORT

Co roku publikujemy statystyki z naszego sezonu w Formule 1, ale tym razem z okazji końca jednej ery i początku następnej chcemy przedstawić liczby z trzyletniego okresu 2011-2013. Osobiście przyznaję, że nawet ja jestem zaskoczony przygotowywanymi przez naszych inżynierów statystykami, dotyczącymi naszego pierwszego kontraktu z Formułą 1: ponad 110 000 dostarczonych opon, 3000 pit stopów i średnio 56 manewrów wyprzedzania na wyścig. W tych trzech latach wszyscy nasi pracownicy zademonstrowali nieustające poświęcenie na torze i w naszych centrach badawczo-rozwojowych, wypełniając potrzeby zespołów oraz kierowców dzięki najnowocześniejszym rozwiązaniom technicznym - potwierdzili to zresztą wszyscy kluczowi gracze. W czasie trzech lat obowiązywania kontraktu specyfikacja opon całkowicie się zmieniała z roku na rok, a także ewoluowała w trakcie sezonu: żaden inny wyłączny dostawca ogumienia do Formuły 1 nie pracował w taki sposób. Mieliśmy przed sobą duże wyzwanie, któremu sprostaliśmy - wielokrotnie było to podkreślane przez zespoły, kierowców oraz organizatorów mistrzostw. W takim samym duchy przygotowujemy się do sezonu 2014. 

Polub Sporty Motorowe na Facebooku
inf. prasowa Pirelli
Zgłoś błąd
Komentarze (5)
  • Nico Rosberg Zgłoś komentarz
    [quote] Liczba posiłków wydanych w pomieszczeniach gościnnych Pirelli (razem z testami): 12 500 Liczba litrów wody wypitej w pomieszczeniach gościnnych Pirelli: 5000 Kilogramy
    Czytaj całość
    makaronu ugotowanego przez szefa kuchni Pirelli: 900 Liczba pizz przygotowanych przez szefa kuchni Pirelli: 240 Liczba różnych przepisów, z których korzystano w pomieszczeniach gościnnych Pirelli: 40 Liczba deserów zjedzonych w pomieszczeniach gościnnych Pirelli: 6000[/quote] A NA CH*J TO KOMU !!!
    • SnajperF1 Zgłoś komentarz
      Fajne podsumowanie trzech lat. Niech na sezon 2014 się poprawią.